Kuuma kesä ilmestyy kiusoittelemaan Suomea viikonloppuna – itään luvassa jopa hellettä

rac

Julkaistu:

Syksyisestä säästä ei ole tänä viikonloppuna tietoakaan. Idässä saattaa mennä lauantaina helleraja rikki.
Myrskyisä sää saa kesäisen käänteen viikonloppuna. Sateiden kastelemaan metsään on hyvä lähteä sienestämään ja marjastamaan, kun sää muuttuu viikonlopun aikana selkeäksi ja lämpöiseksi – jopa helteiseksi.

Syksy saa siis odottaa vielä ainakin hetkisen.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kertoo, että Suomeen ilmestyy perjantaista alkaen hetkellisesti korkeapaineen selänne.

– Se tietää mukavaa, aurinkoista säätä, Viljamaa sanoo.

Perjantaina sää on Suomessa melko poutainen, maan keski- ja eteläosissa jopa aurinkoinen.

Kuuroherkkyyttäkin kuitenkin on, etenkin Kainuun suunnalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja länsirannikolla.

Perjantaina lämpötilat kieppuvat korkeimmillaan 22–23 asteen tienoilla maan etelä- ja keskiosissa aurinkoisilla alueilla.

Lauantaita kohti ilma kuitenkin kuumenee, ja lauantaina helleraja voikin poksahtaa ainakin maan itäosissa.

– Maan itäosissa on laajalti selkeää ja aurinkoista lauantaina. Lämpötila nousee ainakin 23–24 asteeseen, ja voi siellä olla myös hellettä, Viljamaa ennustaa.

Uudellamaalla sää on niin ikään kesäinen, lämpötilat pyörivät korkeimmillaan 22–24 asteen tuntumassa. Lännessä on lauantaina muutaman asteen itää viileämpää.

Lappia kesä välttelee, sillä maan pohjoisosissa värjötellään viikonloppuna pilvien alla. Lappiin on luvassa sateita ja 15–17 asteen lämpötiloja.

Ilmatieteen laitoksen kuukausiennusteen mukaan seuraavat neljä viikkoa ovat Suomessa hieman keskimääräistä lämpimämpiä. Se ei kuitenkaan Viljamaan mukaan tarkoita välttämättä hellekelejä, vaan vain hieman tavanomaista lämpimämpää säätä.

Kesän onkin turha odottaa jatkuvan ikuisuutta. Heti viikonlopun jälkeen Suomi palaa jälleen epävakaan ja sateisen sään pariin.

Sunnuntaina tuuli voimistuu etenkin lännessä, jonne on annettu puuskavaroitus hyvin laajalti. Myös hajanaisia sateita on lännessä luvassa sunnuntaina.

Varhain maanantaina Suomen yli pyyhkäisee uusi matalapaineen keskus, jonka myötä sää viilenee hieman ja muuttuu jälleen epävakaiseksi.

Kuumasta kesäsäästä kannattaakin nauttia tänä viikonloppuna, sillä seuraavan kerran sitä saattaa olla luvassa vasta ensi kesänä.