Niinistö kommentoi Rinteen kohuviestiä – valtio-opin professori arvioi, mistä presidentin lausunnossa oli kyse: ”Tekee tämän hyvin hienovaraisesti”

Julkaistu:

Tapio Raunion mielestä presidentti puolustaa valtaoikeuksiensa rippeitä.
Valtio-opin professori Tapio Raunion mielestä vaikuttaa siltä, että näpäyttämällä julkisesti Antti Rinnettä (sd) presidentti Sauli Niinistö pyrkii laajentamaan omaa vaikutusvaltaansa tai pitämään valtaoikeuksiensa rippeistä kiinni.

Kyseessä on Niinistön Ilta-Sanomille tiistaina antama lausunto. Niinistöltä kysyttiin, onko hänellä ylipäällikkönä ollut tarpeita kommentoida puolustusvoimain komentajan asemaa vastaavalla tavalla kuin Rinne oli kommentoinut.

– Ei minulla ole koskaan tullut mieleen julkisesti muistuttaa ketään, Niinistö totesi IS:lle.
Rinne oli alleviivannut Uutissuomalaisen haastattelussa, että puolustusvoimain uuden komentajan Timo Kivisen on syytä ymmärtää asemansa poliitikkojen määrittämän politiikan toteuttajana. Rinteen mukaan Suomessa ”häntä ei heiluta koiraa, vaan koira heiluttaa häntää tarvittaessa.”
Raunio sanoo, että Rinteen hallituksen alkukaudella sekä Rinne että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ovat kommentoineet erilaisia ulko- ja turvallisuuspolitiikan asioita aktiivisesti.

– Tässä ero Sipilän hallitukseen ihan selvä. Juha Sipilä ei ollut kiinnostunut näistä asioista. Timo Soini oli hyvin hiljaa. Tässä mielessä on nähtävissä vähän sellaista, jos ei nyt mittelöä, niin testaamista, että kenen toimivaltaan nämä kysymykset kuuluvat, Raunio miettii.

Presidentin valtaoikeuksia kavennettiin reippaasti vuonna 2012. Raunio sanoo, että Niinistö vaikuttaa olevan tästä hyvin tietoinen.

– Niinistö on tietoinen toimivaltansa rajoitteista, mutta hän pyrkii kuitenkin rajoitteiden puitteissa laajentamaan omaa vaikutusvaltaansa, Raunio miettii.

– Tähän tematiikkaan liittyvät juuri nämä, että kuka vaikka on ensisijaisesti puolustusvoimien pomo, tai kenelle puolustusvoimat on vastuullinen.

Vaikutusvallan laajentamispyrkimykset näkyvät Raunion mukaan esimerkiksi tässä, kun Niinistö arvioi julkisesti pääministerin kommentteja puolustusvoimain komentajan asemasta.

– Toisaalta Niinistö tekee tämän hyvin hienovaraisesti. Hän tuntee perustuslain pykälät ja toimii niitä kunnioittaen. Tässä on kuitenkin nähtävissä, että presidentti puolustaa valtaoikeuksiensa rippeitä. Sitä teki aikanaan (Tarja) Halonen ja sitä tekee nyt Niinistö.

Raunio toteaa, ettei ministerin kritisoiminen ole Niinistön aikakaudella mitenkään ennenkuulumatonta.

– Hän on useita kertoja vähän enemmän epäsuoraan kuin suoraan esittänyt kritiikkiä yksittäisiä ministereitä, myös pääministeriä kohtaan, Raunio muistuttaa.

– Yleensä ne ovat liittyneet johonkin tällaisiin lausuntoihin, joita ministerit ovat antaneet vaikkapa Suomen ulkopolitiikkaan liittyen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt