Katso lista: Poliittiset nuorisojärjestöt saavat miljoonia euroja suomalaisten Veikkauksen peleihin häviämistä rahoista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Katso lista: Poliittiset nuoriso­järjestöt saavat miljoonia euroja suomalaisten Veikkauksen peleihin häviämistä rahoista

Veikkauksen monopolilla on viime päiviin ollut suomalaisten poliitikkojen keskuudessa vahva kannatus.

13.8.2019 20:04

Veikkauksen tuotoista jae­taan yli miljardi euroa vuodessa avustuskohteille.

Suomalaisten rahapeleissä häviämästä rahasta pääsevät osalliseksi myös poliittiset nuorisojärjestöt. Tänä vuonna ne saavat veikkausvoittovaroista yhteensä yli 2,5 miljoonaa euroa.

Luvussa eivät ole mukana poliittisia liikkeitä lähellä olevien lapsijärjestöjen saamat tuet.

Kaiken kaikkiaan valtakunnalliset nuorisojärjestöt saivat 18 miljoonaa euroa valtionavustuksia. Poliittisten nuorisojärjestöjen osuus oli siis noin 15 prosenttia.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Vuosikymmenien perinne

Poliittiset nuorisojärjestöt ovat saaneet avustuksia veikkausvoittovaroista vuodesta 1953 lähtien.

Avustusten jakamisesta päättää opetusministeri. Hän saa esitykset niin arviointi- ja avustustoimikunnalta kuin ministeriön virkamiehiltä.

Valtioneuvoston asettama arviointi- ja avustustoimikunta vaihtuu aina vaalivuosina, ja siihen kuuluu poliitikkoja ja nuorisoalan asiantuntijoita.

Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti 2015 parlamentaarisen työryhmän selvittämään poliittisten nuorisojärjestöjen valtionavustusten myöntöperusteita.

Puolueiden edustajista koostunut työryhmä esitti, että avustuskäytäntö säilytetään entisellään. Erimielisyyttä syntyi vain jakoperusteista.

Vihreät ja perussuomalaiset vaativat, että tuet jaettaisiin eduskunnan paikkamäärän mukaan. Ehdotus jäi alakynteen, ja jakoperusteena toimii edelleen nuorisojärjestöjen toiminnan laajuus.

Veikkauksen toimitusjohtaja myöntää mainonnassa tapahtuneen virheitä.

Voisiko Veikkauksen monopoli murtua?

Veikkaus on ollut viime päivät myrskyn silmässä.

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski kertoi viime viikon tiistaina, että rahapelimonopoli panee suurimman osan mainonnastaan jäihin syyskuun loppuun asti.

Syynä päätökseen oli kohu, joka nousi Veikkauksen aggressiivisesta mainonnasta.

– Tosiasioita ei ole mitään syytä kiistää. Me olemme tehneet virheitä. Muutamat mainoksemme ovat olleet sellaisia, etteivät ne vastaa yhtiön hyväksyttyjä markkinointilinjauksia, Sarekoski sanoi yhtiön tiedotteessa.

Keskiviikkona asiaan otti kantaa pääministeri Antti Rinne (sd), jonka mukaan Veikkauksen mainonta ei ole ollut onnistunutta.

– Se (mainonta) ei saa johtaa siihen, että peliriippuvuus pahentuu tai ihmisten ahdinko pahenee, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan Suomessa voitaisiin jopa harkita pelimonopolista luopumista ja siirtymistä Ruotsin kaltaiseen lisenssijärjestelmään.

– Meillä on tällä hetkellä monopoli, ja olemme sen eteen tehneet töitä EU-jäsenyyden yhteydessä ja sen jälkeen. Sillä on ollut monia hyviä vaikuttavuuksia Suomeen, mutta maailma muuttuu, ja meidän täytyy tarkastella tilannetta maailman muutoksen myötä, Rinne muotoili.

Korjaus klo 12.20: Suomen Demokratian Pioneerien Liitto ei ole poliittinen nuorisojärjestö, vaikka sillä on puoluepoliittinen tausta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?