Putinin ilme oli näkemisen arvoinen Kultaranta VIII:n kannella

rac

Julkaistu:

Venäjän presidentti katseli hieman hämmentyneenä ympärilleen Niinistön jahdilla.
Venäjän presidentti Vladimir Putin nousi lehdistötilaisuuden päätyttyä Kauppatorilla odottavaan tasavallan presidentin kanslian edustusveneeseen.

Hymyilevä Putin kätteli aluksen päällystöä torin kiveytyksellä, mutta hymy hyytyi, kun hän oli astunut Kultaranta VIII:n kannelle. Putin katseli ympärilleen hieman hämmästyneen näköisenä ja kääntyi kohti kajuuttaa kasvoillaan ilme, jonka voisi tulkita tarkoittavan: No, mennään nyt sitten tällä.
  • Yllä olevalla videolla Putin astuu Kultaranta VIII:n kannelle.

Assosiaatio saattaa johtua venäläisen uutissivusto Fontankan jutusta, joka ilmestyi presidentti Sauli Niinistön ja presidentti Putinin tapaamisen alla. Fontanka.ru kuvaili Niinistön Kultaranta Kultaranta VIII venettä ”vaatimattomaksi”.

– Niinistö vie Putinin päivälliselle saarelle vaatimattomalla jahdilla, sivusto otsikoi juttunsa.

Vuonna 2008 valmistunut Kultaranta VIII on 19,3 metriä pitkä ja 5,7 metriä leveä. Kyytiin mahtuu 18 matkustajaa. Aluksessa on salonki, kaksi hyttiä, keittiö sekä yläohjaamo.

Presidentti Putinin käytössä oleva huvijahti Tshaika - suomeksi Lokki - on lähes kolme kertaa isompi. Aluksen pelkkä salonki on kooltaan yli sata neliötä. Kultaranta VIII:ssä on ikkunapinta-alaa puolet tuosta määrästä.

Tshaikassa on myös kylpyläkompleksi, johon kuuluu uima-allas koristeellisine vesiputouksineen, kuuden hengen poreallas sekä grilli ja ruokasali 14 vieraalle.

Tshaika on 53 metriä pitkä ja 9,5 metriä leveä. Ja tarvitseeko edes mainita, että Putinilla on kaksi muutakin edustusjahtia joista valita.

Alumiinirunkoisessa Kultaranta VIII:ssa mahtuu yöpymään kuusi henkilöä. Käytännössä paikat ovat presidenttiparille, miehistölle sekä turvamiehille.

Tshaikalla on kuusi hyttiä 12 vieraalle. Miehistön lukumäärä aluksella on 11, ja heille on omat tilansa veneen alakansilla. Kultarannassa on kahden hengen miehistö, joka koostuu Suomen Merivoimien kantahenkilökunnasta.

Venäjän merenkulkurekisterin mukaan Kreml osti jahdin vuonna 2011, ja sen hinnaksi tuli 30 miljoonaa euroa. Kultaranta VIII luovutettiin presidentti Tarja Halosen käyttöön 16. kesäkuuta 2008. Alus maksoi noin 1,9 miljoona euroa.

Keskiviikkoiltana Kultaranta VIII vei Niinistön ja Putinin Suomenlinnaan päivälliselle.

Tshaikan kyytiin Niinistö pääsi vuonna 2018 vieraillessaan Sotshissa. Putin vei Suomen presidentin puolitoistatuntiselle veneretkelle Mustallemerelle.