Ville, 12 ja Sampo, 13, löysivät kalareissullaan Vantaanjoesta repullisen mysteerikoruja – ”Näiden täytyy olla jostain varastettuja” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ville, 12 ja Sampo, 13, löysivät kalareissullaan Vantaanjoesta repullisen mysteerikoruja – ”Näiden täytyy olla jostain varastettuja”

Markku Lansola repun löytäneen poikansa Ville Lansolan ja hänen ystävänsä Sampo Pastilan kanssa löytöpaikalla.

Julkaistu: 13.8.2019 7:24

Ville ja Sampo löysivät vedestä repun, joka oli täynnä koruja ja kolikoita.

Kaverukset Ville Lansola, 12 ja Sampo Pastila, 13, viettivät kesälomansa viimeisiä päiviä. Pohjois-Helsingissä asuvat kaverukset päättivät lähteä Vantaanjoelle mato-ongelle.

Nuorukaiset polkivat pyörällä tuttuun kalapaikkaan, Tuusulantien varteen, Vanhan Tuusulantien sillan alle. Vantaan Tammiston asuinalue on heti Tuusulaan johtavan moottoritien sekä Vantaanjoen toisella puolella.

Kalapaikassaan Ville Lansola näki vedessä jotain kummallista. Hän meni tutkimaan vedessä ollutta, aluksi metallikehikolta vaikuttavaa esinettä lähempää. Esineessä oli kiinni värikäs virvelin viehe. Löytö oli muutaman metrin päässä rantaviivasta.

– Kun menin lähemmäs, huomasin, että vedessä oli reppu. Kahlasin hakemaan se. Otimme repun kuivalle maalle ja aloimme tutkia sitä, Ville Lansola kertoo.

Kaverukset avasivat repun ja löysivät sen sisältä kiviä, nyrkin kokoisia murikoita.

Kivien alta paljastui jotain täysin odottamatonta. Valtava määrä erilaisia koruja.

– Silloin alkoi kyllä jännittää, aika hypeissä oltiin siinä. Ensimmäisenä tuli mieleen, että näiden täytyy olla jostain varastettuja, Ville Lansola kertoo.

– Ajattelimme heti, että niiden arvo on ainakin 30 000 euroa, Sampo Pastila naurahtaa.

Sampo Pastila, 13 ja Ville Lansola, 12 löysivät mato-ongella Vantaanjoella ollessaan koruja ja kolikoita täynnä olevan repun.

Pastila ja Lansola alkoivat käydä saalista läpi. Repusta löytyi erilaisia koruja valtava määrä, kymmenittäin. Osa oli hopeisia, kultaisiakin saattoi olla seassa.

Kalevala-koruja paljastui myös useita. Mukana oli myös pöytähopeita sekä rahaa, noin tuhannen markan edestä kolikoita.

– Uusimmat niistä kolikoista olivat vuodelta 1994, Ville Lansola sanoo.

Kalastuskeikka päättyi siihen. Kaverukset lähtivät repun kanssa pois joelta, Ville Lansolan kotiin.

– Huikkasin pojille, että tuliko saalista, Ville Lansolan isä Markku Lansola jatkaa tarinaa.

– Näin heti poikien ilmeestä, että nyt taisi tulla aikamoinen saalis.

Pojat kävivät hakemassa sisältä pesuvadin ja alkoivat käydä saalista läpi.

– Kaikenlaisia skenaarioita on kyllä käynyt mielessä, mistä tässä voisi olla kysymys, Sampo Pastila sanoo.

– Se, että repussa oli kiviä, joiden avulla se oli upotettu veteen, viittaisi siihen, että kysymyksessä on jonkinlainen rikos, Ville Lansola sanoo.

Muutaman päivän päästä kesälomakiireiden helpotuttua pojat veivät saaliin Markku Lansolan kanssa poliisille.

Ylikomisario Juha Tuomela Helsingin poliisista sanoo, että poikien jokilöydön alkuperää selvitellään.

Tutkinnan alkuvaiheessa repun alkuperästä on vaikea sanoa vielä mitään.

– Katselin tuossa hieman rekisteristä, että olisiko mitään juttua, mikä viittaisi tähän, mutta en toistaiseksi löytänyt mitään. Tutkinta selvittelee tätä, Tuomela sanoo.

Tuomela ei osaa sanoa, kuinka kauan reppu on ollut vedessä. Vesi on elementti, joka voi hyvin lyhyessäkin ajassa vaikuttaa siellä olevaan esineeseen, siten, että sen alkuperää on vaikea enää hahmottaa.

Repussa olleet 1990-luvun markatkaan eivät välttämättä viittaa repun historiaan. Suomen markka poistui käytöstä vuonna 2002.

– Itsellänikin on markkoja tallessa, joten siitä ei voi tehdä mitään johtopäätöksiä, Tuomela sanoo.

Repun sisällön arvoon Tuomela ei ota tässä vaiheessa mitään kantaa. Tarvittaessa poliisi käyttää ulkopuolista apua sisällön arvon määrittämisessä.

Ylipäätään Tuomela ei vielä osaa sanoa, että mikä repun kohtalo tulee olemaan.

– Jos joku on hukannut kassinsa, niin asia menee löytötavaralain mukaan, mutta jos reppu sisältöineen on joutunut jotenkin muuten omistajaltaan pois, esimerkiksi siten, että se on varastettu ja joku on piilottanut saaliin, niin silloin löytötavaralaki ei koske asiaa, Tuomela sanoo.

Löytötavaralain mukaan omistajalla on kolme kuukautta aikaa tulla noutamaan omaisuus pois poliisiasemalta.

Tuomela sanoo, että poliisi ei vielä tässä vaiheessa julkaise kuvia repun sisällöstä, sillä jos kysymyksessä on rikosepäily, kuvien julkistaminen voi tässä vaiheessa enemmän haitata kuin hyödyttää tutkintaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?