Salama teki tuhoa Pulsassa, rantasaunan sähkörasiat ja sulakepohjat lensivät – ”Kuin olisi tykillä ammuttu”

Julkaistu:

Ukonilma on tehnyt tänään tuhoa ympäri Suomen.
Salamanisku tuhosi osan kesämökin rantasaunaa keskiviikkoaamuna Pulsassa. Kesämökin isännän Heikki Suhosen mukaan salama iski saunan vieressä olleeseen mäntyyn, josta se siirtyi kattoon.

– Kyllä se teki aikamoista tuhoa. Sieltä lenteli sähkörasioita ja sulakepohjia.

Suhonen kertoo, ettei itse nähnyt salamaniskua, mutta paikalla ollut pariskunta kertoi siitä hänelle.

– Heidän mukaansa isku kuulosti siltä kuin olisi tykillä ammuttu. He eivät kuitenkaan aluksi huomanneet, mihin salama iski.
– Kun tulin paikalle, huomasin, että osa saunan viereisen männyn kuoresta oli lähtenyt. Siitä päättelimme, että salama levisi saunaan puun kautta.


Salama ei kulkeutunut männystä saunaan maan kautta, vaan kiersi ensin jonkin matkaa paksun männyn runkoa ja haarautui siitä suoraan saunan kattoon.

– Salama tuli ilmeisesti katon läpi terassille. Se hajotti ulkovalon ihan tuhannen päreiksi. Lisäksi saunan sisäpuolelta meni rikki valokatkaisia ja jakorasia.


Myös noin 30 metrin päässä sijaitsevan kesämökin sulake ja yksi pistorasioista hajosivat.

– Jos saunalla olisi ollut joku, olisi voinut käydä huonosti. Onneksi siellä ei ollut ketään, Suhonen huokaa helpotuksesta.

Suhosen mukaan Pulsan sää on ollut tänään todella vaihteleva.

– Ensin on kirkas taivas, mutta kymmenen minuutin päästä vettä saattaa tulla kaatamalla.

Samoin on myös monen muun paikkakunnan laita. Ilmatieteen laitoksen meteorologin Kaisa Solinin mukaan keskiviikon sää on hyvin epävakainen.

Aamulla puoli yhdeksään mennessä maahan iskeneitä salamoita oli havaittu Suomen alueella jo noin 350. Pilvessä purkautuneita salamoita sen sijaan on ehtinyt räiskyä jo vajaa 300.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt