Täällä Putin liikkuu keskiviikkona – koko Kauppatori suljetaan, Helsingin keskustan liikenne menee uusiksi

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Venäjän presidentin Vladimir Putinin koneen odotetaan saapuvan Helsinki-Vantaan lentokentälle puoli kolmen aikaan keskiviikkona.
Sen jälkeen Putinin saattue suuntaa kohti Helsingin keskustaa.

Putinin on määrä saapua Presidentinlinnaan kello kolmelta – joskin Venäjän presidentti tunnetusti antaa usein hieman odottaa itseään.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö käy viralliset keskustelut Putinin kanssa Presidentinlinnassa, minkä jälkeen presidentit pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden noin kello 16.15 alkaen.

Tiedotustilaisuuden jälkeen presidentit siirtyvät yhteiselle päivälliselle Suomenlinnaan.
  • Katso yllä olevalta videolta, millaisia terveisiä suomalaiset lähettävät Vladimir Putinille.

Poliisi sulkee Kauppatorin ajoneuvoliikenteeltä kokonaan kello 12 lähtien.

Saattueiden liikkeiden aikana Mannerheimintie ja Pohjoisesplanadi ovat osan ajasta suljettuja, ja eri kohdissa Mannerheimintietä on liikennekatkoksia.

Poliisi on suositellut autoilun välttämistä keskustassa keskiviikkona. Pohjoisrannasta pääsee keskustaan Liisankadun kautta.

Ajo Eteläsatamaan taas tapahtuu eteläisen Helsingin kautta Tehtaankatua tai muita poliisin erikseen osoittamia reittejä pitkin.

Myös Helsingin keskustan raitio- ja bussiliikenteeseen on odotettavissa poikkeusreittejä ja viivästyksiä koko päivän.

Presidentinlinnan ympäristössä raitiovaunupysäkkejä on poissa käytöstä eli vaunut ohittavat pysäkit pysähtymättä. Metrot ja lähijunat kulkevat sen sijaan tämänhetkisen tiedon mukaan normaalisti, kertoo HSL.

Suomenlinnan lauttaliikenne hoidetaan Katajanokalta lähtevän Suomenlinnan huoltolautan avulla. Suomenlinnaan ja Vallisaareen pääsee myös vesibussilla Hakaniemestä.

Helsingin poliisi on tiedottanut, että saattueiden liikkeet aiheuttavat katkoksia myös Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Helsingin keskustan välisillä väylillä.

Keskiviikkona myös ilmailua koskevat rajoitteet ovat voimassa koko päivän poikkeuksellisen laajalla alueella Uudellamaalla. Miehittämättömien ilma-alusten ja lennokkien käyttö on kokonaan kielletty rajoitusten voimassaoloaikana.


Presidentit lähtevät Kauppatorilta Suomenlinnaan presidentin Kultaranta VIII -aluksella noin puoli kuuden aikaan. Kysymyksessä on sama alus, jolla presidentit Putin ja Niinistö siirtyivät Turkuun vuonna 2013.

Poliisi valvoo vesiliikennettä Suomenlinnan ympärillä.

Ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisista sanoo, että liikennettä rajoitetaan soveltuvin osin, mutta Suomenlinnan edustalla pääsee liikkumaan myös yksityisveneillä normaalisti.

Presidentinlinnan edustalla sen sijaan ei sallita keskiviikkona yksityisiä veneitä lainkaan.

– Kun valtiopäämiehet lähtevät Suomenlinnaan, liikkumista vesillä rajoitetaan viranomaisveneillä. Ylimäärästä liikennettä todennäköisesti häädellään, jos sitä on.

Liikennettä valvoo keskiviikkona poliisin lisäksi merivartiosto.

 

Liikkumista vesillä rajoitetaan viranomaisveneillä. Ylimäärästä liikennettä todennäköisesti häädellään, jos sitä on.

Poliisin mukaan kaikki Suomenlinnan alueet Mustasaaresta Kustaanmiekkaan ovat ”periaatteessa” avoimina sekä turisteille että asukkaille.

Suomenlinnan reittiliikenteessä lautat saapuvat Suomenlinnan huoltolaiturille.

Sitä poliisi ei paljasta, mihin satamaan Putin ja Niinistö Suomenlinnassa saapuvat.

– Sanotaan niin, että normaali Suomenlinnan asukas ei edes välttämättä huomaa, onko joitain alueita suljettu vai ei, Porola sanoo.

– Siellä missä liikkumista rajoitetaan, tapahtuu se niin, että alueella on fyysisesti poliiseja tai muita viranomaisia sanomassa, että alueelle ei mennä. Se ratkaistaan niin sanotusti asia kerrallaan.

Korjaus kello 18.51: Suomenlinnan reittiliikenteessä lautat saapuvat Suomenlinnan huoltolaiturille, ei päälaiturille.