Putinin kone on myöhässä – tehnyt viivyttelystä tavaramerkkinsä: ”Kun Venäjän tsaari kalastaa...”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Myöhästely on presidentti Vladimir Putinin tavaramerkki.
Venäjän presidentti Vladimir Putin pysyy tavoilleen uskollisena ja saapuu Suomen vierailulle myöhässä.

Virallisen ohjelman mukaan presidentti Putinin koneen piti laskeutua Helsinki-Vantaalle tänään kello 14.30. Ohjelman mukaan Presidentinlinnassa on tapaaminen kello 15.

Hieman kello 14.30 jälkeen Putinia ei kuitenkaan vielä näkynyt lentokentällä.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrottiin STT:lle, että Putin myöhästyy noin tunnin.


 

Kun Venäjän tsaari kalastaa, Eurooppa voi odottaa.

Putin käyttää valtiovierailuillaan yleensä Iljushin 96 -tyypin nelimoottorista lentokonetta, jossa on muun muassa oma ohjuspuolustusjärjestelmä. Kone on hyvin samantyyppinen kuin maailman kuuluisin lentokone, Yhdysvaltain presidentin käyttämä Air Force One.

Kun presidentti Putin vieraili vuosi sitten Helsingissä, hän saapui tunnin myöhässä.

Lentokentältä Putinin piti saapua Presidentinlinnaan, jossa Putinin piti aloittaa neuvottelut yhdysvaltalaisen kollegansa Donald Trumpin kanssa kello 13.20.

Putin saapui Presidentinlinnaan lopulta kello 13.37. Aiotusta virallisesta tervehdysseremoniasta hän myöhästyi noin puoli tuntia.

Trumpin autosaattue saapui Presidentinlinnalle jonkin verran Putinin jälkeen kello 13.56. Tapaaminen pääsi alkamaan reilusti myöhässä.

Kaksi vuotta sitten presidentti Putin vieraili Savonlinnassa. Ohjelma oli silloinkin alusta asti aikataulusta myöhässä. Putinia kuljettanut helikopteri laskeutui noin 40 minuuttia suunniteltua myöhemmin.

Putin oli reilusti myöhässä myös, kun hän saapui kesäkuussa 2013 ensimmäistä kertaa presidentti Sauli Niinistön vieraaksi Kultarantaan. Tuolloin hän oli kaksi tuntia myöhässä.

Kun Putin vieraili Kultarannassa vuonna 2016, hän oli vain tunnin myöhässä.

Putinin tavat tietäen myöhästyminen ei ole poikkeus, vaan tavaramerkki, asiaa kommentoi vuosi sitten IS:n erikoistoimittaja Arja Paananen, joka raportoi tuolloin Trumpin ja Putinin tapaamisesta Helsingissä.

– Tällä kertaa kyseessä on kuitenkin suuren luokan huipputapaaminen ja ensimmäinen varsinainen Putinin ja Trumpin kahdenvälinen kohtaaminen, joten myöhästyminen saa väkisinkin suurempaa symbolista merkitystä.

Paanasen mukaan Putinin myöhästymistä voitiin tuolloin pitää jonkinlaisena näpäytyksenä Trumpille.

– Olkoonkin, että putinilaisittain mitattuna myöhästyminen jäi varsin pieneksi.

Politologi Dmitri Abramov kommentoi aiemmin, että hän uskoo Putinin korostavan auktoriteettiaan ja ylemmyyttään muihin nähden myöhästelemällä ja pakottamalla toiset odottamaan.

Paananen muistuttaa, että Venäjällä tunnetaan jo tsaarien ajoilta lentävä lause:

– Kun Venäjän tsaari kalastaa, Eurooppa voi odottaa.