Vettä tulee kuin saavista kaatamalla – tällainen on koko syksyn sääennuste

Julkaistu:

syksyn sää
Jos viileä syyssuihku ei ole haaveissasi, kannattaa syksyyn varautua kumisaappain, sateenvarjoin ja vedenpitävin takein. Pian niskaan ropisevat kunnon syyssateet.
Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen ECMWF:n vuodenaikaisennuste julkaistiin elokuussa.

Suuntaa antava kolmen kuukauden ennuste ulottuu syyskuun alusta marraskuun loppuun.

Ennusteen mukaan Suomessa on syksyllä tavanomaista lämpimämpää ainoastaan maan länsiosissa. Siellä on syksyn aikana puolisen astetta lämpimämpää kuin tuohon vuodenaikaan yleensä.

Syysruskaan kannattaa siis varautua tänäkin vuonna lämpöä pitävillä villapaidoilla ja kaulahuiveilla.

Lämpimien vaatteiden lisäksi sopii kaivaa esiin vedenpitävät saappaat ja sadetakki, sillä ennusteen mukaan sademäärä on syksyllä koko maassa tavanomaista korkeampi.


Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomola kertoo, että sadetta ropisee syksyn kuukausina erityisesti itäisessä Suomessa.

– Ehkä se tavanomaista korkeampi määrä olisi erityisesti maan lounaisosassa ja itäosaan painottuen, aina sinne Etelä-Lapin korkeudelle asti.

Tuomolan mukaan vettä voi tulla kolmen kuukauden aikana jopa 50 millimetriä enemmän kuin syksyllä normaalisti. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syys–marraskuussa sataa keskimäärin 53–60 millimetriä vettä kuukaudessa.

– Näyttää siltä, että vettä tulisi alueesta riippuen 0–50 milliä enemmän kuin normaalisti, Tuomola tuumaa.

Lämpötilavaihteluita ennusteesta on sen sijaan vaikea erottaa, sillä yö- ja päivälämpötilojen yhteenlasketut keskiarvot eivät anna kovin hyvää mielikuvaa säästä. Ennuste ei anna mahdollisuutta kuukausikohtaiselle ennusteelle.


Elokuussa ympäri maata on nautittu mukavasta parinkymmenen asteen lämpötiloista. Tuomola lähettää lämmön ystäville positiivisen viestin. Vaikuttaa vahvasti siltä, että lämpö ei ole lähtemässä vielä minnekään.

– Kuukausiennusteessa ei ole näkyvissä selvää viilenemistä, hän sanoo.

– Ensimmäinen viikko syyskuussa vaikuttaa olevan sateinen ja sen takia myös vähän viileämpi. Sen jälkeisellä viikolla kuitenkin lämpenee taas hieman.


Intiaanikesästä ei vielä voida puhua, koska silloin pitäisi perinteisen määritelmän mukaan olla ensin vilpoisampi jakso ja sitten yhtäkkiä taas kovin lämmintä.

– Nyt on loppukesä aika tasaisen lämmin. Elokuun loppuun asti lämpömassa pysyy Suomen päällä.

Samaa mieltä on Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko.

– Nyt elokuussa yöt ovat lämpimiä ja etelässä pysytään päivisin parissa kymmenessä asteessa. Pohjoisemmassakin on 15–18 astetta, Alanko sanoo.


Jos oikein hassusti käy, lämpömittariin voi kilahtaa jossain päin Suomea ensi viikon alussa jopa hellelukemia.

– Olihan siinä hyvin lämpimiä päiviäkin tulossa! Ensi sunnuntai, maanantai ja tiistai ovat kaikki sellaisia päiviä, että siinä on helteen mahdollisuus, Tuomola sanoo.

Ainoa riski on, että sadesää huuhtoo helteet mennessään.

– Jos sadekuuroja ja ukkosta on reippaammin, niin hellelukemiin tuskin päästään.


Maanantaina Kaakkois-Suomessa eli Lappeenrannassa, Imatralla, Kouvolassa, Haminassa ja Kotkassa voi olla hyvinkin lämmintä.

– Lämpöä alkaa virtaamaan perjantain aikana Tanskan suunnalta. Baltian suunnalta tulee myös lämpöä, mutta toisaalta myös sateita. Se massa liikkuu idän suuntaan.

Forecalta muistutetaan, että viime vuonna syyskuun alussa mitattiin vielä yksi hellepäivä. Samoin voi oikein hyvin käydä tänäkin vuonna. Kesä ei ole vielä lainkaan ohitse, ja elokuun lämpötilat ovat olleet hyvin tyypillisiä lämpötiloja tähän vuodenaikaan nähden.

– Jos aurinko paistaisi tarpeeksi, hellelukemiin päästäisiin ihan varmasti. Sade vähän estää sitä tulemasta, Alanko sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt