Kotikadulla hurjasteluun kyllästynyt Jouni rakensi viilipurkeista ja muffinsivuoista pihalleen ”peltipoliisin” – vaikutus ollut huomattava

Julkaistu: , Päivitetty:

Lappeenrannan Kuuselassa asuvat Jouni ja Juuso Kuusinen rakensivat pihaansa erehdyttävästi aitoa muistuttavan valepeltipoliisin.
Siitä piti tulla linnunpönttö, mutta tulikin runsaasti julkisuutta saanut, erehdyttävästi oikeaa muistuttava valepeltipoliisi.

Lappeenrantalainen Jouni Kuusinen rakensi heinäkuussa 13-vuotiaan poikansa Juuson kanssa linnunpönttöä. Kesken rakennustyön he huomasivat, että pönttö muistutti melkoisesti autoilijoita viime aikoina kovasti puhuttavaa peltipoliisia.

– Päätimme, että rakennetaankin siitä peltipoliisi, kertoo Jouni Kuusinen.

Google-haulla hän selvitti oikean peltipoliisin ulkonäön. Sen jälkeen hän teki peltipoliisin linssit viilipurkeista, joissa oli läpinäkyvä kansi ja joiden purkkiosat hän maalasi mustiksi. Välähtävää kameraa esittävä linssi taas on tehty muffinsivuoasta.

Pikaisella silmäyksellä peltipoliisi menee täydestä. Isä ja poika testasivat peltipoliisin uskottavuutta perheen äidillä Tarja Kuusisella, joka näki miesväen salaa rakentaman peltipoliisin ensimmäistä kertaa kodin takapihalla.

– Hän kysyi, että mistä te olette käyneet ostamassa oikean peltipoliisin, nauraa Jouni Kuusinen.

Ihan pelkästä huumorista ei ole kyse. Jouni Kuusisen on huolissaan kotikatunsa liikenneturvallisuudesta, sillä omakotialueella sijaitseva pitkä suora kadunpätkä houkuttelee autoilijoita ylinopeuteen.

– Tässä on 40 kilometrin nopeusrajoitus, mutta hyvin usein autot ajavat 60-70 kilometrin tuntivauhtia. Jos tuo olisi oikea peltipoliisi, niin se kyllä välähtelisi. Ja jos minä saisin siitä ne rahat, niin voisin aika hyvin pitää vapaata töistä, hän naurahtaa.

Vaarallisuutta lisää se, ettei erillisiä jalkakäytäviä ole, vaan pihoilta tullaan suoraan kadulle. Kuusisen mukaan kadulla on ollut lukuisia läheltä piti -tilanteita ja autojen lukkojarrutuksia, kun lapset ovat tulleet pihoilta tielle autojen eteen.

– Olemme toivoneet tähän hidasteita, mutta jostain syystä kaupunki ei halua niitä laittaa, hän harmittelee.

Kuusisten peltipoliisi on herättänyt paljon huomiota, ja siitä on muun muassa keskusteltu lappeenrantalaisissa Facebook-ryhmissä. Paikallislehti Etelä-Saimaa selvitti jutussaan, ettei poliisilla ole huomautettavaa valepeltipoliisista.

Jouni Kuusisen mukaan autoilijat ovat hidastaneet nopeuttaan peltipoliisin kohdalla ja jopa pysähtyneet kuvatakseen sitä. Siitä ei ole tietoa, että onko joku erehtynyt pitämään sitä oikeana peltipoliisina.

– Se on saanut erittäin positiivista palautetta, ja kaikki ovat pitäneet sitä hyvänä ideana. Etenkin kaikki täällä asuvat ymmärtävät ajonopeuksien ongelmat, Kuusinen sanoo.

Peltipoliisi ei jää seisomaan paikoilleen pysyvästi, vaan ensi keväänä se pääsee täyttämään alkuperäistä tehtäväänsä linnunpönttönä.

– Siitä saa joku lintuperhe ison yksiön, sanoo Jouni Kuusinen.

Lappeenrannassa seisova valepeltipoliisi saattaa olla ainoa laatuaan. Ainakaan komisario Timo Kuokkanen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta ei ole kuullut vastaavasta.

Hänen puolestaan valepeltipoliisi saa olla paikallaan. Poliisi ei lähtökohtaisesti puutu siihen, mitä ihmisillä on pihoillaan.

– Meillä ei ole asiaan intressiä, jos kyseessä ei ole vaaran eikä haitan aiheuttaminen, eikä siihen liity rikosta, sanoo Kuokkanen.

Tiealueella liikennemerkeistä huolehtii tienpitäjä, joka asutusalueilla on kunta. Kunnan maalle eli esimerkiksi ajoradan viereen valepeltipoliiseja tai muita rakennelmia ei saa pystyttää ilman lupaa.

Omalle pihalleen sen sijaan voi pystyttää lähes mitä haluaa, kunhan ei aiheuta vaaraa eikä haittaa eikä riko kaavamääräyksiä tai syyllisty roskaamiseen.

Timo Kuokkanen uskoo, että valepeltipoliisi saa osan ainakin autoilijoista tarkistamaan nopeuttaan ja muistuttaa ajamaan riittävän hiljaa.

– Ihan hauska oivallus kaverilta, hän sanoo.