Putinin saapuminen sekoitti suomalaisten puhelimet – näin toimii Venäjän ”GPS-surma”

Presidentti Putinin saapuminen sekoitti älypuhelimet. Tutkimuksen mukaan Kreml on tehnyt GPS-huijauksista arkipäivää.

22.8.2019 5:31

Venäjän presidentin Vladimir Putinin autosaattueen jyrätessä Helsinki-Vantaan kentältä kohti Presidentinlinnaa keskiviikkona käynnistyi puolituntinen, jonka aikana älypuhelimissa havaittiin toimintahäiriöitä.

Helsingin Viikissä ollut IS:n lukija avasi tuolloin sekä työpuhelimensa että oman puhelimensa navigaattorit. Toinen väitti hänen olevan jossain päin Espoota ja toinen taas Itäkeskuksen läheisyydessä.

Reilua puolta tuntia myöhemmin lukija viestitti, että puhelimet toimivat jälleen normaalisti. Tuolloin Putin oli jo perillä.

”Sähköinen sotakone”

Keinotekoisia GPS-signaaleja tehtaileva ”sähköinen sotakone” yhdistettiin Venäjään myös laajassa amerikkalaistutkimuksessa keväällä.

Washington D.C:ssä toimiva Center for Advanced Defense Studies -järjestö (C4ADS) löysi 9 883 tapausta, joissa maailmanlaajuisia paikallistamisjärjestelmiä on huijattu näyttämään vääriä sijainteja tai muuten estetty niiden toimintaa.

Tutkimuksen mukaan kohteena ovat olleet GPS, Venäjän GLONASS, eurooppalainen Galileo ja kiinalainen Beidou. Niiden satelliittien taajuuskaistoille on ajettu voimakasta häirintäsignaalia. Seurauksena on ollut se, että navigaattorit näyttävät mitä sattuu.

Laajimmassa käytössä olevaa Yhdysvaltain puolustusministeriön kehittämää GPS:ää käytetään liki kaikissa navigaatiosovelluksissa, älypuhelimissa ja jopa osakemarkkinoilla. C4ADS varoittaakin, että paikallistamisjärjestelmien huijaaminen saattaa aiheuttaa laajaa sekasortoa.

Tutkijoiden mukaan petkutus on haitannut 1 311:ä rahti- ja matkustajalaivaa Venäjän aluevesillä tai niiden tuntumassa helmikuun 2016 jälkeen.

– C4ADS havaitsi, että ainakin 7 910 alusta Venäjän aluevesien ulkopuolella joutui GNSS-huijauksen kohteeksi, ja se aiheutti mahdollista vaaraa merenkäynnin turvallisuudelle, järjestö kertoo raportissaan.

GNSS eli Global Navigation Satellite Systems on yhteisnimitys GPS-, Beidou, Galileo ja GLONASS -järjestelmille.

C4ADS sai käyttöönsä myös kansainvälisellä avaruusasemalla (ISS) kerättyä dataa. Sen mukaan GPS-huijauksia on tehty Venäjän hallitsemilla alueilla Syyriassa.

Putin sekoittaa puhelimet

Älypuhelimet sekosivat Helsingissä keskiviikkona, kun Putin saapui kaupunkiin. Iso osa C4ADS:n löytämistä tapauksista Venäjällä ja sen lähialueilla liittyy niin ikään presidentti Putinin läsnäoloon.

– GNSS-huijaus on osunut yksiin Venäjän presidentin Vladimir Putinin vierailujen kanssa.

Kun Putin avasi massiivisen ja kiistellyn Kertshinsalmen sillan toukokuussa 2018, ilmoittivat rannalle ankkuroitujen laivojen satelliittipaikannusjärjestelmät yhtäkkiä alusten sijaitsevan 65 kilometrin päässä Kertshinsalmelta. Venäjällä on raportoitu myös taksikuskien ja Pokémon Go -pelurien joutuneen yhtäkkiä GPS-jumituksen kohteeksi.

C4ADS:n raportti on kuin Vaarallinen tehtävä -elokuvasarjan osasta. Organisaatio kertoo havainneensa, että kaikki antennit Kremlin historiallisen keskuslinnoituksen rakennusten katoilla Moskovassa osoittavat samaan suuntaan ja ovat identtisiä keskenään.

Ajatushautomon mukaan antennien pääasiallinen käyttötarkoitus on suojautua ei-toivotuilta miehittämättömiltä lennokeilta, mutta niitä saatetaan käyttää myös satelliittipaikannusjärjestelmien häiritsemiseen.

Ajatushautomon mukaan venäläisillä on myös pienikokoisia häirintälaitteita, joita voi kuljettaa helposti mukana ja joiden kantama vaihtelee kilometreistä kymmeniin kilometreihin. Tällaisen teknologian hinta on myös laskenut nopeasti.

– Tarvittavaa teknologiaa saa nykyään halvalla, ja sitä on helpompi hankkia, tutkijat sanovat.

Raportin mukaan hinta voi pyöriä jopa alle 300 eurossa.

C4ADS:n tutkimuksesta raportoivat muiden muassa Foreign Policy, Wired ja CNN.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?