Video: Uskoisitko tämän olevan Suomesta? Näin hurja rankkasade riepottelee maata – ”Sade oli piiskaavaa”

rac

Julkaistu:

Sää
Hurjat sadekuurot pääsivät yllättämään monet suomalaiset alkuviikon aikana. Nyt saderintama on matkalla koilliseen.
Ilta-Sanomien lukija tallensi videolle, kuinka taivas repesi eilen illalla Jyväskylässä. Mies oli matkalla keskustasta kotiin, kun rankkasade yllättäen alkoi.

– Olin polkemassa keskustasta kotiin, kun huomasin, että vettä alkoi ripsiä vähän enemmän. Mietin, pitäisikö hetkeksi pysähtyä Jyväskylän yliopiston Agora-rakennuksen katoksen alle.
Mies päätti pysähtyä, ja hyvä niin. Pian vettä nimittäin satoi taivaalta kuin saavista kaatamalla.

– Sade oli piiskaavaa ja tuuli heitti sitä myös katoksen alle. Jos sade olisi jatkunut pidempään, myös siellä olevat ihmiset olisivat kastuneet.

Mies ei ollut ainoa, joka oli tullut katoksen alle suojaan. Sateelta oli pakosalla yhteensä parikymmentä ihmistä. Mukaan mahtui myös joukko itsepuolustuslajin harrastajia, jotka pakenivat sadetta läheiseltä puistoalueelta. Treenejä ei kuitenkaan tarvinnut perua, sillä myös katoksen alla mahtui harjoittelemaan.

Vaikka Jyväskylässä sää on jo miehen kertoman mukaan tyyntynyt, ukonilma on riehunut muualla Suomessa vielä tänäänkin. Aamulla puoli yhdeksään mennessä maahan iskeneitä salamoita oli havaittu Suomen alueella jo noin 350. Pilvessä purkautuneita salamoita sen sijaan on ehtinyt räiskyä jo vajaa 300.

Vantaalla raju ukonilma teki tuhoa ja työllisti pelastuslaitosta keskiviikkoaamuna. Sää aiheutti kolmeen kiinteistöön merkittäviä vesivahinkoja ja kahteen kiinteistöön tulipalon.
Tämän lisäksi sade aiheutti myös pienempää harmia Vantaalla. Myyrmäkeläinen Tyyne Kröger kuvasi videolle, kuinka vesi ryöppysi Myyrmäen kirkon portaita pitkin alas. Portaisiin ei ollut astuminen, jos ei halunnut kastella jalkojaan.


– Olin pyöräilemässä töihin, kun ukkoskuuro iski. Jouduin kääntymään kotiin ja vaihtamaan vaateet, Kröger kertoo.

Kröger kertoo sadekuuron alkaneen aivan yllättäen.

– Ensin paistoi aurinko, ja sitten se yhtäkkiä alkoi. Kun pääsin töihin, aurinko alkoi taas paistaa.