Etsintäkuulutettu Svetlana Hytti pakoili 20 vuotta – esitteli samalla avoimesti elämäänsä Venäjällä: kallis avoauto, ulkomaanmatkoja, turkiksia... - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Etsintäkuulutettu Svetlana Hytti pakoili 20 vuotta – esitteli samalla avoimesti elämäänsä Venäjällä: kallis avoauto, ulkomaanmatkoja, turkiksia...

Lähes 20 vuotta kestäneen etsintäkuulutuksen jälkeen kiinnijäänyttä Svetlana Hyttiä epäillään lukuisista 1990–2000-luvuilla tapahtuneista törkeistä talousrikoksista.

Lähes 20 vuotta kestäneen etsintäkuulutuksen jälkeen kiinnijäänyttä Svetlana Hyttiä epäillään lukuisista 1990–2000-luvuilla tapahtuneista törkeistä talousrikoksista.

Julkaistu: 19.8.2019 18:59

Puolassa kiinniotettu ja Suomeen luovutettu Svetlana Hytti vietti sosiaalisen median perusteella leveää elämää samalla, kun oli kansainvälisesti etsintäkuulutettu.

Lähes 20 vuotta etsintäkuulutettuna ollut Svetlana Hytti otettiin kesäkuussa kiinni Puolassa Varsovan lentokentällä ja luovutettiin Suomeen. Hyttiä epäillään lukuisista 1990–2000 -luvuilla tapahtuneista törkeistä talousrikoksista.

­Hytti otettiin kiinni, kun hän saapui Pietarista Varsovaan. Hän käytti toista henkilöllisyyttä. Käsityksemme mukaan hän on vaihtanut nimeään ja saanut uuden passin, rikoskomisario Ritva Santtila kertoi aiemmin IS:lle.

Poliisi ei kerro, miten Hytin uuden henkilöllisyyden ja sijainnin jäljille päästiin. Osa naisen tekemistä rikoksista on jo vanhentuneita, mutta häntä epäillään yhä lukuisista rikoksista, joiden nimikkeinä ovat kirjanpitorikos ja törkeä verorikos.

Pakosalla ei nainen varsinaisesti ole kuitenkaan ollut, sillä hän on asunut pitkään Venäjällä Pietarissa. Hytti on Venäjän kansalainen, eikä Venäjän perustuslaki salli maan kansalaisten luovuttamista ulkomaille oikeuteen.

Hytti kertoi vuonna 2016 pietarilaiselle uutissivusto Fotankalle, että Interpol on tietoinen hänen olinpaikastaan. Nainen oli kummastellut, kun hänen kuvansa julkaistiin etsityimpien suomalaisten rikollisten joukossa, vaikka poliisi oli hänen mukaansa tietoinen hänen sijainnistaan.

Julkisten yritystietojen mukaan Hytti on toiminut vuonna 1994 perustetussa yleistukkukaupassa toimitusjohtajana. Yrityksen kotipaikaksi on merkitty Helsinki. Vielä vuonna 2016 yrityksen liikevaihto on ollut 2,6 miljoonaa euroa, kun vuonna 2017 liikevaihto on romahtanut 19 000 euroon. Yhtiö on yhä merkittynä yritysrekisteriin, ja Hytti on merkitty yrityksen yhteyshenkilöksi.

Hytti on käyttänyt vuosina 2007–2017 aktiivisesti sosiaalista mediaa.

Nainen on jakanut Facebookissa runsaasti kuvia hulppeasta elämäntyylistään.

Hytti on esitellyt lukuisissa kuvissa BMW-merkkistä avoautoa, jonka hän on kuvien perusteella hankkinut vuonna 2011.

Hän on myös kommentoinut etsintäkuulutustaan sosiaalisessa mediassa. Kun naiselta kyseltiin tämän kuulumisia vuonna 2013, tämä vastasi: ”Super, paitsi että olen julkinen vihollinen numero yksi Suomen viranomaiselle”.

Hytti ei ole pysytellyt vuosien varrella ainoastaan Venäjällä. Hän on jakanut vuosina 2008, 2010 ja 2012 kuvia rantalomilta, missä nainen viettää aikaa uima-altaalla, uimarantojen turkooseissa vesissä sekä jahdilla.

Vuonna 2016 nainen on julkaissut kuvia, missä hän viettää aikaa veneilemässä ja kattoterassilla. Samaisena vuonna hän on myös ottanut itsestään kuvia toimistossa, joista yhdessä on saateteksti ”en halua tehdä töitä”.

Vielä vuonna 2017 nainen on julkaissut itsestään kuvia arvokkaan näköisessä turkiksessa. Samana vuonna hän julkaisujen perusteella ollut ostoksilla luksusliikkeessä ja matkustellut Venäjän sisällä esimerkiksi Moskovassa. Hytti on julkaissut muun muassa kuvan, missä hän poseeraa moskovalaisen 5 tähden hotellin aulassa.

Nainen kertoo myös harrastaneensa hyväntekeväisyyttä viemällä ruokaa pietarilaiseen lastenkotiin.

Viimeisimmän kuvan nainen on julkaissut kyseisellä profiililla elokuussa vuonna 2017. Silloin hän poseerasi aiemmista kuvista tutuksi käyneessä avoautossaan.

Tämän jälkeen hän ei ole ollut aktiivinen.

Poliisi ei ole kertonut, minkä luontoisia naisen tekemät kirjanpito- ja verorikokset tarkalleen ovat.

Nainen itse väitti venäläismedia Fontankalle vuonna 2016, että kyseessä olisi Suomen viranomaisten tulkinta siitä, että hänen firmansa olisi pitänyt maksaa arvonlisäveroja Venäjälle välitetyistä tuotteista.

KRP:n mukaan Hytin rikoksia käsitellään oikeudessa lähiaikoina.