Karhu seurasi 10-vuotiaita aivan koulun vieressä – poliisilta ohje riistamiehille: ”Tehdään sitten eri ratkaisu, jos se ei toimi”

Kaksi kymmenvuotiasta poikaa havaitsi karhun Kalevankankaan koulun takana kulkevalla oikotiellä, joka vie Kalevankankaantielle.

13.8.2019 16:23 | Päivitetty 13.8.2019 20:52

Mikkelissä havaittu karhu liikkui maksimissaan vain muutaman sadan metrin päässä Kalevankankaan yhtenäiskoulusta, kertoo ylikonstaapeli Toni Reinikainen Itä-Suomen poliisista.

Reinikainen on paikan päällä Mikkelissä, jossa karhun etsintä on lähtenyt käyntiin. Paikalla on poliiseja sekä SRVA-, eli suurriistavirka-apu, joka koostuu paikallisista kokeneista metsästäjistä.

– Miehet ovat tuossa punomassa juonia, heitä on saapunut eri puolilta. Tekevät suunnitelmia, mitä ruvetaan tekemään.

Reinikaisen mukaan kaksi kymmenvuotiasta poikaa havaitsi karhun Kalevankankaan koulun takana kulkevalla oikotiellä, joka vie Kalevankankaantielle.

Kalevankankaan koulu.

Poliisi on käynyt toteamassa karhun jäljet, mutta itse karhusta ei ole sen koommin ollut havaintoja. Kenttäpoliisit ovat käyneet toteamassa havainnot. Karhun iästä, koosta, sukupuolesta tai muista yksityiskohdista ei ole vielä tietoa.

Alueella on myös pururatoja, jotka ovat lenkkeilijöiden suosiossa. Likellä sijaitsee myös ravirata ja jäähalleja.

– Me toivomme tietysti, että karhu on lähtenyt pois päin tästä urbaanista ympäristöstä. Tuossa takana alkaa ihan umpimetsä tuonne Ihasjärven suuntaan, kertoo Reinikainen.

Reinikainen kertoo, että tässä vaiheessa poliisin riistamiehille antama ohje on, että karhu pyritään karkottamaan koirilla ja mahdollisesti varoituslaukauksilla.

Karhun havaintopaikka Mikkelissä.

– Tehdään sitten eri ratkaisu, jos se ei toimi.

Kalevankankaan koulu alkaa olla jo tyhjentynyt, kun koululaisten päivä on pulkassa, Reinikainen kertoi hieman ennen kello neljää.

Poliisi viesti asiasta ulospäin, koska ”WhatsApp on laulanut pari tuntia”. Reinikaisen mukaan poliisi pyrkii välttämään paniikkia ja pelkoa.

– Pitää myös varmistaa, ettei tule sellaista, että ihmiset tulisivat katsoman sitä ihanaa nallea. Jossakin päin Suomea on koettu, että sinne tullaan jopa lastenvaunujen kanssa katsomaan, kertoo Reinikainen.

Näin ei ole vielä päässyt käymään Mikkelin Kalevankankaalla.

– Muutamalle, jotka ovat lähteneet juoksemaan, olemme sanoneet, että ottakaa toinen pururata. Ovat ihan mielellään tehneet niin, ylikonstaapeli kertoo.

Kalevankankaan koulun rehtori Janne Syrjäläinen kertoo, ettei karhusta syntynyt koulussa paniikkia tiistai-iltapäivänä.

Hän tiedotti koululaisia ja heidän vanhempiaan karhusta Wilma-viestillä. Puoli viiden aikaan iltapäivällä hän oli kirjoittamassa toista viestiä, jossa kerrotaan, että kouluun voi keskiviikkona tulla normaalisti.

Reinikainen vahvistaa, että alueen koululle ja päiväkodille on annettu viesti, että kouluun ja hoitoon saapuminen on keskiviikkoaamuna turvallista.

Kalevankankaan koulussa on noin 500 oppilasta. Siinä toimii peruskoulun luokat 1.–9.

Juttua päivitetty 13.8.2019 kello 16.53. Päivitetty rehtori Syrjäläisen kommenteilla.

Juttua päivitetty 13.8.2019 kello 20.46. Päivitetty tiedolla, että karhun jäljittäminen on lopetettu eikä karhua sen koommin näkynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?