Suomalaisen Lauran, 18, uskomaton saavutus – nyt hän kertoo, kuinka päätyi 2 miljoonan dollarin viulun kanssa lavalle Hollywoodissa: ”Olin ihan shokissa”

Julkaistu:

Yli 800 kilpailijan joukosta valikoitunut Sibelius-lukion opiskelija soitti Bachin kaksoisviulukonserton yhdessä viulisti Ray Chenin kanssa.
Helsinkiläinen Laura Kukkonen, 18, soitti viime viikolla konsertin, josta moni viulisti saa vain haaveilla koko elämänsä.

Nuori Sibelius-lukion lupaus voitti Los Angelesissa huipentuneen Play With Ray -kilpailun, johon osallistui yli 800 kilpailijaa 73:sta eri maasta. Kilpailun järjestää Los Angelesin filharmonikot, jonka taiteellisena johtajana on nähty myös suomalainen kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen.

Kukkonen osallistui kilpailuun videolle esitetyllä Bachin kaksoisviulukonserton ensimmäisellä osalla, jonka suoritus poiki kutsun Yhdysvaltoihin. Kilpailun pääpalkintona oli esiintyminen australialais-taiwanilaisen huippuviulistin Ray Chenin kanssa.

Kukkonen kertoo IS:lle nähneensä ilmoituksen kisasta Chenin Instagramista toukokuun alussa. Hän lähetti videon ja kirjoitti vaaditun esseen suhteestaan musiikkiin. Paria viikkoa myöhemmin järjestäjät kertoivat jotain, jonka Kukkonen luuli olevan huono uutinen.

– He kertoivat, kuinka monta ihmistä sinne haki. Niitähän oli yli 800. Kyllähän siinä olin vähän, että kiva, että yritin, mutta ehkä joskus toiste sitten. Kun sain viestin finaaliin pääsystä kesäkuussa, se oli täysi yllätys. Olin ihan shokissa, Kukkonen muistelee.

Amerikkaan hän lähti elokuun alussa.

– Minulla oli Italian-matka perheen kanssa päällekkäin. Se piti sitten perua. Italiaan vielä pääsee, mutta tällaiseen kilpailuun ehkä ei, viulisti kertoo.

Lopullisessa finaalikolmikossa oli Kukkosen lisäksi texasilainen Adriana Bec, 13, ja korealainen Youngji Kim, 22.


Päävoitto, eli Chenin kanssa soitettu Bachin kaksoisviulukonsertto, ei soinut millä tahansa lavalla: esiintymispaikkana oli nimittäin legendaarinen Hollywood Bowlin konserttilava.

Lisäksi Kukkonen esitti sooloesityksenään omavalintaisen kappaleen, Szymanowskin La Fontaine d'Aréthusen.

Upeaan valkoiseen iltapukuun pukeutunut Kukkonen näytti Los Angeles Timesin mukaan ”supertähdeltä”.

– Se hetki ennen lavalle menoa oli täynnä intoa ja iloa. Ei jännittänyt melkein yhtään, vaikka yleensä jännitän aina viimeiseen asti.

– Se, kun kävelin sinne lavalle, on tavallaan viimeinen asia, jonka muistan täysin selvästi. Muu on sitten euforisen tunteen viemää.
Eikä Kukkosen esityksessä soittama viulukaan ollut mikään tavanomainen. Hän sai päivää ennen esitystä käyttöönsä erittäin harvinaisen vuonna 1775 valmistetun Guadagninin, joka on kahden miljoonan dollarin arvoinen.

– Harjoittelin sillä aika pitkään yöllä, jotta tottuisin siihen mahdollisimman hyvin. Muistan, kuinka lavalla tuntui luonnolliselta soittaa sillä. Jälkeenpäin kuunneltuani nauhalta, sointi oli todellakin ihan eri luokkaa, mitä omalla viulullani pystyy soittamaan.

Viulun Kukkonen olisi mieluusti pitänyt vähän pidempäänkin.

– Ihan hirveää, kun se piti palauttaa. Mutta kyllä se oli kokemuksena jo niin arvokas. Olen onnellinen, että sain sellaisen viulun pariksi päiväksi.


Kukkosen mukaan myös Ray Chen oli suuri osatekijä hyvään suoritukseen.

– Hän antoi valtavasti itsevarmuutta. Oli suuri nautinto soittaa hänen kanssaan niin upealla lavalla.

Euforinen tunne piti valtansa myös esityksen päätyttyä. Yleisö taputti nuorelle viulistille seisaaltaan.

– Mieleenpainuvin hetki oli kuitenkin se, kun esityksen loputtua näin, että ihmiset rupeavat nousemaan hurraten.

Kilpailun voitto vei Sibelius-Akatemiassa opiskelevan Kukkosen ensimmäistä kertaa Yhdysvaltoihin.

Vastaanotto oli kuin julkkiksella: lentokentällä odotti auto ja kuljettaja, ja hän pääsi osallistumaan intensiivisille musiikkitunnille Chenin kanssa.


Hauskanpidollekin jäi aikaa: kilpailun finalistit viettivät yhdessä aikaa Los Angelesissa ja he pääsivät kaikki osallistumaan Chenin kanssa järjestetylle illalliselle.

– Finalistien kanssa tuli vietettyä sen verran aikaa, että meistä tuli hyvinkin läheisiä, mitä ei tavallisissa isoissa kilpailuissa yleensä tapahdu.

Muistojen lisäksi matkalta tarttui mukaan oppeja.

– Ehkä tärkein asia, mitä opin häneltä on se, että koskaan ei saa luovuttaa ja pitää aina pyrkiä siihen parhaimpaan hyvään, niin soitollaan kuin myös elämässä.

Helsinkiläinen Kukkonen aloitti viulun soittamisen Itä-Helsingin musiikkiopistossa ollessaan seitsemän. Yläasteen jälkeen hän siirtyi Sibelius-Akatemian nuorisolinjalle, jossa soittaa edelleen. Päätös siitä, että viulun soitosta voisi tehdä uran, syntyi melkein heti harrastuksen alettua.

– En ole tähän päivään saakka miettinytkään muuta. Kaikki ovat olleet aina minulle hirveän kateellisia, kun olen tiennyt mikä minusta tulee. Muut ovat joutuneet miettimään, mutta minulle se on aina ollut selkeää.

Seuraavaksi hänen on määrä päättää, mihin yliopistoon hän jatkaa viulistin urallaan. Pöydällä on paitsi Sibelius-Akatemia, myös musiikkiyliopistoja Saksassa ja Itävallassa.

Kukkonen siis elää unelmaansa, mutta se ei tule ilmaiseksi. Harjoitteluun hän käyttää kertomansa mukaan päivästä riippuen jopa 3–6 tuntia.

Suomalaisviulistin saavutuksesta uutisoi aiemmin Iltalehti.