Italialaista Robertoa odotti Helsingissä ikävien yllätysten sarja: Ensin Putin! Ja sitten taas Putin!

Julkaistu:

Italialaisturisti pettyi pahoin, kun Kauppatori oli suljettu Putinin vierailun vuoksi. Suomenlinnaan matkattuaan hänelle selvisi, että Putin aikoo sinnekin.
Helsinkiin matkustanutta italialaisturisti Robertoa odotti keskiviikkopäivänä varsinainen ikävien yllätysten sarja. Roberto oli saapunut Suomeen tiistaina illalla aikeissaan suunnata seuraavana päivänä Helsingin nähtävyyksille. Autuaan tietämättömänä siitä, että samoille kulmille aikoi myös muuan venäläinen presidentti.

Matkattuaan Helsinkiin tiistaina illalla Roberto oli lyönyt lukkoon Helsingin reissunsa suunnitelmat: Kauppatorille syömään kalaa ja sitten tutustumaan torin satama-alueeseen. Ei alkuunkaan liikaa vaadittu yhdeltä päivältä Helsingissä.

– Ajattelin (tiistaina), että huomenna menen satamaan markkinoille syödäkseni lohta. Tänä aamuna löysin Kauppatorin tyhjänä. Kysyin miksi, ja minulle kerrottiin, että Putin saapuu iltapäivällä, Roberto harmitteli.

Kauppatori oli tyystin säpissä jo varhain. Torilla ei ollutkaan telttoja, Kauppatorin laiturin Helsingin edustan risteilyveneetkin saaristolaispöytineen olivat poissa. Presidentinlinnan edustalla parveili lähinnä poliiseja, toimittajia ja järjestelyjä seuraamaan tulleita kaupunkilaisia.

– Niinpä en voi syödä loistavaa kalaanne, Roberto harmitteli ja levitteli käsiään.

Mies ei jäänyt karvaasta pettymyksestä huolimatta lepäämään laakereilleen, vaan päätti lähteä tutustumaan Suomenlinnaan, tuohon merelliseen Unescon maailmanperintökohteeseen, jossa odotti niin ikään epätoivottu yllätys.

– Selvisi, että myös Putin tulee tänne. Joten, Putin seuraa minua. Olen niin kuuluisa, mies letkautti.


Sattumus oli sikäli harmillinen, että iso osa Suomenlinnasta oli eristetty Putinia varten. Koko Kustaanmiekan alue oli varattu Venäjän presidentille Vladimir Putinille ja tasavallan presidentille Sauli Niinistölle, eikä ulkopuolisilla ollut pääsyä alueelle.

Roberto saapui Katajanokalta Suomenlinnaan kello 16 aikaan. Tunnin käyskentelyn jälkeen historiallisella linnoituksella hän ei osannut vielä sanoa, ehtiikö hän jäädä odottamaan Putinia. Puolentoista tunnin verran hän lupasi venyä, olivathan odoteltavat henkilöt sentään presidenttejä. Odottelu ei sinänsä ollut ikävää.

– Kaunis paikka tämä saari, Roberto kehui.

Matka Suomeen oli Roberton ensimmäinen, tosin Pohjoismaat olivat miehelle ennestään tuttuja. Roberto kertoi käyneensä vuosia sitten Norjassa, joka Suomen tavoin tunnetaan lohestaan.

Katkeroitunut Roberto ei yhtä kaikki ollut, pikemminkin nauravainen. Matkailija toivoi näkevänsä vilauksen presidenteistä. Siitäkin huolimatta, että presidenttien suunnitelmat panivat italialaisturistin lomamatkan uuteen uskoon.