Uudet ”jymy­sähkö­pyörät” herättivät kiivaan keskustelun – nyt selvisi, että tavallinen pyöräily­kypärä kelpaa sittenkin

Julkaistu:

sähköpyörät
IS kertoi aiemmin, että Helsingin katukuvaan ilmestyneitä uusia sähköpyöriä saisi ajaa vain mopokypärä päässään. Nyt selvisi, että tavallinen pyöräilykypärä riittää sittenkin.
Helsinkiin kesän aikana ilmestyneet uudet sähköllä toimivat kaupunkipyörät ovat herättäneet paljon keskustelua.

Uusilla pyörillä pääsee ajamaan peräti 45 kilometrin tuntivauhtia, ja niiden ajamiseen tarvitaan joko mopokortti tai tavallinen ajokortti.

Bond-sähköpyörät on rekisteröity kevyiksi kaksipyöräisiksi moottoriajoneuvoiksi, jotka luokitellaan mopoiksi. Kussakin Bond-pyörässä on mukana rekisterikilpi.

IS kertoi aiemmin Bond-pyörien käytöstä. Aiheesta kertoi haastattelussa poliisihallinnon edustaja, liikenneturvallisuuteen erikoistunut poliisitarkastaja Konsta Arvelin.


Arvelin sanoi tuolloin, että uusien sähköpyörien kuljettajilla pitäisi olla päässään mopokypärä. Nyt on kuitenkin osoittautunut, että tämä tieto on virheellinen. Tavallinen pyöräilykypärä on säädösten mukaan riittävä.

Bond-pyörien maahantuonnissa työskentelevä Panu Kuhlberg selvittää IS:lle, että yritys on tarkistanut asian. Asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä varmistaa sen, että Bond-pyörillä saa ajaa tavallisella pyöräilykypärällä.

Asetuksen kuudennessa pykälässä kohdassa yhdeksän (”Poikkeukset turvavyön ja suojakypärän käyttövelvollisuudesta”) sanotaan, että suojakypärän käyttövelvollisuus ei koske mopoksi luokitellun polkimin varustetun sähköpolkupyörän kuljettajaa, jos hän käyttää polkupyöräilijälle tarkoitettu kypärää ja jos polkupyörän massa ajokunnossa on enintään 35 kilogrammaa ja moottorin nimellisteho enintään 1 kilowattia.

– BOND-pyörämme täyttävät kohdan yhdeksän ehdot (alle 35 kg ja alle 1kW), Kuhlberg viestittää IS:lle.
Arvelin vahvisti asian Twitterissä IS:n artikkelin julkaisemisen jälkeen.

– Pitää paikkansa. Ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen 6 §:n 2 momentin 9 kohdassa on säädetty tästä poikkeuksesta. Asianmukainen suojakypärä riittää, Arvelin kirjoitti.
Bond-sähköpyöriä on tällä hetkellä Helsingissä kolmisenkymmentä, mutta niitä rekisteröidään koko ajan lisää. Pyörien määrän on tarkoitus kasvaa hiljalleen sataan.

Sveitsiläisen Bond Mobility -yrityksen sähköpyörät toimivat kännykkäsovelluksen avulla. Sovellukseen ladataan luottokorttitiedot ja kuva ajokortista ennen käyttöä.

Bond-pyörät on rekisteröity mopoiksi, joten niillä ei saa ajaa tavallisella pyörätiellä. Oikea ajopaikka on poliisin mukaan ajotiellä oikeassa laidassa, pientareella tai sitten pyörätiellä, jonka alussa on kyltti, jossa lukee: sallittu mopoille.

Poistettu artikkelista sana perustuslaki kello 13.20. Kypärän käytöstä säädetään asetuksessa, ei perustuslaissa, kuten artikkelissa alun perin kerrottiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt