Mauno-myräkkä saapuu Suomeen maanantaiaamuna – luvassa arvaamattomia tuulenpuuskia ja sadetta

Julkaistu:

Pieni ja ärhäkkä matalapaine muuttaa sään epävakaaksi etenkin Länsi- ja Pohjois-Suomessa.
Länsi- ja Pohjois-Suomen tienoilla kannattaa sunnuntai-illan päätteeksi varmistaa, ettei pihalla loju helposti liikkeelle lähteviä tavaroita ja kalusteita. Pian ne voivat löytyä nimittäin naapurin pihalta.

Tanskan päällä muodostuu parhaillaan pieni ja ärhäkkä Pikku Myy -matalapaine, joka on matkalla kohti Suomea. Matalapaine kehittyy matkan varrella Mauno-myräkäksi, joka rysähtää Länsi-Suomen ylle jo maanantain vastaisena aamuyönä.

– Pahimmillaan myräkkä on Satakunnan ja Pohjanmaan alueilla, mutta aivan koko läntisessä Suomessa kannattaa varautua puuskiin jo heti aamusta, Forecan meteorologi Joanna Rinne kertoo.


Keskituuli tulee kovimmillaankin olemaan vain navakka 10 m/s, mutta mahdolliset tuhot syntyvät ärhäköistä tuulenpuuskista, jotka ovat huomattavasti keskituulta voimakkaampia. Tuulenpuuskien voimakkuus saattaa olla jopa myrskytuulen luokkaa.

Matalapaineen keskus syntyy nopeasti ja liikkuu nopeasti. Koska matalapainealue on niin pienikokoinen, säätä ennustavat tietokoneet saattavat herkästi aliarvioida myräkän voimakkuuden.

– Tuulenpuuskat voivat olla hyvinkin arvaamattomia. Kovien puuskien alue liikkuu nopeasti. Tuuli voi voimistua hyvinkin nopeasti heikosta voimakkaiksi puuskiksi, Rinne sanoo.

– Kannattaa varautua siihen, että tuuli on ennusteita voimakkaampaa.

Aamupäivällä matalapaine siirtyy Pohjois-Pohjanmaalle.


Maanantai-iltapäivään mennessä myräkkä on siirtynyt pohjoiseen Lapin ylle.


Myräkkään kuuluu myös sateita.

Rankimmat matalapaineeseen liittyvät sateet tulevat jo Selkämeren tienoilla, jossa vettä sataa maanantain aikana jopa 30 millimetriä. Maan länsi- ja pohjoisosissa sateita tulee myös, mutta sadelukemat jäävät 10-20 millimetrin tasolle. Paikallisesti sadekuuroissa voi tulla vettä myös reippaammin, mutta tällöin sademäärät pysyvät pienellä alueella.

– Sateet eivät ole ihan mahdottomia. Vettä tulee lähinnä aamulla Länsi-Suomessa, ehkä Keski-Suomessa ja iltapäivällä Lapin tienoilla. Lännessä sää poutaantuu iltaan mennessä ja sateet siirtyvät Itä-Suomen ylle.

Matalapaineen keskus saa paukkuja Suomea kohti kurottavasta, hyvin lämpimästä ilmamassan voimasta. Itse lämmin ilmamassa ei pääse hellimään Suomea, mutta mahdollistaa voimakkaat puuskatuulet Suomessa.

Sateet ja puuskat vievät myös viikonlopun kesäisen sään mennessään, mutta dramaattista muutosta lämpötiloihin ei ole silti odotettavissa.

– Aika samanlaisena jatkuu. Ei ehkä ihan yhtä lämpimänä kuin viikonloppuna. Etelä-Suomessa päivälämpötila nousee ensi viikolla 20 asteen tienoille. Keski- ja Pohjois-Suomessa riippuu vähän päivästä, miten korkealle lämpötila nousee, Rinne arvioi.

Lähde: Forecan blogi.