Turistia esittänyt sarjavaras vaani puolustuskyvyttömiä vanhuksia ja seurasi kotiin – ikääntyneitä anastuksen uhreja 14

Julkaistu:

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi kahden vuoden ja 10 päivän ehdottomaan vankeuteen ulkomaalaisen miehen, joka seurasi ja ryösti järjestelmällisesti lukuisia vanhuksia.
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi viime viikolla lukuisilta vanhuksilta varastaneen miehen vankeuteen.

Ulkomaalainen ja ikäistään vanhemman näköiseksi kuvailtu mies tuomittiin 15:sta törkeästä varkaudesta, joista 14 kohdistui ikääntyneisiin henkilöihin. Rikosten uhrit ovat 75–93-vuotiaita naisia ja miehiä. Rikokset ovat tapahtuneet alkuvuodesta 2019.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Käräjäoikeuden asiakirjasta selviää, että mies on toiminut järjestelmällisesti. Hän on tarkkaillut sopivia, usein huonosti liikkuvia, uhreja ja lähtenyt seuraamaan heitä kotiin. Varkauden uhrit olivat palaamassa kotiin muun muassa ostoksilta, pankkiautomaatilta tai kuntosalilta.

Sarjavarkaan tarkoituksena on ollut vanhuksien yllättäminen ja hämääminen näiden kotiovilla, missä ei pääsääntöisesti ole ollut muita ihmisiä läsnä.

Mies on hämännyt vanhuksia puhumalla vierasta kieltä ja esittämällä apua kaipaavaa turistia. Hän on muun muassa kysynyt apua Helsinkiä esittävän turistikartan kanssa, jonka hän on levittänyt siten, että on voinut samalla anastaa vanhuksen käsilaukusta tai takin taskusta lompakon.

Venäjänkielinen turistikartta takavarikoitiin miehen hallusta kiinnioton yhteydessä.

Koska rikokset ovat kohdistuneet iäkkäisiin ja pääasiassa huonosti liikkuviin henkilöihin, he eivät ole kyenneet puolustautumaan tai ottamaan miestä kiinni, vaikka varkaus olisi paljastunut heti.

Piiloutui pyöräkellariin, työnsi kasvoista, seurasi apteekista kotiin...

Ensimmäiseksi varkauden uhriksi valikoitui 93-vuotias järvenpääläisnainen.

Mies oli seurannut avustajansa seurassa ja rollaattorin avulla liikkunutta naista tämän kotitalolle, ja mennyt naisen perässä tämän taloyhtiön pyörävarastoon.

Kun naisen avustaja poistui paikalta, mies oli hämännyt naista esittelemällä karttaa ja puhumalla vierasta kieltä. Samalla hän otti naisen kaulassa roikkuneesta käsilaukusta tämän lompakon ja poistui paikalta. Lompakossa oli yli 200 euroa käteistä rahaa ja kortteja.

Vakavin miehen tekemistä varkauksista tapahtui vain päivää myöhemmin. Tällöin mies kävi kiinni 82-vuotiaaseen naiseen.

Varas oli ilmestynyt naisen taakse rappukäytävällä ja esitellyt tälle muistilehtiön lappua. Mies oli jälleen puhunut vierasta kieltä sekä toistellut ”apotek”-sanaa.

Vanhus oli yrittänyt työntää miestä kauemmas ja käskenyt tätä menemään kotiin.

– Go home, nainen oli huutanut.

Tällöin mies oli työntänyt vanhuksen kasvot vasten rappukäytävän seinän putkia. Samalla hän oli siirtänyt tämän olkalaukun selkäpuolelle ja avannut laukun vetoketjun. Lopuksi mies oli sanonut ”moi”.

Kolmannen rikoksensa hän teki vain muutamaa päivää myöhemmin Tuusulassa, jossa hän seurasi apteekista palaamassa ollutta 77-vuotiasta naista kotiovelle ja aloitti jo tutuksi käyneen hämäysnäytelmän.

Tämän jälkeen mies jatkoi samoin konstein suoritettuja varkauksia tiheään tahtiin pitkin Uuttamaata.

Monet rikosten tekopaikat ovat Helsingistä pohjoiseen menevän pääradan varrella olevia paikkakuntia kuten Vantaa, Kerava, Järvenpää, Tuusulan Jokela ja Hyvinkää. Rikoksia on tehty myös Lahdessa sekä Helsingin Herttoniemessä, Sörnäisissä ja Kalliossa

Miehen viimeisimmäksi rikokseksi jäi laskiaisen tienoilla tapahtunut varkaus, missä mies oli anastanut 88-vuotiaan naisen taskusta omaisuutta, kun nainen oli palaamassa kaupasta kotiin. Mies oli seurannut vanhusta tämän kotitalolle, tunkeutunut hänen perässään lukitun porttikäytävän kautta porraskäytävään ja kotiovelle. Mies oli hämännyt naista tyypilliseen tapaan esittämällä turistia, mutta anastamalla samalla sivutaskusta naisen lompakon.

Muutti Suomeen ”paremman elämän” perässä

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1993 syntyneen miehen kahden vuoden ja 10 päivän ehdottomaan vankeuteen. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhreilleen yhteensä noin 3000 euron korvaukset.

Tuomioon vaikutti se, että miehellä ei ole Suomessa vakituista asuntoa. Syyttäjä piti mahdollisena, että mikäli miestä ei vangita, tämä saattaa yrittää poistua maasta.

Rikoksista tuomittu mies on kertonut tulleensa Suomeen paremman elintason toivossa. Huijaukseksi osoittautuneen lumenluontityön jälkeen mies oli kertomansa mukaan joutunut elättämään itsensä kerjäämällä ja keräämällä tyhjiä pulloja. Hän ei ollut poistunut noin 10 kilometriä kauemmaksi Helsingistä liikkuessaan junilla.

Nyt käsiteltyjen rikosten paikkakuntien nimet olivat miehelle outoja. Mies myös kielsi kaikki syytteet.

Tuomitulla oli myös aiempaa rikostaustaa. Syyttäjän mukaan uusien rikosten suhde samankaltaisuutensa ja lukuisuutensa johdosta osoitti miehessä ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä.