Yle: Koulu otti uudenlaiset opetusmenetelmät käyttöön – osa vanhemmista pettyi ja vaatii nyt lapsilleen siirtoa

Julkaistu:

Lappeenrannassa sijaitsevasta Pontuksen koulusta on tehty neljä kantelua Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Kaikki kanteluista koskevat opetuksen järjestämistä koulussa.
Joukko Pontuksen koulun opetusmenetelmiin pettyneitä vanhempia vaatii lapsilleen siirtoa perinteisempään kouluun, uutisoi Yle.

Lappeenrannassa sijaitseva Pontuksen koulu on yksi ensimmäisistä uudenlaista oppimisideologiaa kokonaisvaltaisesti toteuttavista kouluista koko maassa.

Pontuksen uusi koulurakennus valmistui koulusyksyn 2017 alkuun. Rakennus on suunniteltu tukemaan samana syksynä käyttöön otetun opetussuunnitelman tavoitteita. Tavoitteissa korostuvat ilmiöoppimiseksi kutsuttu pedagogiikka ja koululaisten itseohjautuvuus.

Opettaja tai vanhempi! Onko sinulla kokemusta vastaavanlaista opetuksesta? Etsimme haastateltavia. Ota yhteyttä ja kerro kokemuksistasi WhatsApp-viestillä numeroon 040-6609019 tai sähköpostitse osoitteeseen uutiset@iltasanomat.fi.

Osa koulun oppilaista on kokenut oppimisvaikeuksia ja heidän arvosanansa ovat laskeneet.

– Minulle oli vaikeaa, ettei opettaja ensin opettanut uutta asiaa vaan se olisi pitänyt pystyä oppimaan itse, koulun entinen oppilas kertoo Ylelle.

Sittemmin oppilas vaihtoi koulua.

Etelä-Suomen aluehallintovirastolle on tehty neljä kantelua kyseisestä koulusta. Kantelut on tehty maalis- ja heinäkuun välisenä aikana, ja kaikki koskevat opetuksen järjestämistä koulussa.

Lappeenrannan vs. opetustoimenjohtaja Anu Liljeström kertoo, ettei ole saanut Pontuksen koulusta tavallista enempää palautetta.

– Kyseisestä koulusta on tullut sekä kiitosta että kritiikkiä samalla tavalla kuin muistakin Lappeenrannan kouluista, Liljeström kertoo Ilta-Sanomille.

Liljeströmin mukaan kaikissa Lappeenrannan kouluissa toteutetussa huoltajakyselyssä Pontuksen koulu nousi kuitenkin esiin kahdesta syystä. Ensinnäkin kyseisen koulun vanhemmat olivat huolissaan isoista opetusryhmistä. Toisekseen he toivoivat lisää opettajajohtoista opetusta.

Pontuksen koulussa opiskelee lähes 360 oppilasta. Koulu on jaettu neljään niin kutsuttuun soluun, joissa jokaisessa on noin 80 oppilasta. Ykkös-, kolmos- ja viitosluokkalaiset ovat keskenään samassa solussa, samoin kuin kakkos-, nelos- ja kuutosluokkalaiset.

Soluissa oppilailla ei ole omia paikkoja. Heitä ohjaa yhden luokanopettajan sijaan useampi opettaja.

Liljeström toivoo, ettei mediassa esiin noussut tapaus johda ajatukseen siitä, ettei koulussa käytössä oleva opetusmalli lainkaan toimisi.

– Mediassa on tuotu erittäin yksipuolinen näkemys Pontuksen koulun pedagogiikasta ja ymmärretty täysin väärin asioita, hän sanoo.

– Olemme varmaan epäonnistuneet siinä, miten uudenlaisesta tavasta toimia on kerrottu. Meillä ei kuitenkaan ole epäilystä, että lapset eivät oppisi.

Liljeström ei näe tarvetta muuttaa koulussa käytössä olevaa pedagogista toimintamallia radikaalisti. Sen sijaan hän kertoo, että vanhempia aiotaan kuulla jatkossa aiempaa herkemmin.

– Keskitymme nyt vastaamaan huoltajien huoliin ja kysymyksiin, joita kohu on aiheuttanut.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt