Äiti vei pikkupojan Sisiliaan eikä palannut enää Suomeen – syyte lapsikaappauksesta

Julkaistu:

Riitaisa huoltajuuskiista vuonna 2015 syntyneen pikkupojan ympärillä eteni uuteen vaiheeseen tiistaina Keski-Suomen käräjäoikeudessa.
Pojan kanssa Italiaan kesällä 2017 muuttanut suomalaisäiti kuuli syytteen lapsikaappauksesta.

Rauhallisesti oikeudessa esiintynyt nainen kiisti syyllistyneensä lapsikaappaukseen. Syyttäjä vaatii naiselle ehdollista vankeustuomiota lapsikaappauksesta. Syyttäjän mielestä nainen on vienyt yhteishuoltajuudessa olleen 2,5 vuotiaan pojan omavaltaisesti.

Naisen puolustuksen mielestä isän ja lapsen välillä ei ollut tosiasiallista huoltosuhdetta. Naisen taholta korostettiin matkustamiseen olleen isän antama kirjallinen lupa. Nainen myönsi, ettei ollut palauttanut lasta Suomeen kirjallisen luvan päättymisen jälkeen.

Suomalaisnaisen ja lapsen isän suhde oli myrskyisä. Väliin oltiin porukoissa ja väliin ei. Pariskunta ei koskaan asunut yhdessä ja suhde päättyi ennen pojan syntymää. Vanhempien välit tulehtuivat täysin huoltajuusriidan seurauksena ja äidin taholta korostettiin oikeudessa, että äiti on vastannut täysin lapsen hoitamisesta.

Lapsen äiti avioitui italialaisen miehen kanssa loppuvuodesta 2016.

Muutto Sisiliaan tapahtui vajaat kuukausi sen jälkeen, kun Vaasan hovioikeus määräsi lapsen vanhempiensa yhteishuoltajuuteen. Isä tapasi viimeisen kerran ennen matkaa poikansa heinäkuun alussa 2017 paikallisen marketin lasten leikkipaikalla.

Seuraavan kerran isä tapasi poikansa reilut kaksi vuotta myöhemmin Italiassa, kun paikalliset sosiaaliviranomaiset luovuttivat lapsen isänsä haltuun.

Oikeuskäsittely jatkuu koko päivän Keski-Suomen käräjäoikeudessa.