Banaanisadot hetkessä tuhoava sieni levisi Etelä-Amerikan viljelmiin, näin Suomen kaupat reagoivat: ”Hinnat voivat nousta pitkällä aikavälillä”

rac

Julkaistu:

Ruoka
Suomen S- ja K-ketjujen mukaan Panaman taudin leviäminen Latinalaiseen Amerikkaan saattaa myöhemmin nostaa banaanien hintoja Suomessa.
Banaanisatoja uhkaavan Panaman taudin leviäminen maailman tärkeimmälle banaanin viljelyalueelle Latinalaiseen Amerikkaan herättää uutta huolta hedelmän saatavuuskriisistä. Kolumbian viranomaiset kertoivat viime viikolla löytäneensä sienitautia Karibianmeren rannikolla sijaitsevilta banaaniviljelmiltä ja yrittävät nyt estää sen leviämisen.

Maaperän ja kasteluveden välityksellä leviävä Panaman tauti voi tuhota kokonaisen banaanisadon kuukausissa, eivätkä sienimyrkyt tehoa siihen. Nykyisessä muodossaan 1990-luvulta levinnyt tauti on aiemmin aiheuttanut tuhoa Afrikan, Aasian ja Australian viljelmillä.

Tutkijat epäilevät Kolumbian mahdollisuuksia onnistua pysäyttämään taudin leviäminen.

– Kun tauti havaitaan, on jo liian myöhäistä, ja se on todennäköisesti jo levinnyt alueen ulkopuolelle ilman että asiaa on huomattu, sanoo taudin leviämisen vahvistaneet näytteet analysoineen hollantilaisen Wageningenin yliopiston trooppisen kasvitautitieteen professori Gert Kema National Geographic -lehdelle.
Mahdollinen banaanikriisi osuisi myös suomalaiskuluttajiin, sillä banaani on Suomen syödyin hedelmä. Luonnonvarakeskuksen mukaan noin kolmannes kaikista meillä syödyistä hedelmistä on banaaneja, joita suomalaiset mättävät suuhunsa keskimäärin lähes 20 kiloa.

Suomen suurimmissa vähittäiskauppaketjuissa asiaan suhtaudutaan rauhallisesti.

– Tämä Etelä- ja Keski-Amerikkaan leviäminen on aika uusi asia, ja odottelemme vielä lisätietoja siitä mitä se tulee tarkoittamaan. Lyhyellä tähtäimellä näkyvissä ole mitään vaikutuksia, eivätkä tavarantoimittajat ole kertoneet mistään pulasta, sanoo S-ryhmän hankintapäällikkö Juha-Pekka Närhi.

Tähän mennessä tautia on tavattu viljelmillä Pohjois-Kolumbiassa lähellä Venezuelan rajaa.

– Sieltä alueelta meille ei tule tavaraa. Banaaneja saamme Ecuadorista, Costa Ricasta ja Panamasta, Närhi kertoo.

– Toivotaan että tauti ei pääse leviämään muualle. Esimerkiksi Ecuadorissa armeijakin taitaa olla varautunut torjumaan sitä uhkaa. Siellä banaaninviljely on valtavan tärkeää kansantaloudelle, ja he varmasti tekevät kaikkensa taudin torjumiseksi.


S-ketjun kaupat myyvät Suomessa vuosittain noin 50 miljoonaa kiloa banaaneja. Hedelmät tuodaan maahan raakoina ja kypsytetään myyntikuntoon Sipoon logistiikkakeskuksessa.

Närhi ei näe huolta siitä, että banaanit olisivat loppumassa suomalaista kaupoista.

– Totta on, että tauti aiheuttaa sen, että kaikenlaiset suojelutoimenpiteet ja karanteenit tulevat lisääntymään näissä maissa, joka voi vaikuttaa kustannustasoon. Pitkällä aikavälillä hinnat saattavat nousta, hän ennustaa.

– Siihen en usko, että banaani voisi maailmasta loppua. Banaanilajikkeita on maailmassa vaikka kuinka paljon, ja niitä kehitellään koko ajan. Eiköhän sieltä jonain päivänä kehitetä sellainen, joka pystyy vastustamaan tätä sienitautia, Närhi sanoo.


Myös K-ryhmän kaupoissa banaani kuuluu suosituimpiin hedelmä- ja vihannesosaston tuotteisiin. Hedelmien osto- ja myyntipäällikkö Nanette Karttunen kertoo Panaman taudin leviämisen Etelä-Amerikkaan olleen jo pitkään horisontissa ollut uhkakuva.

– Latinalainen Amerikka on merkittävin tuotantoalue Euroopan banaanituonnissa ja tähän asti olemme saaneet lähinnä seurata sivusta, miten tauti on vaikeuttanut tuotantoa esimerkiksi Aasiassa. Asia ei ole vielä juurikaan vaikuttanut banaanin tuontimääriin tai hintoihin Euroopassa.

K-ketjulle hedelmiä tuottavilla farmeilla on Karttusen mukaan käytössä tiukat toimintaohjeet tautien varalle. Näihin kuuluvat esimerkiksi työvälineiden ja autojen desinfiointi ja tuotantoalueen jakaminen eri vyöhykkeisiin. Yhteisten laatusertifikaattien myötä varotoimenpiteiden noudattamisesta on tullut helpompaa.

Karttunen uskoo myös taudeille vastustuskykyisten lajien kehittelyn voivan tuoda apua tilanteeseen.

– En siis usko, että tulemme näkemään rajua tuotantomäärien romahtamista lähiaikoina, mutta pitkällä tähtäimellä tilanne tulee todennäköisesti nostamaan banaanin hintaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt