Putin heitti piikin ”amerikkalaisista ystävistä”

Kun keskimatkan ohjusten sijoittaminen Eurooppaan nousi esiin, Putin oli Niinistön kanssa asioiden tolasta eri käsityksessä.

21.8.2019 21:24

Venäjän presidentti Vladimir Putin lausui tiedotustilaisuudessa Presidentinlinnassa tänään kommentin, jonka voi tulkita näpäytykseksi eurooppalaisille. Kommentti tuli, kun eurooppalaisten tietoisuus maanosassa sijaitsevista ohjuksista nousi puheeksi.

Ohjukset nousivat useaan otteeseen esille tiedotustilaisuudessa. Kylmässä sodassa 1987 Yhdysvaltojen ja silloisen Neuvostoliiton välille solmittu keskimatkan ja keskipitkän matkan ohjuksia rajoittanut sopimus raukesi vastikään. Yhdysvallat vetäytyi sopimuksesta helmikuussa, koska Donald Trumpin mukaan Venäjä ei ollut noudattanut sopimusta.

Venäläistoimittaja kysyi presidenttien tiedostustilaisuudessa tänään, miten eurooppalaiset vastaavat, jos amerikkalaiset päättävät sijoittaa keskimatkan ohjuksia Eurooppaan. Hän liitti kysymyksen siihen, että Suomi toimii EU:n puheenjohtajamaana.

Sauli Niinistö sanoi toivovansa, että uudet keskustelut asevarustelusta käynnistetään ja niissä päästäisiin tuloksiin.

– Ymmärtääkseni amerikkalaiset ovat itse sanoneet, etteivät tule niitä sijoittamaan Eurooppaan, Niinistö aloitti.

– Se seikka, että nyt vallitsee sopimukseton tila, on ongelmallista, ja luulen että se on kaikkein ongelmallisinta nimenomaan Euroopalle.

Putin vastasi toimittajalle olevansa erittäin pettynyt nykytilaan ja ennen kaikkea siihen, että Yhdysvallat suoritti ohjuskokeen niin nopeasti sopimuksen rauettua. Putinin mukaan nopea aikataulu kertoo siitä, että koetta oli valmisteltu jo pitkään.

Putin vastasi, ettei ole tietoinen, etteikö Yhdysvallat sijoittaisi ohjuksia Eurooppaan kuten Niinistö sanoi.

– En ole toki kuullut siitä, että amerikkalaiset lupasivat olla sijoittamatta keskimatkan ohjuksia Eurooppaan. Jos niin on, niin hyvä juttu.

Kun Niinistö kuuli käännöksen, hän avasi kynänsä ja raapusti jotakin muistiinpanoihinsa.

Putin sanoi, ettei Venäjä sijoita ohjuksia ennen kuin on havainnut, että Yhdysvallat on sijoittanut niitä. Ilmeisesti kyseessä oli nimenomaan Eurooppa.

Putin toi esiin, että ohjuksia voitaisiin ohjelmistomuutoksien avulla laukaista laukaisualustoilta, joita jo on Romaniassa ja joita pian on myös Puolassa.

Viime aikoina laukaistu ohjus oli Putinin mukaan muokattu meriohjuksesta maan päältä laukaistavaksi ohjukseksi.

– Riittää vaan, jos muutetaan niiden laitteiden ohjelmisto.

– En ole varma, että minkälaiset amerikkalaiset ystävät informoivat eurooppalaisia partnereitaan siitä, minkälainen ohjelmisto niissä laukaisulaitteissa on.

Niinistö pyöritteli käsissään kynäänsä lausunnon suomennosta kuunnellessaan ja vilkaisi Putinia ilmeellä, jonka voi tulkita kummastuneeksi.

Sauli Niinistö loi Vladimir Putiniin kummastuneen katseen, kun hän kuuli käännöksen Putinin puheesta amerikkalaisisten ystävien informoinnista.

Putinin mukaan on syntymässä uusia uhkia, joihin Venäjän on reagoitava.

– Olen samaa mieltä Suomen presidentin kanssa, että tarvitaan vuoropuhelua aiheesta. Toistaiseksi sellaista vuoropuhelua ei ole olemassa.

Kun Lännen median toimittaja Matti Posio kysyi, mitä Arkangelin räjähdyksessä tapahtui, Putin palasi aiheeseen.

– Ihmiset, jotka menehtyivät, olivat mukana valmistelemassa uusia asejärjestelmiä.

– Meidän täytyy vastata amerikkalaisten partnerien eleisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?