Kohun keskelle joutunut poliisi puolustaa toimintaansa vihreissä – ottaa esiin kritisoijien motiivit: ”Sillä on varmasti joku tarkoitus”

Julkaistu:

Poliisin vihapuhetyöryhmässä tutkinnanjohtajana toimiva poliisi ei näe ongelmaa aiemmassa poliittisessa toiminnassaan.
Helsingin kaupungin rikoskomisarion Pekka Hätösen puoluetausta nostettiin sosiaalisessa mediassa esiin, sillä hän toimii tutkinnanjohtajana perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään eduskunnassa esittämistä puheista käynnissä olevassa tutkinnassa. Poliisin vihapuhetyöryhmän johdossa toimivan Hätösen yksikkö on selvittänyt myös useisiin muihin poliitikkoihin liittyviä rikosepäilyjä.

Espoolainen Hätönen oli ehdolla edellisissä kunnallisvaaleissa vihreiden listoilla ja hänet nimettiin vaalien jälkeen tarkastuslautakunnan varajäseneksi. Hätönen on kertonut eronneensa sekä vihreistä että Espoon luottamustoimistaan aloitettuaan nykyisessä tehtävässään.

– Olen itsekin sitä mieltä, että ei ole sopivaa olla samaan aikaan poliittisesti aktiivinen ja toimia tutkinnanjohtajana tehtävissä, joissa voi joutua antamaan poliitikkoihin liittyviä lausuntoja, kuten näissä sananvapausrikoksissa on mahdollista. Siksi olen helmikuussa 2019 eronnut poliittisista tehtävistäni, Hätönen sanoo Ilta-Sanomille.
Keskiviikkona Hätösen eroamisesta syntyi epäselvyyttä, sillä Espoon kaupunginsihteeri ei löytänyt pöytäkirjoista tietoa siitä, että hänen eronpyyntönsä olisi käsitelty. Näin ollen oli mahdollista, että Hätönen olisi edelleen tarkastuslautakunnan varajäsen vihreiden mandaatilla.

Hätönen toimitti Ilta-Sanomille nähtäväksi sähköpostin, jonka hän oli lähettänyt Espoon kaupunginvaltuuston sihteerille 5. helmikuuta. Viestissä hän pyytää eroa tarkastuslautakunnan varajäsenyydestä sekä kahdesta muusta luottamustoimesta.

– Pyydän eroa henkilökohtaisten syiden sekä virkatehtävieni aiheuttamien esteellisyyksien vuoksi, Hätönen kirjoittaa.

Espoon kaupungin Hallinto- ja lakiasiat –yksikön sihteeri kirjoittaa samana päivänä lähetetyssä vastauksessa hoitavansa asian eteenpäin.

Hätösen mukaan hän luuli pyytämänsä eron olleen hoidettu.

– Itse olin saanut sellaisen tiedon, että virkamiehet käsittelevät eroasiani ja tehtäviin valitaan uudet ihmiset. Ymmärsin silloin että kun toimitan eroanomukseni ja kaupunki ilmoitti että asia hoidetaan, niin se ainakin vähentäisi minun sidonnaisuuksiani merkittävästi.
Hätönen kertoo ilmoittaneensa edellisenä päivänä eroavansa myös Espoon vihreistä.

– En ollut kovin aktiivinen aikaisemminkaan. Liityin puolueeseen vain yksiä kunnallisvaaleja varten, olin ehdolla ja sen jälkeen muutamassa luottamustoimessa, hän kuvailee poliittista toimintaansa.

Mitä ajattelet syytöksistä, joiden mukaan sinulla olisi tutkintatyötä tehdessäsi poliittisia motiiveja?

– Siihen on vaikea vastata, sillä en oikein ymmärrä mitä tähän tutkintaan liittyvät poliittiset motiivit voisivat olla.

Oletko itse vaikuttanut siihen, että muiden puolueiden poliitikkoja koskevat tutkinnat ovat päätyneet juuri sinun tutkittavaksesi?

– En ole minkään puolueen jäsen, joten on väärin puhua tässä tilanteessa muiden puolueiden edustajista. Olen minä tietysti tähän virkaan hakenut, ja siihen kuuluu aika paljon myös poliitikkoihin liittyvien tutkintapyyntöjen selvittäminen, mutta tietysti paljon muutakin.

Hätösen mukaan esimerkiksi Mäenpään puheisiin liittyvässä tutkinnassa rikosilmoitus ohjautui työjärjestyksen mukaan ensin hänelle, jonka jälkeen hän oli yhteydessä valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Prosessia selvitettiin myös eduskunnan oikeusasiamiehen ja eduskunnan pääsihteerin toimesta. Tutkinta käynnistettiin valtakunnansyyttäjänviraston ja tapaukselle nimetyn syyttäjän keskusteltua asiasta.

– En itse koe, että minun omaa poliittista motiiviani olisi tässä olemassa.

Ymmärrätkö sitä kritiikkiä, mikä liittyy omaan aiempaan poliittiseen aktiivisuuteesi yhdessä puolueessa?

– Kyllä poliisitoimintaa saa aina kritisoida, ei siinä mitään väärää ole. Mutta aikamoisia olettamuksia tehdään. Tietääkseni Espoon vihreät ei ole millään lailla osallinen tähän tutkintaan. Uutisoinnin perusteella tässä on häipynyt aika tehokkaasti se, mistä rikostutkinnassa on kyse, ja on alettu keskittyä minuun henkilökohtaisesti. Sillä on varmasti joku tarkoitus.

Pitääkö mielestäsi poliiseilla olla oikeus osallistua puoluepolitiikkaan?

– Se ei ole mikään mielipide vaan faktaa, ettei poliisien osallistumista politiikkaan ole millään tavalla rajoitettu. Joillakin puolueilla on aika paljonkin poliisitaustaisia kansanedustajia ja valtuutettuja.