”Herra presidentti, mitä Arkangelissa tapahtui?” Näin Putin vastasi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Herra presidentti, mitä Arkangelissa tapahtui?” Näin Putin vastasi

Suomalaiset tiedotusvälineet kysyivät presidentti Vladimir Putinilta, mitä Arkangelissa oikein tapahtui.

21.8.2019 19:47

Suomalaiset tiedotusvälineet saivat esittää kaksi yhteistä kysymystä tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin keskiviikkona Presidentinlinnassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. Toisen kysymyksen esitti Lännen median toimittaja, ja kysymys koski Arkangelin elokuista räjähdystä.

Toimittaja nosti esiin suurvallan ja sotilaallisen suurvallan vastuun turvallisuudesta.

– Suomessa kansalaisissa huolta ovat aiheuttaneet tapahtumat Arkangelin alueella, vain runsaan 400 kilometrin päässä Suomen rajalta. Herra presidentti, mitä Arkangelissa tapahtui?

Putinilta kysyttiin myös, miten hän aikoo turvata vastedes sen, etteivät vastaavat onnettomuudet aiheuta suomalaisille vaaraa ja pitäisikö Suomen ja Venäjän parantaa tiedonkulkua maiden välillä, ei ainoastaan siviilipuolen ydinvoimaloiden turvallisuudesta, vaan silloinkin kun onnettomuus tapahtuu suljetulla sotilasalueella ja siihen liittyy säteilyvaara.

– Olen jo sanonut, etten ole salannut mitään. Se, mikä on tapahtunut Vienanmeren alueella on tragedia, Putin aloitti.

Putin sanoi, ettei Venäjä salaile sitä, että alueella oltiin valmistelemassa uusia asejärjestelmiä tai sitä, miksi Venäjä tekee niin.

– Olen juuri vastannut kysymykseen, että mistä se kaikki johtuu, presidentti sanoi ja jatkoi:

– Meidän täytyy vastata amerikkalaisten partneriemme vastaaviin eleisiin.

Putin antoi ymmärtää, ettei säteily ole ollut lopulta niin vaarallista.

– Tämä asia on myöskin jo suoritettu, koska nykylaitteet sallivat mitata maan säteilyjä ja suurella etäisyydellä. Parhaillaan ei ole mitään jyrkkää säteilyä ole havaittu. Riippumattomat lähteet ovat sen todistaneet.

Presidentti vakuutteli, että sekä sotilasasiantuntijat että siviilipuolen asiantuntijat työskentelevät parhaillaan Arkangelissa onnettomuuspaikalla.

– Varmasti ymmärrätte, että kun kyseessä on sotilasalan hanke, on tiettyjä rajoituksia, jotka koskevat informaation saantia, mutta olen samaa mieltä teidän kanssanne siitä, että jos asia koskisi informaation vaihdon parantamista, se kannattaa tehdä.

8. elokuuta Arkangelissa sijaitsevassa sotilastukikohdassa tapahtui räjähdys, jossa kuoli ainakin viisi tiedemiestä. Uhrien tarkasta lukumäärästä ei ole varmuutta. Räjähdys nostatti hetkellisesti säteilytasoja.

Venäjä on pysynyt vaitonaisena räjähdyksen syystä. Venäjän atomienergiayhtiön johtajan mukaan tiedemiehet olivat kehittelemässä ”uusia aseita”. Rosatomin mukaan sen työntekijät olivat tarjonneet teknistä apua testattavana olevan moottorin isotooppijärjestelmän kanssa. Kokeen aikana polttoaine syttyi tuleen. Räjähdys sattui merellä olleella laukaisualustalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?