Sateet huuhtovat Suomea, mutta ”rutikuiva Ranua” on kuin pieni gallialainen kylä – joka notkuu jo

rac

Julkaistu:

Kuntakohtaiset metsäpalovaroitukset ovat maantiedon pakottama poikkeus säännöstä.
Suomessa sataa ja ukkostaa, vettä ryöppyää ja tulvia nousee. Suomi kastuu, mistä kostuvat sienet.

Mutta on yksi seutu, joka pitää sitkeästi pintansa: Ranua.


Tuo eteläisessä Lapissa sijaitseva kunta oli keskiviikkona aamulla ainoa paikka Suomessa, jonne oli annettu metsäpalovaroitus.

Miten se on mahdollista, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Kaisa Solin?

– Siellä ei ole satanut, nämä metsäpalovaroitukset perustuvat metsäpaloindeksiin, jossa otetaan huomioon sademäärät sekä maaperän kosteus ja kuivuus.

– Nyt siellä (Ranualla) on kuitenkin aamulla sadellut aika reippaastikin, joten se (metsäpalovaroitus) saatetaan hyvinkin poistaa vielä tänään. Katsellaan puolilta päivin asiaa.
Vielä tiistaina metsäpalovaroitus oli voimassa myös Itä-Lapin Savukoskella ja Pelkosenniemellä sekä Meri-Lapissa Simossa.

Sitten Ranua jäi yksinäiseksi ”pieneksi gallialaiseksi kyläksi” taistelemaan matalapaineita vastaan.

Kuntakohtaiset metsäpalovaroituksen ovat poikkeus säännöstä. Etelä- ja Keski-Suomessa maakunta on perusyksikkö, mutta Lapissa ei olisi mielekästä antaa metsäpalovaroitusta koko maakuntaan.

Lappi on niin suuri.

– Siellä käytämme kuntia, samoin Pohjois-Pohjanmaalla Koillismaalla, jossa ovat Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo, Solin kertoo.Ranuan pinta-ala on 3 694, 79 neliökilometriä, josta 241,17 neliökilometriä on vesistöjä, joita kuivuutta määrittelevä indeksi ei koske. Se sijaitsee Lapin maakunnan eteläosassa Simojoen ylä- ja keskijuoksulla Rovaniemen eteläpuolella.

Metsäpalovaroitus koskee kaikkia Ranuan asukkaita, joita on hieman alle 4 000.

Ranua tunnetaan eläinpuistostaan ja hillasoistaan. Sääyhteyksissä tunnetuin ranualaislähtöinen lienee toimittaja Vesa Mäkinen, joka tunnetaan laajaan käyttöön levinneen seksihelle-termin isänä.

Ranua kuuluu lauhkean havumetsäilmaston vyöhykkeeseen, kuten suurin osa muutakin Suomea. Talvet ovat kylmiä ja kesät lauhkean lämpimiä. Ilmastoon vaikuttaa sijainti niin sanotussa väli-ilmastossa meri- ja mannerilmaston välissä. Atlantin lämpimällä merivirralla, Golfvirralla, on huomattava lämmittävä vaikutus Ranualla.

Samoilla leveysasteilla on Grönlannissa ikijäätä, tietää Wikipedia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt