Helsingin Kalliossa koettiin viime yönä ”eteerinen mestariteos”, jota on ylistetty ympäri maapalloa – lopputulos ei ollut aivan sellainen kuin piti

Julkaistu:

taideteos
Aikamme lahjakkaimmaksi säveltäjäksi ylistetyn Max Richterin kunnianhimoinen mestariteos esitettiin viime yönä Helsingin Kalliossa. Aamulla hämmentyneet suomalaiset kertoivat IS:lle kokemuksestaan.
Helsingin Kalliossa, Tokoinrannassa herättiin lauantaiaamuna maailmankuulun säveltäjälahjakkuuden Max Richterin uniteoksen viimeisiin säkeisiin.

Kahdeksan ja puolen tunnin pituinen Sleep-teos alkoi perjantaina kello yhdeltätoista illan hämärtyessä yöksi.

Teos eteni syklisesti nukuttavasta hyvän yön musiikista syvää REM-unta tukeviin rytmeihin ja lopulta suloisesti uuteen aamuun valmistavaan herätysmusiikkiin.

Kello seitsemältä aamulla viimeiset sävelet kajahtivat telttojen kaiuttimista.

Useat unitutkijat ovat kiinnostuneet Richterin teoksesta viime vuosien aikana, ja tutkineet sen vaikutuksia unenlaatuun yliopistoissa.


Telttamerestä ja pehmeitä vuoteita täynnä olevasta Huvilateltasta kömpii lauantaiaamuna ylös hyväntuulisia, mutta myös yllättyneitä ihmisiä.

Kaveriporukalla taide-elämykseen saapuneet 19- ja 20-vuotiaat Sanja ja Linda naurahtavat, että esitys oli hieman erilainen kuin mitä he alun perin ajattelivat.

Sanja kertoo, että ei ole koskaan ollut kovin hyvä nukkuja, eikä Richterin kehuttu uniteos tehnyt siihen asiaan poikkeusta. Hän heräsi useamman kerran yön aikana.

– Jossain vaiheessa ajattelin, että sammuttakaa nyt se musiikki! Hän huudahtaa ja nauraa.

Linda nukkui hyvin, mutta myöntää, että kaupunkimiljöö toi elämykseen omat haasteensa. Autoja vilisi ohi.

Jossain vaiheessa yötä Kallion yötunnelmasta nauttinut ulkopuolinen seurue viritti ”oman konserttinsa” lähistölle.

– Kuului kiljumista ja laulua. Onneksi se kesti vain hetken, Linda kertoo.

– Jossain vaiheessa tuli sellainen ärsytys kaikkea kohtaan, kun ei saanut nukuttua.


Sleep-teosta on kuvailtu yhden aikakautemme lahjakkaimmaksi kehutun säveltäjän kunnianhimoisimmaksi teokseksi.

53-vuotiaan brittiläisen Richterin teos esitettiin ensimmäisen kerran Lontoossa vuonna 2015. Sen jälkeen se on kasvanut todella tunnetuksi ympäri maapalloa.

Helsingin juhlaviikkojen ohjelmakuvauksessa Richterin teosta kuvaillaan ”eteeriseksi mestariteokseksi”. Se on kuunneltavissa muun muassa Spotify-musiikkipalvelussa.


Espoolaiset Linda ja Ari nukkuivat omassa teltassaan lähempänä rantaa sujuvammin.

– Kun unenpäästä sai kiinni, nukuimme todella hyvin, he kehuvat.

– Meillä on ollut tapana ostaa äitienpäivälahjaksi liput johonkin taidejuttuun. Tämä oli vähän erilainen taide-elämys, Ari kertoo.

Helsingin Juhlaviikkojen tapahtumatuottaja Niko Wilkinson kertoo IS:lle, että Richterin teosta on aiemmin esitetty vain kaksi kertaa ulkotiloissa, nimittäin Kaliforniassa ja Irlannissa. Los Angelesin puistotapahtumassa nukkujia oli peräti 560 ihmistä. Helsingin ulkotapahtumassa nukkujia oli 300.

– Yleensä tämä on esitetty konserttitaloissa tai esimerkiksi kirkossa. Onhan se vähän erilaista, kun ulkona ympärillä on kuitenkin kaikenlaisia ääniä, Wilkinson sanoo.

Hän on itse nukkunut yön aikana vain kolmisen tuntia. Aika on kulunut järjestelyjen parissa.

Wilkinson on tyytyväinen siitä, että yö sujui niinkin hyvin kuin se sujui, vaikka oltiin Helsingin Kalliossa, jossa yöelämä voi tunnetusti olla varsin värikästä.

– Häiriöitä oli lopulta vain hyvin vähän.

Wilkinsonin tietojen mukaan esitysryhmä aikoo lähiaikoina esittää mestariteoksensa Kiinan muurilla niin ikään ulkotiloissa.


Kello kahdeksan aikaan telttameren takana Huvilateltan edessä katoksen alla nautitaan jo aamiaista.

Pöydän ääressä istuvat Venla ja Julia sanovat, että musiikkiin kesti jonkin aikaa tottua. Ensimmäiset pari tuntia yöstä sujuivat musiikkia kuunnellen ja ihmetellen.

– Siinä vajosi pian sellaiseen meditatiiviseen tilaan, että teki mieli vain pohdiskella kaikkia omia ajatuksia ja kuunnella sitä musiikkia, Venla pohtii.

– Tavallaan se myös tuntui aika vieraalta konseptilta, että kuuntelee musiikkia ennen nukahtamista, Julia jatkaa.


Kenties paras osa oli aamun herätysmusiikki, joka valmisteli päivään mukavalla tavalla.

– On tässä eri tavalla herännyt olo kuin tavallisesti lauantaiaamuna, naiset sanovat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt