Joka neljännellä kansanedustajalla on yhteys Veikkaukseen – näin he vastasivat kyselyyn peliautomaateista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Joka neljännellä kansanedustajalla on yhteys Veikkaukseen – näin he vastasivat kyselyyn peliautomaateista

Kymmenillä kansanedustajilla on yhteys Veikkaukseen.

Jutta Urpilainen (sd) ja Ilkka Kanerva (kok) istuvat Veikkauksen hallituksessa. Timo Heinonen (kok) taas johtaa Veikkauksen hallintoneuvostoa.

17.8.2019 6:32

Neljänneksellä kansanedustajista on yhteys rahapeliyhtiö Veikkaukseen.

Veikkauksen hallintoneuvostossa istuu seitsemän kansanedustajaa, ja yhtiön hallituksessa heitä on kaksi: Ilkka Kanerva (kok) ja Jutta Urpilainen (sd).

Lisäksi kymmenet kansanedustajat ovat päättävissä asemissa yhdistyksissä ja muissa sellaisissa toimijoissa, jotka saavat rahoitusta veikkausvoittovaroista.

Ilta-Sanomat selvitti kansanedustajien yhteyksiä Veikkaukseen heidän itse toimittamistaan sidonnaisuusilmoituksista. Kaikkien ilmoittamat tiedot eivät ole täydellisiä, joten todellisuudessa veikkausvoittovaroista nauttivissa instansseissa saattaa toimia enemmänkin kansanedustajia.

Veikkaus on ollut myrskyn silmässä siitä asti, kun se viime viikolla hyllytti suurimman osan mainonnastaan. Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski myönsi, että kaikki yhtiön julkaisemat mainokset eivät vastanneet sen hyväksyttyjä markkinointilinjauksia.

Sen jälkeen keskustelun silmään nousivat Veikkauksen rahapeliautomaatit, joita pidetään peliriippuvuutta aiheuttavina.

Pääministeri Antti Rinne (sd) väläytti jopa pelimonopolista luopumista ja siirtymistä Ruotsin kaltaiseen lisenssijärjestelmään.

Toistaiseksi Veikkauksen monopoli nauttii Suomessa vankkaa tukea. IS kysyi kansanedustajilta, pitäisikö Veikkauksen pelimonopoli purkaa. Kyselyyn vastasi 67 kansanedustajaa, joista vain viisi oli pelimonopolin purkamisen kannalla.

Useimmat pelimonopolin kannattajat puolustavat kantaansa Veikkauksen rahoittamalla yleishyödyllisillä kohteilla. Veikkaus tulouttaa vuosittain yli miljardi euroa muun muassa sosiaali- ja terveysjärjestöille, kulttuuriin, urheiluun ja nuorisotyöhön.

Elina Lepomäki (kok) on yksi harvoista monopolin purkamista kannattavista kansanedustajista. Hänen mielestään Veikkauksen tukemia kohteita pitäisi avustaa suoraan valtion budjetista.

– Lisenssimaksuista ja veroista kerättävät tulot voisivat jopa ylittää nykyisen Veikkauksen yhteiskunnalle palauttamat summat, Lepomäki toteaa.

Rahapeliautomaattien sijoittelu jakaa kansanedustajien mielipiteet. Vastauksiin vaikutti se, onko kansanedustajilla sidonnaisuuksia Veikkaukseen.

Niistä kansanedustajista, joilla ei ollut Veikkaukseen sidonnaisuutta, 48 prosenttia haluaisi IS:n kyselyn mukaan poistaa pelikoneet ruokakaupoista ja 40 prosenttia säilyttää ne.

Niistä kansanedustajista, joilla oli jokin IS:n havaitsema sidonnaisuus Veikkaukseen, vain 33 prosenttia poistaisi pelikoneet ruokakaupoista. Tästä joukosta 47 prosenttia säilyttäisi niiden sijoittelun entisellään.

Rahapelikoneiden poistamista kaupoista, kioskeilta, ravintoloista ja huoltoasemilta vaativa kansalaisaloite oli kerännyt perjantaihin mennessä lähes 27 000 allekirjoitusta.

Mikäli allekirjoituksia kertyy syyskuun 20. päivään mennessä vähintään 50 000, menee aloite eduskunnan käsittelyyn.

Hallituspuolue vihreiden kansanedustajan Outi Alanko-Kahiluodon mukaan pelikoneet tulisi sijoittaa valvottuihin pelisaleihin ja niissä tulisi olla pakollisen tunnistautumisen lisäksi riittävän alhainen kuukausittainen pelikatto.

– Tiedetään, että kaikkein pienituloisimmat kärsivät eniten peliongelmista. Nämä ongelmat tulevat lopulta yhteiskunnalle kalliiksi, Alanko-Kahiluoto sanoo.

– On moraalitonta sulkea silmät siltä, että nimenomaan pienituloisten varoilla rahoitetaan yhteiskunnallisia palveluita.

Veikkaus tulouttaa vuosittain yli miljardi euroa muun muassa sosiaali- ja terveysjärjestöille, kulttuuriin, urheiluun ja nuorisotyöhön. Pelikoneiden vähentäminen vähentäisi myös Veikkauksen voittoja, joista lähes kolmannes tulee peliautomaateista.

– Näitä pitäisi totta kai mieluummin rahoittaa valtion budjetista, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Hallituspuolue Sdp:n kansanedustaja Marko Asell kuuluu niihin, jotka eivät näe syytä poistaa pelikoneita kaupoista.

– Niitä pystytään valvomaan hyvin, etteivät alaikäiset pelaile, Asell sanoo.

Asell sanoo olevansa huolissaan peliriippuvaisista mutta ei pidä pelikoneiden piilottamista oikeana ratkaisuna ongelmaan.

– Netissä pystyy pelaamaan vaikka kuinka paljon. Pitäisi etsiä keinoja auttaa riippuvaisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?