Kuvat: salainen operaatio Helsingin Kauppatorilla ja Suomenlinnassa alkoi – sukeltajat syynäsivät merta

Julkaistu: , Päivitetty:

Kauppatorin ja Suomenlinnan vesistöä tarkistettiin illalla pohjaa myöten. Venäjän presidentti Vladimir Putin saapuu keskiviikkona.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat keskiviikkona Helsingissä.

Tapaamiseen valmistaudutaan parhaillaan mittavin turvallisuustoimin. Helsingin Kauppatorilla ja Suomenlinnassa hieraistiin tiistai-iltana silmiä, kun torirantaan sekä myöhemmin Kuninkaanportin laiturille ilmestyi Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen veneet ja sukeltajia.


Allas Sea Poolin tuntumassa työskennelleet sukeltajat näyttivät varmistavan Kauppatorin turvallisuutta torirannan merivettä ja pohjaa myöten.

Suomenlinnassa Rajavartioston sukeltajat nähtiin työskentelemässä Kuninkaanportin laiturilla.


Suomenlinnan lauttaliikenne hoidetaan keskiviikkona Katajanokalta lähtevän Suomenlinnan huoltolautan avulla. Suomenlinnaan ja Vallisaareen pääsee myös vesibussilla Hakaniemestä.


Poliisi sulkee Kauppatorin ajoneuvoliikenteeltä huomenna kokonaan kello 12 lähtien.


Putinin koneen odotetaan saapuvan Helsinki-Vantaan lentokentälle puoli kolmen aikaan keskiviikkona. Sen jälkeen Putinin saattue suuntaa kohti Helsingin keskustaa.

Putinin on määrä saapua Presidentinlinnaan kello kolmelta – joskin Venäjän presidentti tunnetusti antaa usein hieman odottaa itseään.


Presidentti Niinistö käy viralliset keskustelut Putinin kanssa Presidentinlinnassa, minkä jälkeen presidentit pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden noin kello 16.15 alkaen. Sen jälkeen he suuntaavat Suomenlinnaan päivälliselle.

Venäjän presidentin vierailuun Suomessa on varauduttu tarkoin turvallisuustoimin aiemminkin. Kun Putin vieraili Savonlinnassa vuonna 2017, poliisit tarkastivat jopa pysäköintimittareita, ja sukeltajat syynäsivät Savonlinnan sataman laivalaituria jopa alapuolelta.

Kauppatorille oli tiistai-iltana tuotu myös mellakka-aitoja.


Keskiviikkona saattueiden liikkeiden aikana Mannerheimintie ja Pohjoisesplanadi ovat osan ajasta suljettuja, ja eri kohdissa Mannerheimintietä on liikennekatkoksia.

Poliisi on suositellut autoilun välttämistä keskustassa keskiviikkona. Pohjoisrannasta pääsee keskustaan Liisankadun kautta.

Ajo Eteläsatamaan taas tapahtuu eteläisen Helsingin kautta Tehtaankatua tai muita poliisin erikseen osoittamia reittejä pitkin.

Myös Helsingin keskustan raitio- ja bussiliikenteeseen on odotettavissa poikkeusreittejä ja viivästyksiä koko päivän.

IS seuraa Putinin ja Niinistön tapaamista keskiviikkona koko vierailun ajan. ISTV:n suora lähetys vierailusta alkaa noin kello 14.15. Tapahtumista lähetetään suoraa lähetystä aina, kun se on mahdollista.
Edellisen kerran presidentit tapasivat huhtikuussa 2019 Arktisen foorumin yhteydessä Pietarissa.

Tasavallan presidentin kanslia on kertonut, että presidentit keskustelevat Suomen ja Venäjän kahdenvälisten suhteiden lisäksi alueellisista ja kansainvälisistä kysymyksistä.

Juttua päivitetty klo 23.02. Lisätty tieto ja kuvat sukeltajista Suomenlinnassa.