Näistä asioista Putin ja Niinistö keskustelivat

Presidentit tapasivat keskiviikkona Helsingissä Presidentinlinnassa.

21.8.2019 23:14

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin pitivät Helsingin-tapaamisensa päätteeksi tiedotustilaisuuden.

Tapaamisen aluksi Presidentti Niinistö toisti kiitoksensa siitä, että Venäjän presidentillä oli kiireisestä aikataulustaan huolimatta aikaa tulla vierailulle Suomeen.

Niinistö kertoi, että keskustelut olivat intensiiviset, mutta keskusteltavaa jäi vielä illallekin. Varsinaisia ongelmia Suomen ja Venäjän välillä ei presidentin mukaan ole.

Yleisölle välittyi myös myönteiset välit, joskin vaikeat keskustelunaiheet häivähtivät presidenttien kasvoilla. Niinistön alkupuheen aikana Putin pyyhki nenää, köhi ja vaihteli asentoa.

Jätehuolto, Euroopan neuvosto ja Ukrainan kriisi

Niinistön mukaan presidenttien keskusteluissa nousi esille erityisesti suomalainen jätehuolto. Niinistö kertoo, että Venäjältä on tulossa 30 aluejohtajaa tutustumaan suomalaiseen jätehuoltoon. Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikkaa ei kuitenkaan mainittu.

Niinistö kertoi, että Suomi tuki ja edisti Venäjän mahdollisuuksia toimia Euroopan neuvostossa.

– Alkukesästä varmistui, että Venäjä on täysillä mukana Euroopan neuvoston työssä. Tätä ratkaisua Suomikin oli edistämässä. On erittäin tärkeää, että Venäjä on eurooppalaisen ihmisoikeussäätelyn sisällä, Niinistö alleviivasi.

– Ennätimme puhua myöskin muutaman ajatuksen Ukrainasta, johon olen tekemässä muutaman viikon päästä vierailun. Näyttää siltä, että käytännön töitä on tekeillä, ja niitä pyrin edistämään, hän sanoi.

Putin totesi, että Venäjää kiinnostaa saada suhteet EU:n kanssa normaaleiksi.

– Toivomme, että EU:n uusi johto osoittaisi rakentavaa suhtautumistapaa suhteiden ylläpitämiseksi.

Niinistö kertoi, että Putin on lupautunut jatkamaan illallisella keskustelua eri kansainvälisistä aiheista. Putin nyökkäili tulkin kääntäessä asian.

Nord Stream 2 ja sähköiset viisumit

Presidentti Putin puolestaan aloitti tiedotustilaisuuden kertomalla, että on samaa mieltä Niinistön kanssa siitä, että Suomen ja Venäjän suhteet ovat hyvät ja kehittyvät.

Putin kehui Suomen ja Venäjän taloudellisia yhteyksiä ja yhteistyötä ympäristönsuojelussa. Putin nosti esimerkiksi jo Niinistön mainitsemat jätehuoltoon tutustuvat aluejohtajat.

Venäjän presidentin mukaan Pietarin kaivosalan yliopisto ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto ovat sopineet yhteistyöstä, jonka kautta vaihdetaan kokemuksia ja tutkimustuloksia kaivosalalta.

Putin toi odotetusti esille sähköiset viisumit, joiden hän odottaa kasvattavan turismia entisestään. Putin totesi, että sähköisiin viisumeihin liittyy vielä joitakin avoimia kysymyksiä, mutta presidentit jatkavat niiden selvittämistä yhdessä.

Putin kertoi, että Venäjällä ollaan kiitollisia Suomelle pragmaattisesta suhtautumisesta suurehkoon Euroopan energiahankkeeseen, Nord Stream 2:een.

Interfaxin venäläistoimittaja kysyi myöhemmin presidenteiltä Nordstream 2:sta. Hän tiedusteli, onko mahdollista, että hanketta ei saateta ollenkaan loppuun Suomessa.

– Se ei riipu ainoastaan meistä, se riippuu meidän eurooppalaisista partnereista, Putin huomautti.

Moskovan mielenilmaukset

Suomalaisten tiedotusvälineiden ensimmäinen yhteinen kysymys liittyi Moskovan mielenosoituksiin ja sisäpoliittiseen tilanteeseen.

Katso alta video lehdistön kysymyksistä ja Putinin ja Niinistön vastauksista.

Moskovassa on järjestetty kesän aikana osallistujamäärältään suuria mielenilmauksia, joihin viranomaiset ovat puuttuneet kovin ottein ja väkivaltaisesti. Yleisradion toimittaja kysyi, miksi Venäjä ei ole noudattanut Euroopan neuvoston jäsenenä sen sääntöjä. Toimittaja kysyi myös, missä positiossa Putin näkee itsensä vuonna 2025 eli nykyisen presidenttikautensa jälkeen.

