Karhu seurasi 10-vuotiaita koulun liepeillä – metsän kuninkaan ratkaisu ihmetytti vieressä asuvaa Merviä: ”Aika rohkeasti se nyt tuli”

Nuoret kiekkoilijat joutuivat punnertamaan sisätiloissa.

13.8.2019 20:13 | Päivitetty 13.8.2019 20:54

Mikkelin Kalevankankaalla tehty karhuhavainto hiljensi kaupungin suosituinta liikunta- ja harrastusaluetta tiistai-iltana. Esimerkiksi paikalliset jääkiekko- ja taitoluisteluseurat siirsivät oheisharjoituksiaan sisätiloihin. Karhuhavainto tehtiin vain noin puolen kilometrin päässä Kalevankaan liikuntahalleista alueen koulun vieressä.

– Varovainen pitää olla. Olemme näistä junioreista vastuussa, Mikkelin Jukureiden C2-05-joukkueen vastuuvalmentaja Jussi Hyvärinen perusteli seuran päätöstä jättää ulkolenkit viranomaisten suositusten mukaan väliin.

Nuoret kiekkoilijat joutuivat punnertamaan sisätiloissa, mutta treenejä kevensi karhusta heitetty läppä.

– Kyllä tässä pojat yrittivät, että lähdetään testaamaan, kenellä on luonnetta lähteä karhun kanssa pyörimään, Hyvärinen nauroi.

Juniori-Jukureiden apuvalmentaja Pekka Heikkinen ja vastuuvalmentaja Jussi Hyvärinen pitivät tiistai-iltana vastoin suunnitelmia oheisharjoitukset sisätiloissa.

Osalle Jukureiden pelaajista karhupuheet olivat vieraampia kuin toisille. Mikkeliin vuodeksi jääkiekon perässä muuttanut ranskalaispoika kuuli elämänsä ensimmäistä kertaa karhujen läheisyydestä. Hän ei halua nimeään julki.

– Asun Ranskassa Pariisin lähellä. En ole siellä koskaan kuullut karhuista. Tuntuuhan tämä vähän oudolta, mutta olemme kuitenkin keskellä metsää, poika pohti.

Hän saapui tiistai-illan treeneihin pyörällä Mikkelin keskustan suunnasta katuja pitkin, vaikka liikuntahalleille pääsee myös alueen pururatojen kautta.

– Tämä tuntui turvallisemmalta näin. En pelkää karhua, mutta en myöskään halua törmätä siihen, koska en tiedä, mitä sitten pitää tehdä!

Karhuhavainto pisti nuoret kiekkoilijat punnertamaan jäähallilla ulkolenkin sijasta.

Paikallisia aikuisia karhu ei pelottanut. Jäähallin vieressä olevan Saimaa-stadiumin kenttämestarina toimiva Marko Itäkunnas suuntasi pyörällä kotiin Savisiltaan Kalevankankaan metsien läpi, kuten kaikkina muinakin päivinä.

– Toki karhuhavaintoon pitää suhtautua vakavuudella, mutta ei tässä ole aihetta joukkohysteriaan. Liikun paljon luonnossa, mutta pedot tulevat mieleen vain syvemmällä metsässä. On kuitenkin niin harvinaista, että karhua näkyisi näin lähellä rakennettua ympäristöä.

Marko Itäkunnas lähti pyörällä kotiin Kalevankankaan metsän läpi, vaikka alueella havaittiin karhu vain muutamaa tuntia aiemmin.

Aivan karhuhavainnon vieressä Siekkilän kaupunginosassa asuvaa Mervi Hujalaa ihmetyttää juuri se, miksi karhu sitten tällä kertaa tuli aivan Kalevankankaan koulun lähelle. Havaintoja on aiempina vuosina tehty joidenkin kilometrien päässä haja-asutusalueella suosittujen ulkoilureittien toisella puolen, mutta nyt karhu saapui hyvin vilkkaalle alueelle. Koulun, päiväkodin ja liikuntahallien läheisyydessä liikkuu päivittäin satoja lapsia, ja alueella on jatkuvaa autoliikennettä.

– Aika rohkeasti se nyt tuli teiden yli, Hujala pohti kävellessään illalla liikuntatreeneistä kotiin lähes karhun tassunjälkiä pitkin.

Hujalaa karhuhavainto ei sinänsä pelota. Hän ei kuitenkaan olisi lähtenyt tiistai-iltana alueen viiden kilometrin ulkoilureitille. Moni muu oli ilmeisesti tehnyt saman päätöksen, sillä pururadalla oli joitain tunteja karhuhavainnon jälkeen hyvin hiljaista.

Mervi Hujala treenasi tiistaina sisätiloissa. Hän ei halunnut lähteä suosituille ulkoilureiteille, koska samoja metsiä pitkin karhu saapui Kalevankankaan koulun läheisyyteen.

Ylikonstaapeli Toni Reinikainen vahvistaa Ilta-Sanomille tiistai-iltana, että karhun jäljittäminen on lopetettu. Otsoa ei koskaan tavoitettu. Erämiehet kävivät läpi ”aika monen hehtaarin” kokoisen alueen, jossa ihmiset ulkoilevat. Jäljittäminen lopetettiin noin kello 19.30 aikaan.

Reinikaisen mukaan karhu siirtyi oletettavasti pohjoisen suuntaan mediahälyn seurauksena.

Karhun iästä, koosta, sukupuolesta tai muista yksityiskohdista ei ole tietoa. Mesikämmentä jäljittäneiden miesten mukaan karhun jälki oli melko heikko, joten siitä ei pystynyt päättelemään kovin paljoa. Jälki oli Reinikaisen mukaan noin miehen kämmenen kokoinen.

– Että ei ihan tämän kevään pentuja, hän kertoo.

Juttua päivitetty 13.8.2019 kello 20.53. Lisätty tieto, että karhun jäljittäminen on lopetettu tiistai-iltana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?