Isä tapasi lapsensa Prisman leikkipaikalla – sen jälkeen äiti ja poika katosivat

Julkaistu:

Äiti sai syytteen lapsikaappauksesta.
Kun aikuisten sukset menevät ristiin, joutuvat lapset kärsimään huoltajuuskiistoissa. Alkuvuodesta 2015 Jyväskylässä syntynyt pikkupoika oli isästä erossaan yli kahden vuoden ajan, kun pojan äiti vei yhteishuoltajuudessa olleen lapsen Sisiliaan.

Syyttäjä vaati äidille 6–10 kuukauden ehdollista vankeustuomiota lapsikaappauksesta. Kihlakunnansyyttäjä Leena Hakavuoren mielestä äidin toiminta oli erittäin suunnitelmallista ja täytti lapsikaappauksen tunnustusmerkistön.

Äiti kiisti syytteet tiistaina Keski-Suomen käräjäoikeudessa eikä myöntänyt toimineensa väärin.

– Minä en kokenut tekeväni mitään väärää, koska minulla oli yksinhuoltajuus. Meillä oli siellä Sisiliassa niin hyvä elämä, mitä vain pienellä lapsella voi olla, äiti kertoi oikeudessa.

Äiti olikin ollut aiemmin lapsen yksinhuoltaja ja lapsen isällä oli oikeus tapaamisiin. Tosin tulehtuneet välit aiheuttivat sen, etteivät tapaamiset tahtoneet toteutua. Vuoden 2017 aikana isä näki poikaansa vain kerran. Kesäkuussa 2017 tilanne muuttui, kun Vaasan hovioikeus määräsi lapselle yhteishuoltajuuden. Lapsi sai tosin yhä asua äitinsä luona.

Yhteishuoltajuus yllätti äidin

Yhteishuoltajuus oli vanhempien pitkässä huoltajuusriitojen sarjassa kylmä suihku naisen suunnitelmille. Äiti oli syksyllä 2016 avioitunut italialaisen miehen kanssa ja valmistellut jo tovin muuttoa Sisiliaan. Yrittäjänä Jyväskylässä toiminut nainen oli myynyt asuntonsa ja päättänyt yrityksensä vuokrasopimuksen. Lapsensa isälle hän ei kuitenkaan asiasta puhunut mitään.

– En sanonut isälle muuttavani Italiaan. En halunnut kuitenkaan muutolla erottaa isää ja lasta. Jos olisin halunnut heidät erottaa, niin olisin toiminut toisin. Nythän minä olen lapsesta erossa, äiti sanoi oikeudessa.

Rauhallisesti oikeudessa esiintynyt nainen ei antanut hovioikeuden tuomion vaikuttaa suunnitelmiinsa. Sovittelijan johdolla juhannuksen tienoilla 2017 käydyssä palaverissa hän vaati lapsen isältä allekirjoitusta matkustuslupaan ulkomaille. Muutosta ei tosin ollut mitään puhetta.


Naisen puolustuksen mielestä isän ja lapsen välillä ei ollut tosiasiallista huoltosuhdetta. Matkustamiseen olisi ollut isän antama kirjallinen lupa. Nainen myönsi, ettei ollut palauttanut lasta Suomeen kirjallisen luvan päättymisen jälkeen.

Isällä oli asiasta toisenlainen näkemys. Samoin jutun syyttäjällä.

– Kieltäydyin ensin allekirjoittamasta paperia, koska siinä ei ollut päivämääriä. Sovittelija sitten sanoi, että se on ok, jos lisään siihen päivämäärän itse. Nimenomaan lomamatkoista oli koko ajan kyse. Hän oli lähdössä äidin kanssa Italiaan heinäkuussa ja sitten oli toinen parin viikon tai kuukauden loma syksyllä, isä kertoi luvan allekirjoittamisesta.

Pian luvan saatuaan äiti muutti pojan kanssa Italiaan. Jo kesäkuun alussa 2017 ennen hovioikeuden tuomiota hän oli tehnyt itsestään ja lapsesta muuttoilmoituksen ulkomaille. Lapsen isä ei saanut asiasta mitään vihiä ennakkoon.

Tapaaminen Prismassa

Ennen ulkomaille lähtöä isä ja poika tapasivat heinäkuun 2. päivä vielä kerran paikallisen Prisman leikkipaikalla, mutta seuraavaa tapaamista tullut.