Kysymyksen jälkeen Putin nyökkäili, ja presidentin katse vaelteli katosta lattiaan toimittajan esittämän kysymyksen ajan.

– Tapahtumat joista olette maininneet ja joita tarkoitatte Moskovassa, eivät ole mitään ainutlaatuista maailmalla ja Moskovassa.

Putin vetosi siihen, että Moskovan tapahtuman kaltaisia mielenilmauksia on järjestetty myös muualla maailmassa vakavammin seurauksin.

– Ja tapahtumat jotka tapahtuivat muualla ovat mitoiltaan paljon laajemmat, ja ne myöskin tapahtuivat poliittisten iskulauseiden alla sekä niillä on vakavat seuraukset niiden tapahtumien osallistujille. Siellä puhutaan menehtyneistä ihmisistä, loukkaantuneista ihmisistä joita on tuhansia ja muun muassa tuhansista loukkaantuneista oikeusviranomaisista, Putin sanoi.

Putin sanoi, että Moskovan tapahtumissa oli kyse siitä, että tilanne vaalikampanjan alla kiristyi.

Niinistöltä kysyttiin, mitä hän ajattelee Moskovan tapahtumista. Presidentti kertoi seuranneensa Moskovan tapahtumia mediasta.

– Mitä ajatuksia se sitten herättää, olisi ehkä liian kevyttä sanoa, että onneksi meillä ei ole vastaavaa, mutta jos ajatusta vähän kehittää, meillä on toimiva keskusteluyhteys pääosin ainakin ollut kansalaisyhteiskunnan ja hallinnon välillä. Ehkä se on syynä siihen, että meillä ei ole vastaavia tapahtumia, Niinistö sanoi.

Putin hymyili Niinistön vastatessa.

Toinen kysymys koski Arkangelin elokuista räjähdystä.

Putinilta kysyttiin, miten hän aikoo turvata vastedes sen, etteivät vastaavat onnettomuudet aiheuta suomalaisille vaaraa ja pitäisikö Suomen ja Venäjän parantaa tiedonkulkua maiden välillä, ei ainoastaan siviilipuolen ydinvoimaloiden turvallisuudesta, vaan silloinkin kun onnettomuus tapahtuu suljetulla sotilasalueella ja siihen liittyy säteilyvaara.

– Olen jo sanonut, etten ole salannut mitään. Se, mikä on tapahtunut Vienanmeren alueella on tragedia, Putin aloitti.

Putin sanoi, ettei Venäjä salaile sitä, että alueella oltiin valmistelemassa uusia asejärjestelmiä tai sitä, miksi Venäjä tekee niin.

– Olen juuri vastannut kysymykseen, että mistä se kaikki johtuu, presidentti sanoi ja jatkoi:

– Meidän täytyy vastata amerikkalaisten partneriemme vastaaviin eleisiin.

Ohjuskokeet

Lisäksi presidenteiltä kysyttiin myös Yhdysvaltojen ohjuskokeesta ja asevarustelusta. Venäläistoimittaja kysyi molemmilta presidenteiltä, keskustelivatko he Yhdysvaltojen suorittamista ohjuskokeista.

Niinistö totesi aluksi, että Yhdysvalloista on kerrottu, että ohjuksia ei aiota sijoittaa Eurooppaan.

– Se, että nyt vallitsee sopimukseton tila on ongelmallinen, Niinistö vastasi viitaten Yhdysvaltojen vetäytymiseen ohjussopimuksesta.

Putin taas kertoi olevansa pettynyt Yhdysvaltojen toimintaan. Hän myös kertoi, ettei ole kuullut, että Yhdysvallat ei aikoisi sijoittaa keskipitkän matkan ohjuksia Eurooppaan. Tämän jälkeen Niinistö kirjoitti jotain muistiinpanoihinsa.

– Venäjä ei aio asettaa ohjuksia mihinkään, ennen kuin on havaintoja siitä, että jonnekin päin maailmaa on sijoitettu vastaavanlaisia yhdysvaltalaisia asejärjestelmiä.

Putin mainitsi, että Yhdysvaltojen ohjuskokeet rikkovat INF-sopimuksen normeja ja Yhdysvallat aloittivat testaukset liian aikaisin sopimuksesta poistumisen jälkeen.

Maan puolustusministeriö Pentagon kertoi maanantaina, että Yhdysvallat on testannut keskimatkan ohjusta.

– Meillä on kaikki syyt olettaa, että valmistelutyöt sellaiselle ohjuksen laukaisulle ovat alkaneet jo pitkään ennen kuin Yhdysvallat lähtivät sopimuksesta, Putin painotti.

Putin myös esitti toiveen vuoropuhelusta Yhdysvaltojen kanssa, mutta näpäytti samalla, että Venäjä tulee vastaamaan Yhdysvaltojen asevarusteluun tarvittaessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?