Moni maahan­muuttajatyttö saa vääristynyttä tietoa seksuaalisuudesta – vaarallisimmissa tilanteissa nuoriso­työntekijä auttaa salaamaan ehkäisyn ja abortin perheeltä

Julkaistu:

Nuoria naisia ja heidän kunniaansa häpäistään muun muassa sosiaalisessa mediassa.
Nuoria maahanmuuttaja­taustaisia naisia kiinnostavat pääosin samat seksiin ja seurusteluun liittyvät asiat kuin muitakin ikätovereita. Näin kertovat Ilta-Sanomien haastattelemat nuorisotyön ammattilaiset.

Oman kulttuurin normit tekevät kuitenkin mutkan ”tavalliseen”. IS on kertonut juttusarjassaan, miten kunniakontrolli vaikuttaa Suomessa useiden nuorten naisten elämään, erityisesti seksuaalisuuteen.

– Nuori voi olla hyvinkin perillä tasa-arvoon liittyvistä kysymyksistä. Mutta silti hän voi miettiä, voiko esimerkiksi pelata jalkapalloa tai seurustella suomalaisen ihastuksen kanssa, vaikka se ei ole suotavaa oman perheen kulttuurissa, sanoo yksi IS:n haastattelemista nuoriso-ohjaajista.

Yleensä tyttöjen ystävyys- ja seurustelusuhteita kontrolloidaan rajoittamalla näiden liikkumista. Nuoren kännykkä voidaan esimerkiksi paikantaa.

Nuorten kanssa työskentelevät ovat törmänneet myös siihen, että esimerkiksi kotiintuloajat ovat tiukat tai on tarkat säännöt siitä, kenen kanssa saa viettää aikaa. Ja millä tavalla on sopivaa hengailla esimerkiksi vastakkaista sukupuolta olevien kavereiden kanssa.

Abortti salaiseksi Omakannasta

Seksuaaliterveystyön vastaava työntekijä Heidi Simola on tehnyt Helsingin ja Espoon Tyttöjen talolla töitä vajaa kymmenen vuotta. Tyttöjen talot kuuluvat Loistosetlementtiin, joka tarjoaa erilaista toimintaa 10–29-vuotiaille tytöille ja naisille. Siellä on myös neuvontaa seksuaaliterveydestä.

Heidi Simola lähtee maahanmuuttajatyttöjen kanssa liikkeelle aina uteliaasta ihmettelystä. Simola painottaa, että keskustelu tapahtuu tyttöjen ja heidän arvojensa ehdoilla.

– Yhdessä mietitään aina tyttöjen kanssa, miten he voisivat toimia niin, kuin he toivoisivat. Ja miten heidän oma kulttuurinsa joustaisi niin, että heillä olisi itsellään hyvä olla suomalaisessa yhteiskunnassa, Simola kertoo.

Hän sanoo, että oikeus seksuaaliterveyden asioihin on ihmisoikeus. Mutta todella usein hän tapaa päälle parikymppisiäkin nuoria, joiden ajattelua ovat värittäneet väärät uskomukset esimerkiksi kuukautisista. Hän näkee väärien tietojen antamisen vahvana kunniakontrollina. Nuori saattaa luulla, että itsetyydytyksestä seuraa jokin vamma tai samaan sukupuoleen rakastumisesta seuraa jotain pahaa.

– Luonani voi käydä 25-vuotias, joka kysyy asioista, joista joku 13-vuotias voisi kysyä. Ajattelen, että silloin on haavoittunut se, miten saadaan tietoa omasta seksuaaliterveydestään, ja voidaan tehdä oikeita valintoja näiden tietojen pohjalta.

– Nuoret eivät hanki esimerkiksi ehkäisyä, koska pelkäävät sen paljastuvan perheelle.

Simola on toiminut saattajana myös asiakkaidensa vaarallisimmissa tilanteissa. Esimerkiksi silloin, kun nuori nainen on tullut raskaaksi ja haluaa salata raskaudenkeskeytyksen perheeltään.

– Tytöt tarvitsevat palvelujärjestelmässä pärjätäkseen tukea, joka varmistaa, että esimerkiksi ehkäisy tai raskaudenkeskeytystiedot eivät tule Omakantaan, hän sanoo.

Simola kertoo tapauksesta, jossa erään yli 18-vuotiaan tytön äiti pakottaa tämän säännöllisesti avaamaan Omakantansa äidilleen.

Simolan kohdalla on myös tullut tapauksia, joissa hän epäilee, että nuori tyttö lähetetään vanhempiensa synnyinmaahan tietyissä aikeissa.

– Olen tehnyt lastensuojeluilmoituksen, jos epäilen että tyttöä ollaan viemässä ulkomaille pakkoavioliittoon tai häneltä aiotaan silpoa sukuelimet. Ajattelen että on syytä tehdä ilmoitus jos epäilee nuoren olevan vaarassa.

Lapsi saatetaan viedä ulkomaille myös ”maksuksi jostain”.

– Tästä olen kuullut puhuttavan vitsillä maahanmuuttajataustaisten tyttöjen ryhmissä. Kun kysyn, että mitä tyttö sanoi, hän ei toista sitä. Ehkä jotain pääsi lipsahtamaan.

Kuka on juonut alkoholia? Somekiusaaminen loukkaa nuoren kunniaa

Fenix Helsinki ry:n puheenjohtaja Ujuni Ahmed törmäsi aiemmin nuorten kanssa töitä tehdessään nettikiusaamiseen, jolla pyrittiin lokaamaan nuorten kunniaa.
Hän kertoo tapauksista, joissa anonyymi henkilö saattoi lisätä sosiaalisen median tilille kuvia nuorista. Kuvien yhteydessä kerrottiin esimerkiksi, kuka oli juonut alkoholia, ei käyttänyt huivia tai oli muuten käyttäytynyt sopimattomasti. Nuorten kuvat päätyivät myös omilta someprofiileilta vääriin paikkoihin.

– Kiusaamisen selkeä viesti oli, että nämä nuoret olivat tehneet jotain kunniaa rikkovaa. Tarkoitus oli nolata heidät ja tuottaa heille ongelmia yhteisössä, Ujuni kertoo.

– Tämä oli tosi kova paikka perheille. Oli hyvin mahdollista, etteivät vanhemmat edes tienneet, että tytöllä on Facebook-profiili.

Ahmed Ujuni sanoo, että sosiaalinen media on mahdollistanut lasten ja nuorten aiempaa tiukemman kontrolloinnin. Kaikki on aiempaa julkisempaa ja helpommin näkyvillä.

Mutta internet ja some ovat avanneet nuorille myös toisenlaisen ikkunan, hän sanoo. Se itse asiassa antaa enemmän kuin ottaa. Nuorille avautuu Instagramin ja Googlen kautta ikkuna aivan uusiin maailmoihin.

– Ihmiset ovat voineet kirjoittaa kokemuksiaan anonyymisti. Esimerkiksi blogissa on ollut mahdollista kertoa, millaista oma elämä on. Lukijat ovat voineet samastua siihen.