Helsingin poliisin rikoskomisario Pekka Hätönen kertoi keskiviikkona STT:lle eronneensa vihreistä jääviyskysymysten vuoksi jo vuoden alussa.
Hätösen puoluetausta nousi esiin, koska hän on tutkinnanjohtajana perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään puheita koskevassa esitutkinnassa. Mäenpään puheita tutkitaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Hätönen siis kertoo eronneensa Espoon vihreistä, jonka riveistä hän oli ehdolla viime kuntavaaleissa. Hätönen valittiin Espoon valtuuston järjestämiskokouksessa Espoon tarkastuslautakunnan varajäseneksi. Hän on henkilökohtainen varajäsen Päivä Raunulle. Tämä tieto löytyy edelleen Espoon kaupungin sivuilta.
Raunu nousi viime kesänä tarkastuslautakunnan jäsenestä varapuheenjohtajaksi, kun paikkajakotoimikunnan päätöksen mukaisesti Antero Laukkanen (kd) erosi luottamustoimesta.. Tällöin Hätösestä tuli siis tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajan varajäsen vihreiden mandaatilla.
Näyttääkin siltä, että Hätönen ei ole eronnut tästä luottamustoimesta, sillä Espoon valtuuston pöytäkirjoista ei löydy tietoa, että eroa olisi käsitelty tämän vuoden kokouksissa.
Onko niin, että Hätönen on edelleen Päivi Raunun varajäsen Espoon tarkastuslautakunnassa, Espoon vihreiden puheenjohtaja Antti Brunni?
– Ei ole siitä käsitystä, hän on eronnut kaikista luottamustehtävistä. En ole varma, että mikä on kaupungin tehtävien täyttöaikataulu ollut näiden suhteen. Joka tapauksessa hän on eronnut kaikista tehtävistä.
En löydä Espoon valtuuston tai tarkastuslautakunnan papereista, että tätä eroa olisi käsitelty missään vaiheessa tämän vuoden aikana.
– Joka tapauksessa hän on niistä kaikista tehtävistä eronnut vihreiden suuntaan ja siitä on kyllä kaupungille ilmoitettu. Täytöt tapahtuu kaupungin aikataulun mukaan.
Hän on siis eronnut sekä Espoon vihreistä että luottamustehtävistä kaupungilla?
– En voi valitettavasti kommentoida vihreitten jäsenten jäsenyyttä tai puolueeseen kuulumattomuutta. Kuuluu tietoihin, jota ei kommentoida. Mutta kaikista luottamustoimista hän on eronnut.
Mikä sen selittää, etten löydä erokäsittelyjä pöytäkirjoista?
– Sitä valitettavasti minä en voi tietää. Kaupunginsihteeriltä tai vastaavalta henkilöltä pitää kysyä.
Milloin hän on eronnut näistä?
– Hän on eronnut niistä helmikuussa.
Brunnin mukaan hänellä on hyvin vahvaa tietoa siitä, että Hätönen on toteuttanut eron vaaditulla tavalla. Brunnin mukaan eron voimaan astumiseen riittää, että tieto tulee kaupunginkirjaamoon tai sihteerille. Tämän jälkeen käsitellään vain paikkojen täyttämistä.
Pekka Hätönen
Espoon kaupunginsihteeri Jouni Majuri on kuitenkin eri mieltä.
– Jos hän olisi helmikuussa jättänyt eropyynnön, sitten se pitäisi meillä olla edennyt valtuuston sen jälkeen. Jos olet selannut tämän vuoden pöytäkirjat ja siellä ei ole, niin ei hän sitten kyllä virallisesti ole eronnut.
– Teoriassa voisi olla mahdollista, että se on jäänyt joltain työpöydälle tekemättä. Mutta ei hän silloin eronnut ole. Niinhän se menee, että ero tulee sitten vasta voimaan, kun ero myönnetään, Majuri selittää.
Kuntalehden vuonna 2017 julkaisemassa artikkelissa luottamushenkilön oikeuksista ja velvollisuuksista ollaan Majurin linjoilla.
– Luottamushenkilö voi erota pätevästä syystä kesken toimikauden. Luottamushenkilö pysyy toimessaan sen ajan, joksi hänet on valittu ja sen jälkeenkin siihen saakka, kunnes toimeen on valittu jäljellä olevaksi toimikaudeksi uusi henkilö, Kuntaliiton lakimies Saija Haapalehto kirjoittaa lehdessä.
Majuri kertoo, että yleensä eropyyntöjen käsittelyssä kuluu noin kuukausi. Se johtuu siitä, että valtuusto kokoontuu kerran kuukaudessa. Yleensä eropyynnöt saadaan valmisteltua seuraavaan kokoukseen mennessä.
Helsingin poliisi selvitti Hätösen mahdollisuutta jatkaa tutkinnanjohtajana Mäenpään kirjoituksia koskevassa tutkinnassa.
Helsingin poliisilaitoksen päällikön Lasse Aapion mukaan asia on selvitetty ja Hätönen jatkaa tutkinnanjohtajana.
– Käymme tutkinnanjohtajan kanssa menettelytapoja ja työprosesseja läpi. Kyseinen esitutkinta käydään tiiviissä yhteistyössä syyttäjän kanssa, Aapio sanoi STT:lle.
Ylelle puhunut Aapio sanoo, että selvittelyissä on käynyt ilmi, että Hätönen ei kuulu enää vihreisiin. Tämä vaikutti osaltaan siihen, että hän saa jatkaa tutkinnanjohtajana kansanedustajien jutussa.
Hätönen aloitti tutkinnanjohtajana Helsingin poliisissa lokakuun alussa.
– Silloin ryhdyin miettimään asiaa ja totesin, että näin täytyy toimia, jotta esille ei tule jääviysasioita. Vaikka poliisille on täysin sallittua olla mukana poliittisessa toiminnassa, omalla kohdallani en pitänyt hyvänä, että olisin vihreissä samaan aikaan kun toimin tutkinnanjohtajana, hän kertoi keskiviikkona STT:lle.
Poliittista toimintaansa hän luonnehtii vähäiseksi.
– En ole koskaan osallistunut esimerkiksi yhteenkään vihreiden valtakunnalliseen tilaisuuteen.
Hätönen toimii Helsingin poliisissa tutkinnanjohtajana pääsääntöisesti lapsiin kohdistuneissa väkivaltarikoksissa ja osin pienemmässä viharikosryhmässä. Hätösen poliittinen tausta nousi esiin jo viime keväänä, jolloin hän johti esitutkintaa Suomen kansa ensin -puolueen kampanjoinnista.
– Jo silloin kerroin avoimesti ja vapaaehtoisesti, etten enää kuulu vihreisiin. Minulla ei ole tässä mitään salattavaa, Hätönen sanoo.
Ilta-Sanomat ei tavoittanut Hätöstä keskiviikkoiltana kommentoimaan asiaa.
Perussuomalaisten Mäenpää rinnasti puheessaan eduskunnassa kesäkuussa turvapaikanhakijat ja vieraslajit. Mäenpään esitutkinnan lisäksi Hätönen johtaa esiselvityksiä kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen tviiteistä sekä demareiden Hussein al-Taeen Facebook-kirjoituksista. Niiden osalta päätöstä mahdollisen varsinaisen esitutkinnan aloittamisesta ei ole vielä tehty.