Riihimäkeläinen Jaakko, 18, kuuli juoksulenkillä takaansa rapinaa – sitten hän kohtasi karhun ja toimi kylmän rauhallisesti: ”Se vähän katseli minua”

Julkaistu:

Karhun ja nuoren lenkkeilijän kohtaaminen oli hyvin rauhallinen.
18-vuotias riihimäkeläinen Jaakko koki elämänsä yllätyksen myöhään lauantai-iltana, kun hän lähti kotoaan juoksulenkille.

Jaakko oli juoksemassa metsäisellä alueella Vantaanjoen rannan läheisyydessä. Hän oli ehtinyt noin kolmen kilometrin päähän kotoaan, kun hän kuuli takaansa rapinaa.

Karhu seisoi noin 30–40 metrin päässä juoksumiehestä, mutta ei vaikuttanut erityisen kiinnostuneelta ihmisestä.

– Se seisoi ihan rauhallisesti. Siinä se vähän katseli minua, Jaakko tuumaa.

Sen jälkeen hän toimi kylmän rauhallisesti ja meni maahan makaamaan. Parin minuutin kuluttua karhu lähti tiehensä ja Jaakko soitti hätänumeroon. Karhusta on tehty ilmoitus poliisin kautta paikalliselle riistanhoitoyhdistykselle.

Karhu oli Jaakon mukaan noin kahdensadan metrin päässä lähimmästä asutusta talosta.

– Siinä oli lähellä ainakin kesäasumiseen sopiva mökki.


Luonnonvarakeskus Luken mukaan karhuja on Suomessa ennen vuoden 2019 metsästyskautta noin 2020–2130 yksilöä.

Karhun näkeminen luonnossa on hyvin harvinaista, koska lähtökohtaisesti suurpedot väistävät ihmistä huolellisesti. Karhut lähtevät yleensä pakoon ihmisen havaitessaan.

Karhuilla on hyvä kuulo- ja hajuaisti, joten ne huomaavat ihmisen melkein aina hyvissä ajoin ennen kuin havaitseminen toteutuu toisinpäin.

Tee näin, jos näet karhun

Riistakeskus opastaa kotisivuillaan, miten ihmisen tulisi toimia karhun havaitessaan. Tärkeintä olisi pysyä rauhallisena. Karhulle voi osoittaa, ettei uhkaa sitä millään tavalla. Apuna toimii esimerkiksi rauhallinen jutustelu.

Karhun nähdessään tulisikin perääntyä paikalta, mutta karhulle ei kannata kääntää omaa selkäänsä. Juokseminen tai puuhun kiipeäminen on turhaa.

– Vihainen karhu murisee, heiluttelee päätään, luimistelee korviaan ja käy pikajuoksijan lähtöasentoon. Sen sijaan takajaloilleen nouseva otso ei ole hyökkäämässä, vaan se pyrkii lähinnä saamaan paremman käsityksen tilanteesta, Riistakeskuksen sivuilla kerrotaan.

Jos karhu käy kuitenkin päälle, heittäydy maahan mahallesi tai sikiöasentoon.

Kissa tai ampiainen ovat karhua vaarallisempia


IS selvitti vuonna 2016 eläinten Suomessa aiheuttamia kuolemia. Tutkimusprofessori Mika Gissler kokosi tilaston eläimien hyökkäyksien tai puremien aiheuttamista kuolemista.

Tiedot perustuivat Tilastokeskuksen kuolinsyytilastoihin vuosilta 1998–2014.

Listasta kävi ilmi, että ampiainen aiheutti noina vuosina 23 kuolemaa, koira 19 kuolemaa, nauta 12 kuolemaa, hevonen kahdeksan kuolemaa ja kissa kolme kuolemaa.

Karhu, kyy, mehiläinen ja pässi aiheuttivat kukin vain yhden kuoleman. Susi ei ollut listalla lainkaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt