5 kuumaa kysymystä – näistä Niinistö ja Putin todennäköisesti keskustelevat

IS listasi asiat, joista presidentit Niinistö ja Putin tänään Helsingissä todennäköisesti keskustelevat.

Presidentti Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapasivat Sothsissa viime elokuussa. Helsingissä puheenaiheiksi nousevat ajankohtaiset asiat.

21.8.2019 7:20

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Edellisen kerran presidentit tapasivat viime huhtikuussa Arktisen foorumin yhteydessä Pietarissa.

Niinistö kertoi torstaina suurlähettiläspäivillä keskustelevansa Putinin kanssa Venäjän ajankohtaisista tapahtumista, mutta myös suurvaltojen välisistä jännitteistä.

– Kaikkein tärkeintä minun mielestä tapaamisessa on yrittää pysyä mahdollisimman tarkkaan jyvällä, mitä Venäjä ajattelee maailman kehityksestä ja geopolitiikasta, Niinistö luonnehti.

Niinistö on aiemmin sanonut, ettei Putinin kanssa mikään aihe ole tabu.

Aleksanteri-instituutin professorin Markku Kivisen mukaan se, ettei tabuja ole, kuvastaa sitä, että asioista voidaan puhua niiden omilla nimillä.

– On tärkeä näkökohta, että voidaan puhua riittävän konkreettisesti.

Kivinen muistuttaa, että presidenttien ohella myös esimerkiksi ministerit käyvät keskusteluja. Kovin suuria odotuksia ei siis hänen mukaansa keskiviikon vierailulle tule asettaa.

IS listasi viisi aihetta, jotka todennäköisesti nousevat keskusteluun Putinin ja Niinistön tapaamisessa.

1. Venäjän mielenosoitukset

Moskovassa on kesän aikana järjestetty suuria mielenosoituksia. Poliisi on käyttänyt niiden nujertamiseen väkivaltaa.

Moskovassa on järjestetty tänä kesänä suuria mielenosoituksia. Niitä on nujerrettu väkivalloin.

Mielenosoitusten taustalla on viranomaisten päätös hylätä useilta opposition ehdokkailta osallistuminen Moskovan syyskuussa pidettäviin paikallisvaaleihin. Viranomaiset vetosivat muodollisuuksiin, mutta tuhannet ihmiset eivät selitystä nielleet. Toissa viikonloppuna arviolta yli 50 000 ihmistä protestoi Moskovassa.

2. Arkangelin räjähdys

Elokuun 8. päivä Arkangelissa sijaitsevassa sotilastukikohdassa sattui räjähdys, jossa kuoli ainakin viisi tiedemiestä. Uhrien tarkasta lukumäärästä ei ole varmuutta. Räjähdys nostatti hetkellisesti säteilytasoja.

Venäjä on pysynyt vaitonaisena räjähdyksen syystä. Venäjän atomienergiayhtiön johtajan mukaan tiedemiehet olivat kehittelemässä ”uusia aseita”. Rosatomin mukaan sen työntekijät olivat tarjonneet teknistä apua testattavana olevan moottorin isotooppijärjestelmän kanssa. Kokeen aikana polttoaine syttyi tuleen. Räjähdys sattui merellä olleella laukaisualustalla.

  3. Suurvaltojen jännitteet

Niinistö kuvaili suurlähettiläspäivillä geopoliittisten suurvaltojen välisiä jännitteitä. Niinistö laski näihin suurvaltoihin Yhdysvaltojen ja Kiinan lisäksi Venäjän. Euroopan unioni on presidentin mukaan kolmion sisällä.

– Kolmio ympärillä voi muuttua yllättävän nopeasti. Se edellyttää, että seuraamme kehitystä. Meillä on suora yhteys kaikkiin kolmion kärkiin.

 Siitä on pakko keskustella, se on suuri kysymys. TAE-, INF-, START-sopimukset ovat kaikki vaakalaudalla tai purkautuneet.

Professori Kivisen mukaan myös Venäjän ja EU:n suhteen kehitys pitkällä aikavälillä on yksi kysymys, johon keskusteluissa voidaan hakea selvyyttä.

– EU on taloudellisena tekijänä sellainen, joka Venäjä on otettava huomioon. Ja tähän liittyvät myös suuret kysymykset esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyen.

– EU:n ulkopolitiikka suhteessa Venäjään tarkoittaa tällä hetkellä sanktioita.

4. Ohjussopimuksen kariutuminen

Yhdysvallat irtautui muutama viikko sitten keskimatkan ohjuksia sääntelevästä INF-sopimuksesta, ja tiistaina maa ilmoitti testanneensa keskimatkan ohjusta. Kiina ja Venäjä varoittivat Yhdysvaltoja siitä, että sotilaalliset jännitteet kasvavat ohjustestin myötä, ja myös asekilpavarustelun riski on kasvanut.

Kivisen mukaan INF-sopimus todennäköisesti nousee myös esille Putinin ja Niinistön tapaamisessa.

– Siitä on pakko keskustella, se on suuri kysymys. TAE-, INF-, START-sopimukset ovat kaikki vaakalaudalla tai purkautuneet. Se on aika monimutkainen tilanne.

 Ukrainan osalta on kiinnostavaa kuulla Putinin arvio siitä, onko umpikujasta löytymässä ulos joku uusi polku.

5. Ukraina

Presidentti Niinistö tapaa muutaman viikon kuluttua Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. Presidentti sanoikin, että haluaisi puhua Ukrainan tilanteesta Putinin kanssa.

– Lähtökohtana on nimenomaan geopoliittinen tilanne, Ukrainan tilanne. Siitä olen nyt erityisen kiinnostunut.

– Ukrainan osalta on kiinnostavaa kuulla Putinin arvio siitä, onko umpikujasta löytymässä ulos joku uusi polku. Erityisesti kun Ukrainassa on uusi presidentti.

Viime kesänä Putin ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tapasivat Helsingissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?