Suomen media kysyi Putinilta Moskovan mielenosoituksista: ”Tapahtumat eivät ole mitään ainutlaatuista maailmalla ja Moskovassa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomen media kysyi Putinilta Moskovan mielenosoituksista: ”Tapahtumat eivät ole mitään ainutlaatuista maailmalla ja Moskovassa”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden virallisten keskustelujensa jälkeen.

21.8.2019 19:43

Kaksi suomalaista median edustajaa sai esittää kysymyksen tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa kaksi kysymystä. Saman verran kysymyksiä sai kysyä myös Venäjän media.

Suomalaisten tiedotusvälineiden ensimmäinen yhteinen kysymys liittyi Moskovan mielenosoituksiin ja sisäpoliittiseen tilanteeseen. Moskovassa on järjestetty kesän aikana osallistujamäärältään suuria mielenilmauksia, joihin viranomaiset ovat puuttuneet kovin ottein ja väkivaltaisesti. Yleisradion toimittaja kysyi, miksi Venäjä ei ole noudattanut Euroopan neuvoston jäsenenä sen sääntöjä. Toimittaja kysyi myös, missä positiossa Putin näkee itsensä vuonna 2025 eli nykyisen presidenttikautensa jälkeen. Niinistöltä kysyttiin, mitä hän ajattelee Moskovan tapahtumista.

Mielenosoitukset ovat keränneet enimmillään 50 000 ihmistä. Mielenilmauksissa on protestoitu sitä, kun viranomaiset hylkäsivät muodollisuuksiin vedoten useiden opposition ehdokkaiden osallistumisen Moskovan syyskuun paikallisvaaleihin.

Putin vastasi Suomen median kysymykseen ensimmäisenä. Presidentti aloitti toteamalla, että Venäjä kunnioittaa ihmisoikeuksia.

– Tapahtumat joista olette maininneet ja joita tarkoitatte Moskovassa, eivät ole mitään ainutlaatuista maailmalla ja Moskovassa.

Putin vetosi siihen, että Moskovan tapahtuman kaltaisia mielenilmauksia on järjestetty myös muualla maailmassa vakavammin seurauksin.

– Ja tapahtumat jotka tapahtuivat muualla ovat mitoiltaan paljon laajemmat, ja ne myöskin tapahtuivat poliittisten iskulauseiden alla sekä niillä on vakavat seuraukset niiden tapahtumien osallistujille. Siellä puhutaan menehtyneistä ihmisistä, loukkaantuneista ihmisistä joita on tuhansia ja muun muassa tuhansista loukkaantuneista oikeusviranomaisista, Putin sanoi.

Putin sanoi, että Moskovan tapahtumissa oli kyse siitä, että tilanne vaalikampanjan alla kiristyi.

– Ja vaalilautakunnat ovat kieltäneet muutamilta ehdokkailta osallistumisen paikallisvaaleissa Moskovassa. Se johtui siitä, että nämä ehdokkaat ovat rikkoneet lainsäädäntöä.

Putinin mukaan ehdokkaiden esittämät listat, joihin on kerätty heitä kannattavien äänestäjien nimiä, olisivat sisältäneet kuolleiden henkilöiden nimiä.

– On olemassa laillisia keinoja suojella omia oikeuksia. Ja vähintään yksi sellainen juttu oli käsitelty oikeudessa ja tämä henkilö on saanut mahdollisuuden osallistua vaaleihin.

Presidentti sanoi, että kansalaiset voivat järjestää mielenilmauksia, kunhan niihin saadaan viranomaisten suostumus. Hän vetosi siihen, että luvatta järjestettyihin mielenosoituksiin reagoidaan Moskovassa vastaavasti kuin muuallakin.

Eli tärkeintä on se että että mielenosoittajat että valvontaviranomaiset ja oikeusviranomaiset noudattavat niitä lakeja, jotka ovat venäjällä parhaillaan voimassa. Jos lakia rikotaan, siihen syyllistyneet ihmiset tulevat syytteeseen.

Kysymykseen Putinin vuoden 2025 suunnitelmia liittyen presidentti ei vastannut.

– Tästä on liian aikaista keskustella, nyt on vasta 2019, hän sanoi.

Keskustelua Euroopan neuvoston jäsenyydestä Putin sen sijaan kommentoi.

– Emme ole pyrkineet siihen. Jos meitä ei haluta nähdä tässä järjestössä olemme valmiita poistumaan siitä.

Putin vastasi, että jos Venäjä ei olisi mukana Euroopan neuvostossa, ne ihmiset ”joista ollaan niin huolestuneita” eivät voisi kääntyä eurooppalaisten tuomioistuinten puoleen.

– En ole sitä mieltä että tämä olisi hyvä keino rakentaa yhteistä Eurooppaa, jos emme osallistuisi siihen.

Lopuksi Putin kiitti kysyjää suomeksi, ja puheenvuoro siirtyi presidentti Niinistölle.

– Olen, niin kuin varmasti monet muutkin suomalaiset, television välityksellä seurannut tapahtumia Moskovassa ja monilla muilla paikoilla, kuten presidentti Putin viittasi.

– Mitä ajatuksia se sitten herättää, olisi ehkä liian kevyttä sanoa, että onneksi meillä ei ole vastaavaa, mutta jos ajatusta vähän kehittää, meillä on toimiva keskusteluyhteys pääosin ainakin ollut kansalaisyhteiskunnan ja hallinnon välillä. Ehkä se on syynä siihen, että meillä ei ole vastaavia tapahtumia, Niinistö sanoi.

Putin hymyili Niinistön vastatessa.

– Mitä sitten tulee venäjän Euroopan neuvoston jäsenyyteen, ainakin minun tietojeni mukaan nimenomaan venäläiset kansalaisjärjestöt pitivät venäjän säilymistä siellä tärkeänä.

Putin saapui Suomeen iltapäivällä aikataulusta noin pari tuntia myöhässä. Niinistö ja Putin keskustelivat ennen lehdistötilaisuutta kahden kesken. Kello 18.15 alkaneen lehdistötilaisuuden jälkeen presidentit jatkavat matkaa Suomenlinnaan päivälliselle Kultaranta VIII -veneen kyydissä. Päivällinen nautittaneen ravintola Walhallassa, joka sijaitsee keskiviikoksi ulkopuolisilta suljetulla Kustaanmiekan alueella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?