Seksuaalirikoksista epäilty espoolaismies saalisti alaikäisiä uhreja Instagramissa – poliisi: ”Osan kohdalla hyväksikäyttö on jatkunut pidempään”

Julkaistu:

Kaikki hyväksikäytöt tapahtuivat sosiaalisessa mediassa lähetettyjen kuvien ja videoiden välityksellä.
Länsi-Uudenmaan poliisi tiedotti tänään rikossarjasta, jossa noin 30-vuotiasta Espoossa asuvaa miestä epäillään yhteensä 52 eri lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta.

Rikosnimikkeinä ovat 12 törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, 39 lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä sekä kaksi lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yritystä.
Kaikki epäillyt rikokset ovat tapahtuneet sosiaalisen median välityksellä, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Max Bock kertoo IS:lle.

– Poliisin tietojen mukaan yhtään tapaamista ei ole tapahtunut kasvokkain, Bock sanoo.

Hyväksikäyttöjen pääasiallisena kanavana on toiminut Instagram, mutta rikoksia on tapahtunut myös Snapchatissa. Miehen aloitteesta liikkeelle lähteneet some-keskustelut alkoivat jutusteluna, mutta kääntyivät nopeasti seksuaalissävytteiseksi.

Hyväksikäytöt ovat tapahtuneet vuosina 2018 ja 2019. Uhrit ovat kotoisin eri puolilta Suomea ja he ovat iältään 9–15-vuotiaita tyttöjä. Hyväksikäytöt ovat tapahtuneet toiselle lähetettyjen videoiden ja kuvien välityksellä, mutta suoria videopuheluita ei ole poliisin tietojen mukaan käyty.

– Osan kohdalla tämä on ollut hyvin lyhyttä ajallisesti ja osan kohdalla hyväksikäyttö on jatkunut pidempään.

Poliisin tietojen mukaan rikossarjan epäilty toimi yksin.

– Meillä on yksi rikoksista epäilty, eikä ole viitteitä siitä, että hän olisi liittynyt johonkin muuhun kokonaisuuteen.

Oulun seksuaalirikosvyyhdin yhteydessä julkiseen keskusteluun nousi groomingin käsite. Groomingilla tarkoitetaan aikuisen, usein sosiaalisessa mediassa suorittamaa, manipuloivaa prosessia, jossa hyväksikäyttäjä valmistelee lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä luomalla tähän luottamussuhteen.

– Tapaus on nimenomaan groomingia, eikä tämän parempaa määritelmää sille löydy. Eli otetaan ensin yhteyttä sosiaalisessa mediassa, ja keskustelu on alkuun normaalia, kunnes se kääntyy nopeasti seksuaalissävytteiseksi, Bock sanoo.

– Ainoana erona vastaaviin tapauksiin on se, että tässä ei ole välttämättä edes pyritty tapaamaan, vaan hyväksikäyttö on ollut vain tätä some-viestittelyä.

Länsi-Uudenmaan poliisi alkoi tutkia epäillyn tekemisiä, kun yksi uhreista otti yhteyttä poliisiin alkuvuodesta 2019.

Suurin osa lapsista jätti kertomatta aikuiselle epäillyn yhteydenotoista tai viestittelystä. Yleisesti vaikuttaisi siltä, että syynä oli lasten kokema häpeän tunne.

– Toivon, että vanhemmat keskustelevat lasten kanssa siitä, kuinka sosiaalisen median palveluissa tulee toimia, ja etenkin siitä, mitä tehdä, jos aikuinen henkilö lähestyy lasta niin sanotusti omituisilla viesteillä. Lapsia tulee kannustaa kertomaan välittömästi tapahtumista luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa käsittelemään asiaa ja ottaa tarvittaessa yhteyttä poliisiin, Bock sanoi aiemmin.

Epäilty on ollut vangittuna maaliskuun 2019 alusta alkaen. Seuraavaksi juttu siirtyy syyteharkintaan.