Tieto Putinin vierailun vaikutuksista tuli viime hetkellä – osa Suomenlinnan yrittäjistä harmistui

rac

Julkaistu:

Suomenlinnan lauttaliikenteestä vastaavasta HSL:stä kerrotaan, että myös he saivat tietoa presidenttien tapaamisen vaikutuksesta liikennejärjestelyihin vasta alkuviikon aikana.
Osa Suomenlinnan yrittäjistä on harmissaan siitä, että tiedot lauttaliikenteen kulkemisesta Suomenlinnaan Putinin vierailun aikana keskiviikkona ovat tulleet Helsingin seudun liikenteeltä (HSL) viime tipassa.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen sekä Helsingin keskustassa että Suomenlinnassa laittaa keskiviikkona osan Helsingin liikennejärjestelyistä uuteen uskoon.

Suomenlinnalaiset yrittäjät kertovat saaneensa viimeisimmän päivitetyn tiedon HSL:n lauttojen liikennöinnistä vasta tiistaina aamupäivällä.
Eräs Suomenlinnan kahvilayrittäjä on päättänyt pitää putiikkinsa kiinni keskiviikkona, koska hän ei usko asiakkaiden löytävän kahvilalle poikkeusjärjestelyjen vuoksi. Lautta kun ei kuljetakaan vierailijoita tavanomaiseen paikkaan, josta yrittäjän mukaan kahvilaan löytää helposti.

Yrittäjä toivoo, että poikkeusjärjestelyistä olisi tiedotettu aiemmin. Kahvilan pitäminen kiinni otaksuttavasti hiljaisena päivänä harmittaa muun muassa siksi, koska kesän työvuorolistat on lyöty lukkoon jo kauan aikaa sitten.

Vaikka tietoa on saanut odottaa, yrittäjä kertoo, että Suomenlinnan hoitokunnan kautta on kuitenkin pyritty viestimään suunnitelmien käänteistä yrittäjille aktiivisesti. Suomenlinnan hoitokunta on julkinen virasto, joka hoitaa alueen asioita.

– Toki olisi kiva, jos joku ajattelisi yrittäjänkin näkökulmaa esimerkiksi ilmoittamalla, että ollaan pahoillaan, vaikka näin tuleekin tapahtumaan. Sellaista viestintää ei tule oikein mistään. Ilmoitetaan vain, miten saarelle pääsee.

Hidas tiedonkulku on häirinnyt IS:n soittokierroksen perusteella monia Suomenlinnassa työskenteleviä henkilöitä. Eräs alueella työskentelevä kertoo kyselleensä HSL:ltä aikatauluista jo viime viikolla heti, kun Putinin vierailun paikoista ilmoitettiin ensimmäisen kerran, mutta vastausta ei tuolloin tullut.

– En halua syyllistää ketään, mutta minusta on omituista, ettei ole keinoja tällaisia tilanteita varten valmiista pakasta. Kun tällaisia onkin näköjään aika usein.

 

Näihin liittyy aina asioita, joita ei vain voida kertoa eteenpäin, koska turvallisuusjärjestelyt ovat kuitenkin mittavia.

Eräs ravintolassa työskentelevä henkilö nostaa tiedonkulun ongelmaksi sen, että moni keskiviikkona Suomenlinnan kesäteatteriin aikova on tehnyt pöytävarauksen ravintolaan samalle illalle ennen näytöstä, samoin useat Viapori jazziin menijät.

– Käytin koko perjantain asiakkaille ilmoittamiseen.

Viestittely on kuitenkin kannattanut.

– Jotkut asiakkaat eivät tienneet tästä ollenkaan, koska he eivät olleet seuranneet tiedotusvälineitä niin paljoa.

HSL:n julkisen liikenteen lauttojen lisäksi Suomenlinnaan liikennöi yksityinen Jt-line.

– Jt-linelle plussaa. Sieltä ilmoitettiin jo viime viikolla aikatauluista ja siitä, että he liikennöivät Hakaniemestä.
HSL:n viestinnästä kerrotaan, että HSL itsekin sai viimeisimpiä liikennöintijärjestelyihin vaikuttavia tietoja vasta aamupäivän aikana.

– Lopullinen tieto tapahtumasta tuli vasta viime viikolla ja näistä rajoitteista tuli tietoja vasta tämän viikon alun aikana. Kaikki johtuu tästä. Tieto siitä, mitä viranomaistoiminnan aiheuttamat esteet tulevat olemaan, on käytännössä selvinnyt tämän viikon aikana, informaatiosuunnittelija Joona Packalén HSL:ltä sanoo.

Tieto ei siis ole kulkenut HSL:llekään kovin nopeasti.

– Näihin liittyy aina, riippumatta siitä missä päin maailmaa ollaan, asioita, joita ei vain voida kertoa eteenpäin, koska turvallisuusjärjestelyt ovat kuitenkin mittavia.

– En sinällään lähde kritisoimaan valtiovierailuihin liittyvää protokollaa, mutta toki matkustajien kannalta valitettavaa.

Packalén sanoo, että HSL:llä on tiedossa, että Suomenlinnassa on muitakin isoja tapahtumia juuri keskiviikkona ja että erityisjärjestelyistä aiheutuu tapahtumiin menijöille ja niiden järjestäjille haittaa.

– Haitta on pyritty minimoimaan, jotta he ehtivät poikkeusjärjestelyistä huolimatta töihin tai muualle.

Packalén toteaa, ettei kaikkia suomenlinnalaisten tiedusteluja aikatauluihin ja muuhun liittyen ole välttämättä vielä käsitelty, jos yhteyttä on otettu palautejärjestelmän välityksellä. Palautteen käsittelyaika voi olla viikkojakin.

– Käsittääkseni liikenneneuvontamme puhelinpalveluun on otettu yhteyttä, ja sitä kautta tietoa on välitetty. Varmasti riippuu siitä, mitä kautta on ottanut yhteyttä.

Suomenlinnasta on yritetty selvittää tietoja myös muita reittejä pitkin.

– Mitä nyt olen käynyt läpi sähköpostikeskusteluja lauttaliikenteen suunnittelijoiden ja Suomenlinnan hoitokunnan sekä muiden kanssa, kyllä siellä on tietoa ihan välittynyt. Valitettavaa, jos osa yrittäjistä ei ole niissä sähköpostiketjuissa ollut mukana. Siltä osin varmasti on parannettavaa, että tieto menee kaikille.