– Kyselin pojan kuulumisista ja seuraavasta tapaamisesta, mutta en saanut äitiin enää yhteyttä. Lopulta otin yhteyttä lastensuojeluun ja sieltä kerrottiin, että pojan asuinpaikka on ulkomailla. Hänen ei pitänyt asua siellä, vaan olla lomalla, ihmetteli isä oikeudessa.

Äidin puolustuksen taholta korostettiin pitkin pitkää istuntopäivää sitä, ettei isän ja lapsen välille ollut muodostunut todellista huoltosuhdetta.

– Me ei missään vaiheessa suunniteltu perhettä eikä vietetty perhe-elämää, äiti kertoi oikeudessa.

Isän mukaan hän olisi ollut valmis osallistumaan enemmän lapsen elämään ensimmäisinä vuosina, mutta sukset tuoreiden vanhempien välillä menivät ristiin jo ensimmäisen kuukauden jälkeen.

– Tietysti olisin voinut osallistua enemmän pojan elämään, jos olisin luvan saanut. Vauvana eka kuukauden ajan sain olla aika tiivisti kunnes se oikeus äidin taholta poistettiin. Hän sanoi, että jos se hänestä on kiinni, niin et näe lasta koskaan. Kaikki menee viranomaisten kautta, isä kertoi äidin kertoneen asioiden hoidosta.

Äiti löytyi Sisiliasta

Äidin uusi asuinpaikka pysyi pitkään viranomaisilta salassa. Tai ainakin Suomen viranomaisilta. Lopulta lapsikin löytyi, kun äidistä tehtiin kansainvälinen etsintäkuulutus. Italian viranomaiset ottivat naisen kiinni huhtikuun 2019 puolivälissä, jolloin yksi yönseutu sujui Messinan naisvankilassa.

Italiassa hän oli yhden vankilayön jälkeen vapaalla jalalla siihen saakka, kunnes palasi Suomeen krp:n poliisien saattamana 7. elokuuta. Siitä oikeudenkäyntiin saakka hän oli tutkintavankeudessa. Oikeuden istunnon jälkeen nainen pääsi vapaalle jalalle. Tuomio jutussa annetaan viikon kuluttua.

Autolla kotiin halki Euroopan

Katkeran huoltajuuskiistan keskipisteeseen joutunut pikkupoika totuttelee suomalaiseen elämänmenoon isänsä luona Jyväskylässä. Kun äidin ja lapsen olinpaikka viimein selvisi viranomaisille kansainvälisen etsintäkuulutuksen ansiosta, isä suuntasi henkilöauton keulan kohti Sisilian Giardini Naxosta ja haki pojan kotiin.

– Olimme kaverin kanssa perillä Sisiliassa lauantaina. Vasta maanantaina pääsin tapaamaan viranomaisia ja pojan näin ensi kerran tiistaina. Äiti toi hänet tapaamiseen 1,5 tuntia myöhässä.

– Meillä oli siellä Naxoksessa kaikkiaan pojan kanssa kolme tapaamista.

Itse tapaamiset menivät hyvin, isä kertoi ensimmäisestä tapaamisesta yli kahden tauon jälkeen.

Pojan passi oli hävinnyt Italian-matkan aikana. Uusi järjestyi Suomen Rooman suurlähetystöstä.

– Sisiliasta ajoimme Roomaan, jossa saimme uuden passin aika nopeasti.

– Sitten ajoimme Saksan ja Ruotsin kautta Suomeen. Tulimme kotiin lapsen ehdoilla, käytiin leikkipaikoilla ja pysähdeltiin matkalla. Ajattelin, että matkan aikana meillä on aikaa tutustua toisiimme, isä kertoi.

Ainakin isän kertoman mukaan yhteinen elämä on alkanut hyvin, vaikka muutos lapsen elämässä on taatusti ollut valtava.

– Erittäin hyvin on tultu toimeen. Muutama käytännön vaatekriisi on ollut, mutta ne on voitettu. Poika on nuori reipas mies. Vähän laihan puoleinen, mutta siisti kaveri, isä kehui.

Hieman mieltä kaihertaa isästä ja hänen perheestään tehdyt lastensuojeluilmoitukset.

– Ilmoituksia on tehty 12–13 kappaletta. Kuulun kuulemma jengeihin ja käytän huumetta. En anna lapsellekaan ruokaan. Olen itse pyytänyt lastensuojeluviranomaisia käymään. He kävivät eilen ja tulevat taas huomenna. Olen saanut sieltä tukea, isä kertoi oikeudessa.