HS:n selvitys: 16 suomalaista tuomaria saanut rikostuomion viime vuosina

Julkaistu:

Tavallinen kansalainen syyllistyy rikokseen noin kymmenen kertaa tuomaria todennäköisemmin.
Suomalaiset tuomarit ovat saaneet 23 rikostuomiota vuosina 2004–19. Rikoksiin on syyllistynyt 13 miestuomaria ja 3 naistuomaria. Jotkut heistä on tuomittu useammasta kuin yhdestä rikoksesta.

Tämä selviää Helsingin Sanomien torstaina julkaisemasta selvityksestä.

Tyypillinen tuomarin tekemä rikos on rattijuopumus. Siihen tuomarit syyllistyivät viimeisen 15 vuoden aikana seitsemän kertaa. Lisäksi annettiin kaksi tuomiota törkeästä rattijuopumuksesta. Ne molemmat tulivat Turun hovioikeuden tuomareille.

Kovimman tuomion, vuosi ja kaksi kuukautta ehdollista vankeutta, sai Helsingin hallinto-oikeuden tuomari, joka syyllistyi törkeään pahoinpitelyyn.

Tuomio tuli kuusi tuntia jatkuneesta nujakasta, jonka aikana tuomari oli viiltänyt kiistakumppaniaan keittiöveitsellä rintaan ja selkään sekä lyönyt veitsellä niskaan, päähän ja jalkaan. Vastapuolen pikkusormi oli leikkautunut irti, kun hän oli yrittänyt torjua veitseniskuja.

Suomessa toimii noin 1 050 tuomaria, joten heistä noin 1,5 prosenttia oli saanut langettavan tuomion viimeisen 15 vuoden aikana. HS:n mukaan kaikista 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista oli samana aikana saanut tuomion 10–15 prosenttia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt