Harva huomaa, kun oma puoliso valehtelee ja velkaa voikin olla jopa 200 000 euroa – asiantuntija kertoo rahapelaamisen synkästä puolesta

Rahapeliongelma etenkin yhdistettynä pikavippeihin voi ajaa hyvin nopeasti vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin.

Kuvituskuva. THL:n mukaan jopa 80 prosenttia suomalaisista pelaa rahapelejä.

13.8.2019 16:47

Rahapeliongelmat ovat herättäneet viime päivinä runsaasti keskustelua Suomessa. Veikkaus on joutunut rajun kritiikin kohteeksi julkisessa keskustelussa.

IS kertoi aiemmin, että kolikoilla ja nykyään myös pankkikortilla pelattavat rahapeliautomaatit tuottavat Veikkaukselle peräti 30 000 euroa automaattia kohden vuosittain.

Maaliskuussa avattu kansalaisaloite vaatii, että rahapeliautomaatit siirrettäisiin pois ruokakaupoista, kioskeilta, huoltoasemilta ja ravintoloista. Aloite on saanut tähän mennessä 25 260 kannatusilmoitusta.

Rahapeliongelmissa auttavan Peluurin päällikkö Inka Silvennoinen sanoo suoraan, että hänen mielestään Veikkaus on epäonnistunut keskeisessä tavoitteessaan, eli peliongelmien ehkäisyssä ja vähentämisessä.

Silvennoinen kritisoi erityisesti Veikkauksen mainontaa ja pelaamisen läpitunkevuutta arkisissa ympäristöissä. Rahapelimonopolin mainokset pyörivät tv-ruudussa, katukuvassa ja nettisivuilla. Lisäksi kauppojen, kioskien ja huoltoasemien yhteydessä on yli 18 500 rahapeliautomaattia. Niihin ei voi välttyä törmäämästä.

Silvennoinen kertoo, että Peliklinikan asiakkaista 60 prosenttia koki, että Veikkauksen mainonta lisäsi heidän pelaamistaan.

– Aggressiivinen mainonta houkuttelee pelaamaan, aiheuttaa retkahduksia ja vaikeuttaa pelaamattomuutta. Se myös aiheuttaa peliongelmansa kanssa kamppaileville ahdistusta.

Monilla isoja rahavaikeuksia

Peliongelmaisten määrä on THL:n toteuttamien väestötutkimusten mukaan pysynyt jo pitkään melko samalla tasolla, mutta Silvennoisen mukaan avun hakeminen on sen sijaan lisääntynyt viimeisen parin vuoden aikana paljon. Peluuri saa paljon enemmän yhteydenottoja peliongelmaisilta kuin aiempina vuosina.

Rahapeliongelma etenkin yhdistettynä pikavippeihin voi ajaa hyvin nopeasti vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin. Silvennoisen mukaan ongelmapelaajien velat voivat olla valtavan suuria.

Millaisista rahasummista Peluurin asiakkaat ovat kertoneet?

– Yleisin velkasumma, jos se on yhteydenotossa selvinnyt, on 20 000–50 000 euroa. Se on kokonaisuus, jossa on usein mukana maksamattomia laskuja, pikavippejä, lainoja ja kulutusluottoa.

– Summat vaihtelevat paljon. 200 000 euron velkakaan ei ole enää nykypäivänä tavaton. Toisaalta on myös ongelmallisesti pelaavia, joilla velkaa ei ole, eli velka ei ole ainoa mittari.

Oman puolison valehtelua ei välttämättä huomaa

Rahapeliongelmiin liittyy vahva häpeän tunne. Ongelmapelaaminen osataan peittää todella taitavasti tavallisen arkisen elämän alle.

– Se näkyy esimerkiksi siten, että kierretään laajankin alueen eri pelipisteitä, jotta ei oltaisi liian usein samassa paikassa tai tietokoneen sivuhistoriaa poistetaan ja puhelinta piilotellaan. Tai siten, että piilotetaan laskuja ja ulosottokirjeitä kotona puolisolta, Silvennoinen sanoo.

Jos kokee syyllisyyttä ja häpeää pelaamisestaan, se on selkeä aihe huolestumiselle.

– Valehteleminen omasta pelaamisesta on yksi merkki siitä, että puhutaan ongelmasta. Samoin se, että yrittää voittaa takaisin aikaisempia tappioita.

Pitkissä suhteissa elävät voivat ajatella, että huomaisivat kyllä, jos omalla puolisolla olisi peliongelma. Harva pystyy edes kuvittelemaan, että puoliso olisi valehdellut pelaamisestaan.

– Puolisolla voi olla kalvava tunne, että jokin on vialla, mutta hän ei ihan saa kiinni siitä, että mikä se syy on. Ongelmallisesti pelaavalla puolisolla voi olla välillä hyviä päiviä ja välillä hermo todella kireällä, koska pelaamisen aiheuttama ahdistus ja sen salaaminen kuormittavat.

– Joskus hän suhtautuu yllättäen kireästi rahanmenoon, joskus rahaa taas on tuhlattavaksikin, Silvennoinen kuvailee.

Vaikka ongelma voi tuntua toivottomalta, siitä on mahdollista toipua. Yksin ei kannata jäädä, vaan avun hakeminen kannattaa, Silvennoinen painottaa.

Veikkauksella jättimäinen liikevaihto

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että rahapelihaitat koskettavat suoraan tai välillisesti satoja tuhansia suomalaisia. 80 prosenttia suomalaisista pelaa rahapelejä enemmän tai vähemmän, ja joka kolmas pelaa viikoittain.

– Pelaaminen on suomalaisille kovin arkipäiväinen asia. Ensimmäiset rahapeliautomaatit ovat tulleet Suomeen jo 20-luvulla. Toki ne olivat aika erilaisia kuin nykyiset, Silvennoinen sanoo.

THL:n mukaan reilut 5 prosenttia pelaajista tuottaa noin puolet rahapelaamisen tuotoista.

Veikkauksen liikevaihto oli viime vuonna 3154,6 miljoonaa euroa. Tulosta se teki 1 014,2 miljoonaa euroa.

Silvennoinen muistuttaa, että vaikka kaikki eivät kärsi varsinaisesta ongelmapelaamisesta, kannattaa omaa pelaamistaan pitää silti silmällä.

– Hyvä tapa on kirjata ylös, kuinka paljon rahaa häviää ja kuinka paljon voittoja tulee. Siten pysyy kartalla siitä, kuinka paljon rahaa se harrastus todella vie.

Peluurin maksuton auttava puhelin tarjoaa tukea peliongelmissa arkisin klo 12–18 numerossa 0800 100 101. Lisätietoa peluuri.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?