HS:n toimittajan kotietsintä korkeimmassa oikeudessa – istunto salattiin

Julkaistu:

Puolustusvoimien Viestikoekeskusta käsitelleen jutun kirjoittajat kutsuttiin molemmat korkeimman oikeuden kuultaviksi.
Korkeimmassa oikeudessa (KKO) käsitelttiin tiistaina suullisessa istunnossa ennakkotapausta, jossa on kyse toimittajan lähdesuojasta ja toimittajalta takavarikoidun aineiston hyödyntämisestä rikostutkinnassa.

KKO tutkii, saako keskusrikospoliisi (KRP) hyödyntää Helsingin Sanomien toimittajalta takavarikoituja tietoja vai estääkö lähdesuoja hyödyntämisen. Tapaus liittyy Helsingin Sanomien joulukuussa 2017 julkaisemaan artikkeliin, joka käsitteli Puolustusvoimien tiedustelulaitosta Viestikoekeskusta. KRP yrittää selvittää, miten salaiset asiakirjat päätyivät HS:n toimittajille Laura Halmiselle ja Tuomo Pietiläiselle.

Tapausta on tutkittu toimittajien osalta epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena ja vuotajan osalta virkasalaisuuden rikkomisena. Suomen Tietotoimisto (STT) kertoi heinäkuussa, että STT:n tietojen mukaan asiakirjojen vuotajaksi epäilty on entinen Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö, kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoff.

Poliisi ei ole ottanut kantaa epäillyn henkilöllisyyteen.

– Tutkinta on edistynyt sillä tavalla, että muutaman kuukauden sisällä voimme olla jo loppusuoralla, KRP:n rikostarkastaja Janne Järvinen sanoi ennen istunnon alkua.

Poliisi teki Halmisen asuntoon erityisen kotietsinnän tulipalohälytyksen yhteydessä vähän HS:n artikkelin julkaisemisen jälkeen. Palovaara aiheutui, kun toimittaja yritti tuhota yhtä tietokonettaan.

Poliisi takavarikoi tietokoneita, puhelimia ja muistitikkuja. Osa aineistosta sinetöitiin, koska toimittaja vetosi lähdesuojaan. Hän on vaatinut oikeudessa takavarikkojen kumoamista ja hyödyntämiskieltoa.

KKO päätti viikko sitten, että kotietsinnälle oli perusteet, joten takavarikkoja ei kumota. Nyt KKO käsittelee kysymystä siitä, saako poliisi hyödyntää etsintävaltuutetun kanssa sinetöityä aineistoa esitutkinnassa vai onko kyse lähdesuojan alaisista tiedoista.

– Toimittajan lähdesuojaan pitää suhtautua vakavasti ja se pitää turvata demokraattisessa yhteiskunnassa niin kattavasti kuin mahdollista. Jos on yhtään epäiltävissä, että lähdesuoja vaarantuu, niin aineistoa ei pidä hyödyntää esitutkinnassa, Halmisen asianajaja Kai Kotiranta sanoi ennen KKO:n istunnon alkua.

Etsintävaltuutettuna jutussa toimiva asianajaja Jarkko Jaatela ei kommentoinut asiaa.

Istunnon KKO päätti pitää yleisön läsnäolematta. Järvinen vaati salassapitoa "tärkeistä tutkinnallisista syistä", eikä Halmisen puolelta tätä vastustettu.

Asiassa on kyse vain Halmisen kotietsinnästä. Jutun toinen kirjoittaja Pietiläinen oli kuitenkin myös kutsuttu KKO:een kuultavaksi. Puheenjohtaja Ari Kantor kysyi, haluaako hän tulla kuulluksi.

– Ilman muuta, Pietiläinen vastasi.

Hänkään ei saanut jäädä istuntosaliin seuraamaan käsittelyä muutoin, vaan poistui muun yleisön kanssa odottamaan sisäänkutsua aulan puolelle.

KKO aikoo antaa asiassa ennakkoratkaisun myöhemmin. Sen julkisuudesta päätetään erikseen.

Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin.