Reijo Ruokasen kolumni: Veikkaus on suuri sika

Julkaistu:

Kolumni
Veikkauksen potkiminen on huvi, jossa tosiasiat eivät pilaa hyvää tuohtumusta, kirjoittaa Reijo Ruokanen.
Jos pelaajat jäisivät peliautomaateista voitolle, se tekisi automaateista paremmin hyväksyttäviä.

Kuulostaa horinalta, mutta ei ole.

Ajatelman taustalla on kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma. Hän kysyi Facebookissa, voittavatko pelaajat ja jos voittavat, kuinka paljon. Se vaikuttaa hänen kantaansa peliautomaattien sijoittelusta.

Hienoa! Kansanedustajana Kauma on päättämässä siitä, kuka ja missä Suomessa rahapelejä tarjoaa. Siksi on olennaista, että hän saa selville, jakavatko automaatit ulos enemmän rahaa kuin ottavat sisään.

Miten mahtaa olla?

Automaateille ei ole kilometrien jono. Jos pelaaja keskimäärin pääsisi voitolle, ihan taatusti olisi.

Veikkaus ei ole konkurssissa. Jos automaateista voitettaisiin enemmän kuin niihin hävitään, yhtiötä ei enää olisi.

Muutaman valaisevan kommentin jälkeen Kauman kysymys vastauksineen katosi Facebookista ja keskustelu päättyi. Harmi.

Ilmeisesti Kauma nyt tietää, että peliautomaatti antaa ulos vähemmän rahaa kuin siihen syötetään. Voi olla, että hän on päätynyt automaatteja vastustavalle kannalle.

Kauma ei ole yksin asiantuntemuksensa kanssa. Veikkauksen potkiminen on huvi, jossa tosiasiat eivät pilaa hyvää tuohtumusta.

Totta on, että Veikkauksella on taas kerran ollut pari tosi typerää mainosta. Ne eivät liittyneet peliautomaatteihin, joita Veikkaus ei edes saa mainostaa.

Totta on, että peliautomaatteja on paljon alueilla, joissa on korkea työttömyys ja paljon pienituloisia.

Moni muukin esitetty kriittinen huomio on totta.

 

Jos automaateista voitettaisiin enemmän kuin niihin hävitään, yhtiötä ei enää olisi.

Totta on sekin, että peliautomaatteja Veikkaus sijoittaa sinne, minne niitä halutaan. Aloite tulee kauppiaalta, joka pyytää koneita kauppaansa. Jos asiakasvirta on riittävä, Veikkaus sinne koneet laittaa. Veikkauksen pitää kohdella kaikkia kauppoja tasavertaisesti. Postinumeroharkintaa se ei voi tehdä.

Todennäköistä on, että Veikkausta syytettäisiin syrjinnästä ja ties mistä, jos se päättäisi, ettei yksikätisiä rosvoja laiteta alueille, jossa on paljon pienituloisia. Mitähän näiden alueiden asukkaat ja kauppiaat tuumisivat?

Voi hyvin olla, että peliautomaatteja on liikaa, väärissä paikoissa ja huonosti valvottuna. Voisi olla viisasta, ettei niitä sijoitettaisi koulujen tai päihdehuoltoloiden lähelle.

Voi hyvin olla, että ne pitäisi kieltää kokonaan.

Suotavaa olisi, että päätökset tehtäisiin tietopohjalta eikä arvailemalla sen suuntaisia, mikä hyvältä juuri nyt näyttää muiden mielestä.

Jospa menisimme Pia Kauman viitoittamaa tietä. Sopisimme, että automaatteja saa sijoittaa minne tahansa, kunhan koneet ovat sellaisia, että pelaaja jää aina voitolle.

Journalismikin hyötyisi. Ei tarvitsisi enää uutisoida ämpärijonoista.

Kirjoittaja on Tekniikan Maailman päätoimittaja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt