Grönlannin pääministeri Reykjavikissä Trumpin ostopuheista: ”Siinä ei ole mitään hauskaa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Grönlannin pääministeri Reykjavikissä Trumpin ostopuheista: ”Siinä ei ole mitään hauskaa”

Islannin pääministeri Katrin Jakobsdottir, Grönlannin pääministeri Kim Kielsen ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven Reykjavikissa.

Islannin pääministeri Katrin Jakobsdottir, Grönlannin pääministeri Kim Kielsen ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven Reykjavikissa.

Julkaistu: 20.8.2019 14:13

Pohjoismaiden pääministerikokouksen aamupäivän halutuin kommentoija oli Grönlannin pääministeri Kim Kielsen.

Grönlannin pääministeri Kim Kielsen oli Reykjavikissa Pohjoismaiden pääministerien epävirallisessa kesäkokouksessa kysytty mies kiitos Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin. Kielsen sai vastailla useita kertoja kysymykseen siitä, mitä mieltä hän oli Trumpin halukkuudesta ostaa Grönlanti.

– Olen sanonut monia kertoja, että Grönlanti ei ole myytävänä. Se on hänen ideansa, mutta Grönlanti ei ole myytävänä, Kielsen sanoi.

Hän toisteli asiaa Harpan konferenssikeskuksessa useita kertoja peräkkäin.

– Olemme sanoneet, että olemme avoinna bisnekselle, mutta me hallinnoimme itse itseämme. Meillä on oma hallitus ja parlamentti, Kielsen sanoi painokkaasti.

Kun Kielseniltä kysyttiin, kokiko hän Trumpin ulostulon loukkauksena, kuului vastaus:

– Kuten olen sanonut, siinä ei ole mitään hauskaa.

Trump vahvisti sunnuntaina tiedot siitä, että hän on kiinnostunut ostamaan Grönlannin Tanskalta. Wall Street Journal oli aiemmin kertonut Trumpin pitäneen asiaa esillä useissa keskusteluissa avustajiensa kanssa. Trump ei pitänyt pyörittelemäänsä ajatusta kuitenkaan kovin korkealla hallintonsa tärkeysjärjestyksessä. Trump on menossa Tanskaan vierailulle syyskuun alussa ja Kielsen arvioi asian nousevan silloin esiin. Tanskan pääministeri Mette Fredriksen tyrmäsi Trumpin puheet tuoreeltaan sunnuntaina sanomalla, että ”keskustelu asiasta loppuu tähän”.

– Grönlanti ei ole kaupan. Grönlanti ei ole tanskalainen. Grönlanti kuuluu Grönlannille. Todella toivon, ettei tätä ehdotusta ole tehty tosissaan, Fredriksen sanoi grönlantilaiselle Sermitiaq-lehdelle.

Kielsenin mukaan Grönlanti on jo muutaman vuoden ajan herättänyt aiempaa enemmän kiinnostusta.

– Mielenkiinto sinänsä ei ole uutta. Meillä on mineraaleja ja luonnonvaroja. Kaikki kiinnostuneet voivat tulla Grönlantiin, mutta me hallinnoimme itse Grönlantia.

Kielsen oli aiemmin sanonut tanskalaislehdelle vitsinä, että Grönlannin pitäisi ostaa Yhdysvallat. Hän ei IS:n kysyessä asiasta halunnut kommentoida sitä. Kielsenin lehdistöavustaja painotti kyseessä olleen vitsi.

Tuoreimmat osastosta