Putinin vierailu sekoittaa Helsinkiä: Kauppatori tyhjäksi, Esplanadi aidatuksi ja kiskat kiinni – puiston kioskiyrittäjä: ”Voisivat vaihtaa välillä puolta”

rac

Julkaistu:

Pohjoisesplanadin puiston puolta kulki pitkä aitaketju ja poliisi ryhtyi sulkemaan Kauppatoria kello 12 jälkeen. Allas Sea Poolille tai Suomenlinnan lautalle ei yleisöllä ole enää asiaa.
Esplanadilla oli rauhallista vielä kello 12 aikaan päivällä ja ainoa merkki tulevasta Venäjän presidentin Vladimir Putinin työvierailusta oli pitkä metalliaitarivi, joka kulki Esplanadin keskustan hiekkakäytävän suuntaisesti.

Pohjoisesplanadilla oli myös aidattu katuparkkipaikkoja huomionauhalla.

Poliisin suuremmat partiot liikkuivat pääosin Presidentinlinnan alueella sekä Kauppatorilla Allas Sea Poolin läheisyydessä. Poliisi myös ohjasi liikennettä Mantan patsaalla.

Kello 12 aikaan poliisi alkoi sulkea Kauppatoria ja ohjasi ihmisiä pois alueelta.

Juuri Pietarista Suomeen saapuneen saksalaisen Bernhard Ripmflin mukaan kaupunki vaikutti rauhalliselta. Hän oli kuullut Venäjän presidentin vierailusta ja aikoi jäädä seuraamaan mitä päivä tuo tullessaan.

Puiston penkillä liikennejärjestelyjä seurasi myös Aulis Järviniemi, joka epäili ettei ehdi näkemään Putinin saapumista. Hän oli pannut huomiolle poliisien suuren määrän ja poikkeukselliset liikennejärjestelyt.

– Tänään ei kyllä kannata tulla keskustaan omalla autolla, Järviniemi toteaa.

Kauppatorin kioskit olivat tyhjät ja torimyyjät jäivät tänä keskiviikkona saapumatta. Valtiovierailun järjestelyt vaikuttivat myös osaan Esplanadin kioskeista.

– Ensin toinen poliisi sanoi ettei ole syytä tehdä muutoksia, ja viiden minuutin päästä tuli toinen tieto, että luukut kiinni heti kello 14:30, kun Putinin kone on laskeutunut, kertoo kioskinpitäjä Anna Kurkikangas.

Kurkikankaan mukaan on harmillista, että vierailujen kulkureitti kulkee aina Pohjoisesplanadin puolelta. Hän on kuitenkin tottunut valtionjohtajien vierailujen aiheuttamiin erikoisjärjestelyihin.

– Viime vuonna Putinin vierailun aikana odoteltiin tuntikausia, että päästäisiin sulkemaan kioski. Välillä voisivat kyllä vaihtaa puolta, Kurkikangas päättää.