Kesäkissa-ilmiö on muuttunut – nyt kissoja jätetään heitteille ympäri vuoden: ”Jäätävää kasvua määrissä”

rac

Julkaistu:

Heitteillejätettyjen kissojen määrä vaihtelee vuosittain, mutta ongelma on jatkuva.
Helsingin eläinsuojelukeskuksen Hesyn tiloissa tuntuu, että jokainen nurkka on pyhitetty eläinten hyväksi. Työntekijät ja vapaaehtoiset taiteilevat sokkeloisen tilan käytävillä: tuolla siivotaan kanin häkkiä, toisaalla taas vaihdetaan kissanhiekkaa.

Pakilan yksiköstä löytyy kaksi tilaa kissoille: yläkerrasta löytyvät terveet kotia odottavat ja alakerrasta karanteeni, jossa hoidetaan sairastuneita.

Johtava eläintenhoitaja Marika Stillman sanoo, että kesäkissailmiö on enemmänkin ympärivuotinen ongelma. Piikit tilastoissa näkyvät pääkaupunkiseudulla ennen kesälomia.

– Kissasta luovutaan, jotta päästään lomareissuun ilman että tarvitse miettiä kissan huolehtimisesta, Stillman sanoo.

Hylättyjen kissojen määrä vaihtelee paljonkin, mutta Stillmanin mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana on nähty ”jäätävää kasvua”.

”No kill shelter”

Päätyessään Hesylle kissat ovat usein laihoja ja täynnä loisia sekä punkkeja. Hesylla kissa tunnistusmerkitään, se saa matokuurin sekä rokotuksen ja se leikataan. Kissan kuntoutukseen menee noin viisi viikkoa. Tämän jälkeen se on valmis luovutettavaksi jos sopiva koti löytyy.

Positiivista on, että pääasiassa kissat löytävät kodin. Vuosittain Hesyn läpi kulkee 350-400 kissaa, joista alle 10% ei onnistuta sijoittamaan uuteen kotiin. Hesy kutsuu itseään ”No kill shelteriksi”, eli kissoja ei lopeteta kuin pakon sanelemina. Tämä tarkoittaa terveydellisiä tai eläinsuojelullisia syitä.

Leikkaamaton sisäkissa on osa ongelmaa

Stillman laskee kesäkissailmiöön myös leikkaamattomat kissat, jotka talvisin viettävät päivänsä sisätiloissa, mutta kesän tullen päästetään ulkoilemaan.

– Vapaana kissa voi helposti tulla tiineeksi ja sitten pesue synnytetään luontoon. Näin hylättyjen kissojen populaatio kasvaa.

Asenteissa lemmikkikissoja kohtaan on parannettavaa

Tällä hetkellä kissoja ei ole pakollista tunnistusmerkitä. Helpotusta tilanteeseen toisi kissojen pakollinen mikrosirumerkintä tai vähintään kaulapannan käyttö. Näin karkurit olisi helpompi palauttaa takaisin omistajilleen.

– Liian helposti myös korvataan karannut kissa uudella. Uuden kissan saa mistä vaan. Kissaa lemmikkinä ja perheenjäsenenä pitäisi arvostaa enemmän, Stillman huomauttaa.

Hesyn työntekijöiden ja eläinasukkaiden ympäristöön tulee parannus marraskuussa, kun järjestö pääsee muuttamaan uuteen suurempaan tilaan Konalaan.