Tutkija: Putin käytti Helsinkiä hyväkseen tuodakseen viestiä muulle maailmalle

rac

Julkaistu:

– Selkeästi Putin halusi tuoda laajemmin esille kantansa Yhdysvaltain ohjuskokeeseen, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu arvioi tiedotustilaisuuden sisältöä.
Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Matti Pesun mielestä Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja tasavallan presidentti Sauli Niinistön yhteisessä tiedotustilaisuudessa tänään alkuillasta ei paljon sähköä ollut.

– Sähköä toivat toimittajien kysymykset.

Venäläiset kysymykset olivat Pesun mielestä viestejä muualle kuin Suomeen. Putin lähetti viestejä Yhdysvaltain ja Euroopan suuntaan.

– Selkeästi Putin halusi tuoda laajemmin kantansa esille Yhdysvaltain ohjuskokeeseen.

 

Oli totta kai sovittu Venäjän hallinnon ja valtiota lähellä olevan median kanssa, mitä asioita tuodaan esille tiedotustilaisuudessa.

Ohjusten lisäksi Putin toi tiedotustilaisuudessa esille Nordstream-kysymyksen.

– Sitä kannattaa tulkita siinä valossa, että Suomi on nyt EU-puheenjohtajamaa.
  • Oheiselta videolta voit katsoa Putinin ja Niinistön koko tiedotustilaisuuden.
Pesun mielestä tiedotustilaisuuden tarkoitus Putinin näkökulmasta oli laittaa viestiä muualle kuin Suomeen. Pesu sanoo, ettei Nordstream ole mikään kysymys Suomessa.

– Oli totta kai sovittu Venäjän hallinnon ja valtiota lähellä olevan median kanssa, mitä asioita tuodaan esille tiedotustilaisuudessa, hän huomauttaa venäläisen median tilaisuudessa esittämistä kysymyksistä.

Putin halusi Pesun mielestä lähettää viestiä, jossa hän korostaa sitä, että amerikkalaiset haluavat edistää omia poliittisia intressejään.

Putinin mielestä eurooppalaisten ei välttämättä kannattaisi lähteä mukaan.

Venäjältä Itämeren kautta Saksaan kulkeva Nordstream-kaasuputki on kysymys, joka jakaa vahvasti eurooppalaisia.

– Tuo on tapa luoda jakolinjoja Yhdysvaltain ja Euroopan välille ja ehkä eurooppalaisten välille.

 

Kaikki on amerikkalaisten syytä. Se on venäläisten yksi viesti.

Ohjuskysymyksessä Venäjä toisti vanhan kantansa, jonka mukaan Yhdysvaltain Romaniaan jo rakentamat ja Puolaan rakenteilla olevat ohjuspuolustusjärjestelmät ovat INF-sopimusrikkomuksia.

– Venäjä halusi korostaa tätä Yhdysvaltain muutama päivä sitten tekemän ohjuskokeen perusteella.

Kylmän sodan lopulla solmittu INF-sopimus kieltää maasta laukaistavat lyhyen ja keskipitkän matkan ohjukset.


Kun Putinilta kysyttiin Arkangelin onnettomuudesta, hän sanoi, että on Yhdysvaltain politiikan syy, että uusia asejärjestelmiä joudutaan testaamaan.

– Kaikki on amerikkalaisten syytä. Se on venäläisten yksi viesti. Venäläisten mukaan kaikki, mitä he tekevät, on vain puolustuksellista. Heidät on pakotettu tekemään näin.

Yleisesti on Pesun mukaan tiedossa, että Venäjä on jo jonkin aikaa kehitellyt sopimuksen vastaisia ohjuksia.

Tiedotustilaisuudessa presidentti Niinistö kuittasi, että Suomen tietojen mukaan Yhdysvallat ei ole sijoittamassa ohjuksia Eurooppaan.

Pesun mielestä tässä näkyy tulkintaero.

– Putin korosti, että Euroopassa olevat ohjuspuolustusjärjestelmät ovat jo rike. Pienillä ohjelmistomuutoksilla niistä saadaan järjestelmiä, joita INF-sopimus olisi kieltänyt.

Suomen ja Venäjän suhteista ei tiedotustilaisuus tuonut mitään uutta esille. Matti Pesun mielestä Putinin vierailu oli rutiinivisiitti.

– Ilmeisesti herkimmät kysymykset jutellaan illallisen äärellä.