Lappilaisnaisen ex-miehestään tekemä Facebook-päivitys toi 8680 euroa maksettavaa – ”vähällä käytöllä” ollutta miestä mainostettiin itsemurhaa suunnitteleville

Julkaistu:

Nainen ”mainosti” entistä aviopuolisoaan tavalla, joka vei hänet käräjille.
Lappilaisen pariskunnan avioerosta kehittyi riitaisa. Riitely huipentui toukokuussa 2017 tehtyyn Facebook-päivitykseen, jossa nainen suositteli ex-puolisoaan oivaksi valinnaksi kaikille mustelmia pelkäämättömille ja itsemurhaa hautoville.

Pariskunta oli naimissa vuosina 2010–2014. Avioeron jälkeen kinasteltiin yhteisen lapsen kohtalosta ja toukokuussa 2017 Rovaniemen hovioikeus määräsi tuolloin 6-vuotiaan pojan asumaan isänsä luona.

Tämä ei naista miellyttänyt, vaan hän kaivoi esiin ex-puolisonsa kuvallisen treffi-ilmoituksen, jonka julkaisi omalla Facebook-sivullaan. Pelkkä kuvallisen treffi-ilmoituksen julkaisu tuskin olisi käräjätupaan vienyt, mutta saateteksti oli perin raflaava:

– Nyt naiset huom! Vähällä käytöllä ollut (4v) tarpeettomaksi jäänyt entinen aviomies olisi tarjolla! Jos olet hiljainen, huomaamaton, et pelkää mustelmia tai vaikkapa joka tapauksessa suunnittelet itsemurhaa niin tämä on täydellinen ratkaisu! Lisäksi kaupanpäälle saa tuplasti appivanhempia joista toiset ovat venäläiset (ex-vaimon vanhemmat). Älä menetä mahdollisuuttasi seota, tartu tilaisuuteen heti!

Kaverit kertoivat loukkaavasta päivityksestä

Mies sai kuulla päivityksestä veljeltään ja tuttavaltaan. Päivitys ehti olla esillä naisen julkisessa FB-profiilissa kaikkiaan neljän päivän ajan, ennen kuin hän poisti sen.

Lapin käräjäoikeuden istunnossa aiemmin tänä vuonna nainen kiisti tehneensä päivitystä ja syyllistyneensä siten kunnianloukkaukseen. Naisen silloisen perheen käytössä oli ollut yksi tietokone ja kuka tahansa talossa käynyt olisi voinut päivityksen tehdä.

Mies puolestaan tunnusti oikeudessa moksauttaneensa yli 10 vuotta aiemmin silloista seurustelukumppaniaan riidan yhteydessä olkapäähän, mutta muutoin hän ei ollut puolisoaan tai seurustelukumppaneitaan pahoinpidellyt.

Käräjäoikeus ei uskonut naisen selitystä jonkun ulkopuolisen tekemästä nettipäivityksestä, vaan tuomitsi hänet aiemmin keväällä kunnianloukkauksesta 30 päiväsakkoon. Naisen tuloilla se tiesi 180 euron sakkolappua. Ex-puolisolleen nainen määrättiin maksamaan 1 500 euron korvaukset kärsimyksestä. Lisäksi nettipäivityksen hintalappua nosti vastapuolen lähes 7 000 euron oikeudenkäyntikulut. Kaikkiaan maksettavaa tuli siis 8 680 euroa.

Nainen valitti ratkaisusta Rovaniemen hovioikeuteen, mutta jatkokäsittelylupaa ei annettu. Näin ollen käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi.