72-vuotias japanilaismies käveli 300 kilometriä legendaarisen tarkka-ampujan Simo Häyhän jäljillä: ”Kaksi tytärtäni sanovat, että olen hullu”

Julkaistu:

Masatoshi Sasayama vieraili maanantaina Rautjärvellä Simo Häyhä -museossa ja ällistytti historian tietämyksellään.
Sieltä hän saapuu!

Kello lähestyy maanantaina puolta päivää. Rautjärvellä Etelä-Karjalassa jännitys Simo Häyhä- ja Kollaa-museon pihamaalla tihenee.

Tokiolainen Masatoshi Sasayama, 72, askeltaa Miettilän kylän historiallisella reservikasarmialueella kohti entisessä sairastuvassa sijaitsevaa museota.

Sasayamalla on tyypillinen japanilainen lierihattu, kädessään keppi ja selässään oranssi pieni reppu, jossa ovat hänen kaikki matkatavaransa.

Vaatimatonta kävelijää on vastaanottamassa seurue, johon kuuluvat muun muassa kunnanjohtaja Harri Anttila, museon toiminnanjohtaja Kari Partanen, Simo Häyhä -näyttelyn koonnut Reijo Sinkkonen, kunnan elinvoima- ja hankekehittäjä Juha-Pekka Natunen sekä lukuisia median edustajia.

He ovat tulleet todistamaan Sasayaman Helsinki-Vantaan lentoasemalta elokuun alkupuolella alkaneen yli 300 kilometrin mittaisen kävelyretken kliimaksia, vierailua tarkka-ampuja Simo Häyhän elämää esittelevään museoon.

Sasayamasta tuli Rautjärven kunnan kaikkien aikojen some-ilmiö, vaikka Sasayama itse vain käveli somettamatta tai soittamatta edes yhtään puhelua - hänen kännykkänsä kun ei Suomessa toiminut.

– Meillä ei ole kunnassa ikinä soinut niin paljon puhelin kuin nyt. Välillä meinasi ihan hermostua, sanoo Juha-Pekka Natunen.


Kunnan omistama ja tukiyhdistyksen ylläpitämä museo on virallisesti jo kiinni tältä kesältä, mutta kaukaisen vieraan vuoksi ovet avattiin vielä kerran.

Sasayama on silmin nähden innostunut Kari Partasen esittelemistä Häyhän kotitaloa esittävistä valokuvista, Häyhän kansakoulun pulpetista sekä tämän hiihtokisapalkinnoista.

– Ai hänen kotinsa jäi Neuvostoliiton puolelle? Hänkö oli hyvä hiihtäjäkin?

Museossa kerrotaan myös Kollaalla taistelleesta kapteeni Aarne Juutilaisesta, jota muukalaislegioonataustansa vuoksi kutsuttiin ”Marokon kauhuksi”.

– Eikös Aarne Juutilainen ollut Ilmari Juutilaisen veli, kysyy Sasayama.

Ilmari Juutilainen oli toisessa maailmansodassa kuuluksi tullut taistelulentäjä.

– Tuota ei tiedä moni suomalainenkaan, ällistyy Reijo Sinkkonen Sasayaman historian tietämystä.

Myös Ruokolahden reserviupseerikerho on noteerannut Sasayaman ja haluaa lahjoittaa hänelle taulun, johon on kiinnitetty Häyhän ampuman patruunan hylsy.

– Olen itse hakenut hylsyn Kollaalta vuonna 2000 Simo Häyhän itsensä neuvomasta ampumapaikasta. Kaikkiaan sieltä löytyi 500 hylsyä, kertoo reserviupseerikerhon lahjan Sasayamalle ojentanut Pertti Saukkonen.

– En koskaan odottanut näin hienoa lahjaa. Saanko minä tämän omaksi, Sasayama varmistaa.


Kävelijä on Suomessa majoittunut matkakodeissa ja airbnb-kohteissa. Rautjärvellä hän varasi vahingossa yöpaikan Simpeleen taajamasta hoksaamatta, että se oli museosta yli 20 kilometriä pohjoiseen.

Ylimääräinen kävely Simpeleelle ei kuitenkaan Sasayamaa haitannut, ja Simpeleeltä takaisin museon luo hän pääsi Suomesta löytyneen tuttavan kyydissä.

– Suomalaiset ovat valtavan ystävällisiä ja avuliaita, ja täällä on hirveän turvallista, hän luonnehtii.

Sasayamaan teki vaikutuksen esimerkiksi se, kuinka rekan kuljettaja kohteliaasti väisti kävelijää kauas toiselle kaistalle.

Sasayama on aiemmin kävellyt muun muassa Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitin Espanjassa. Hän selittää kävelyinnostustaan buddhalaisuuteen kuuluvien kuuluvien halun, toivon ja toiveen käsittein.

– Kävellessäni haluan vain kävellä.

Torstain paluulennolle Helsinki-Vantaalle hän kuitenkin matkustaa bussilla eikä kävellen. Sitä ennen hän tekee tutkimusretkiä Rautjärven ympäristössä.


Mitä Sasayaman perhe sanoo hänen kävelyharrastuksestaan?

– Kaksi tytärtäni sanovat, että olen hullu, nauraa Sasayama.

Vaimonsa kanssa Sasayama lähti kävelemään Japanissa tuhannen kilometrin pyhiinvaellusreittiä temppeliltä toiselle, mutta vaimo kyllästyi jo kolmantena päivänä.

– Hän sanoi, että saat jatkaa omin päin, virnistää Sasayama.

”En ihaile enkä halua sotaa”

Tokiolaisen Masatoshi Sasayaman Simo Häyhä -innostus on perua hänen lukemastaan mangasarjakuvasta, jonka päähenkilön esikuvana oli Simo Häyhä. Sasayama päätti joskus lähteä tämän jalanjäljille Suomeen.

– Minä en kuitenkaan ihaile enkä halua sotaa, eikä Simo Häyhäkään varmasti halunnut sotaa. Mutta hän teki, mitä valtio vaati, ja teki sen hyvin, Sasayama sanoo.

Kollaalla Laatokan koillispuolella taistellut Häyhä ampui talvisodassa 1939–1940 arviolta yli 500 neuvostosotilasta, kunnes hän sodan loppuvaiheissa haavoittui vakavasti kasvoihin.

Toiveistaan huolimatta Häyhä ei enää päässyt jatkosotaan.

1905 syntynyt tarkka-ampuja teki työuransa maanviljelijänä Ruokolahdella, ja sinne hänet myös haudattiin 2002.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt