”Sorakeisari” Juhani Sjöblomille syyte oikeusministerin ex-avustajan Tapani Mäkisen lahjonnasta – taustalla perheyrityksen maakaupat

Julkaistu:

Entiset kansanedustajat Juhani Sjöblom ja Tapani Mäkinen syytteeseen Vantaan korruptioepäilyssä.
Entinen kokoomuksen kansanedustaja Juhani Sjöblom on paljastunut epäillyksi lahjojaksi Vantaan korruptiojutussa, joka johti viime vuonna Tapani Mäkisen eroamiseen oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) erityisavustajan tehtävästä.

Kihlakunnansyyttäjät Tarmo Manner ja Katja Kyrö nostivat jutussa tiistaina syytteet kolmea henkilöä vastaan. Mäkinen sai syytteen törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Sjäblom ja hänen pikkuveljensä saivat syytteet törkeästä lahjuksen antamisesta.

Syyttäjien mukaan epäillyt lahjusrikokset olisivat tapahtuneet alkuvuodesta 2015. Lahjontaepäily liittyy Vantaan kaupunginhallituksessa käsiteltyihin etuosto-oikeusasioihin. Mäkinen toimi tuolloin kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Kaupunginhallituksessa on vuosina 2015–2016 käsitelty useita Sjöblomien perheyritykseen Vekkox Oy:hyn liittyneitä etuosto-oikeusasioita. Vekkox on haalinut lentoaseman pohjoispuolelta Vantaan ja Tuusulan rajalta omistukseensa maa-alueita, koska se suunnittelee massiivista kivenottoaluetta Massaholmin alueelle.

Se yhdistyisi rajan Tuusulan puolella olevaan Sjöblomin Seepsula-yhtiön kiviasemaan. Vekkoxin puolesta Vantaan kaupungin kanssa tonttikaupoista on kirjelmöinyt yhtiön toimitusjohtaja, joka on Sjöblomin nuorin tytär. Tytärtä ei epäillä asiassa rikoksesta.

Vantaa ja Vekkox päätyivät tonttien suhteen vuonna 2017 ratkaisuun, jossa ne vaihtoivat eräitä alueelta omistamiaan maa-alueita keskenään. Kyse on yhteensä miljoonien eurojen arvoisista kiinteistöistä.

Syyttäjien mukaan kaikki syytetyt ovat kiistäneet rikosepäilyt. Mäkinen kiisti väitetyn lahjonnan myös Facebook-kirjoituksessaan, jossa hän sanoi olevansa hyvin järkyttynyt ja pettynyt syyttäjien ratkaisusta.

”Syytteen nostamisen perusteena on vanhoilta tuttavilta saatu tavanomainen laina, jonka olen maksanut takaisin aikanaan laaditun velkakirjan ehtojen mukaisesti. Laina ei liity millään tavoin asemaani tai tehtäviini Vantaan kaupungin luottamushenkilönä, jossa tehtävässä olen toiminut laillisesti ja johdonmukaisesti. Lainaan ei liity mitään sopimatonta saati rikollista,” Mäkinen kirjoitti.

Sjöblom toimi kansanedustajana vuosina 1997–2007. ”Tuusulan sorakeisari” tunnetaan myös pitkäaikaisena vaikuttajana kotipaikkakuntansa kunnallispolitiikassa.

Mäkinen oli kokoomuksen kansanedustaja 2003– 2004 ja uudestaan 2007–2015. Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja hän oli 2009–2017. Oikeusministeriksi viime hallituskaudella noussut Häkkänen pestasi hänet erityisavustajakseen, mutta Mäkinen erosi tehtävästä rikostutkinnan takia.